Navdihujoča zgodba o najbogatejšem človeku na svetu

Preberite zgodbo, ki vas bo navdihnila s sočutjem in pogumom.

Navdihujoča zgodba o najbogatejšem človeku na svetu (foto: shutterstock) shutterstock
1. 5. 2021

Nekega dne je nekdo vprašal najbogatejšega človeka na svetu: “Ali je na svetu kdo bogatejši od tebe?”

Najbogatejši moški mu je odgovoril: “Ja, obstaja oseba, ji je bogatejša od mene. Spoznal sem jo takrat, ko nisem bil niti bogat niti znan. Na letališču v New Yorku sem se del in čakal let, ko sem zagledal časopis, ki me je pritegnil. Hotel sem ga kupiti, a zanj nisem imel dovolj denarja. Prodajalec časopisa je to opazil in mi rekel: Vzemite ta časopis, dam vam ga brezplačno.”

Zavrnil sem ga, a je vztrajal. “Res, lahko ga vzamete, pokril ga bom iz napitnin. Ničesar ne bom izgubil.”

Vzel sem časopis in se zahvalil.

Čez nekaj let sem postal bogat in sčasoma tudi znan. Nekega dne sem se nenadoma spomnil tega prodajalca. Začel sem ga iskati in ga po mesecu dni tudi našel. Sedaj je imel svojo trgovino.

Stopil sem do njega in ga vprašal: “ Ali me poznate?”

Rekel je: “Seveda, vi ste najbogatejši človek na svetu!”

Nato sem ga vprašal: “Se me še spomnite? Enkrat ste mi na letališču v New Yorku dali časopis brezplačno, ko nisem imel dovolj denarja.”

“Ja spomnim se,” mi je odgovoril.

Rekel sem mu: “Prišel sem, ker Vam želim povrniti pomoč, ki ste mi jo dali takrat. Karkoli si želite, le povejte, in to vam bom izpolnil.”

On pa me vpraša: "Gospod, ali mislite, da boste s tem res povrnili mojo pomoč?”

Nisem ga razumel. “Ne razumem. Kako to mislite?" sem ga vprašal. Nato mi je zelo iskreno povedal to, da še dandanes odzvanja v mojih mislih.

“Pomagal sem vam, ko sem bil le navaden prodajalec časopisa, vi pa mi skušate pomagati sedaj, ko ste postali najbogatejši človek na svetu.”

Tistega dne sem ugotovil, da je prodajalec časopisov bogatejši, kot sem sam. Kajti on ni čakal, da bi postal bogat, da bi lahko nekomu pomagal.

Tekst: Stasha, iz knjige Čarobne zgodbe