Znanstveniki odkrili, da se SLONI sporazumevajo z IMENI

12. 6. 2024
Deli
Znanstveniki odkrili, da se SLONI sporazumevajo z IMENI (foto: profimedia)
profimedia

Znanstveniki so s pomočjo umetne inteligence prišli do fascinantnega odkritja o slonih.

V Keniji so več let opazovali slone in s pomočjo naprednih orodij umetne inteligence odkrili zanimiv fenomen: sloni lahko uporabljajo in se odzivajo na individualizirane glasove. To pomeni, da lahko določeni slon s svojim oglašanjem pritegne pozornost vseh slonov v skupini, medtem ko se na določen zvok odzove le specifičen slon.

Raziskovalci so v narodnem parku Amboseli in nacionalnem rezervatu Samburu v Keniji analizirali različne vokalizacije več kot sto slonov. Posebno pozornost so posvetili njihovemu oglašanju, ki ga ustvarjajo s svojimi glasilkami, podobno kot ljudje, ko govorijo.

Z uporabo strojnih učnih modelov so identificirali glasove, ki so bili podobni imenom, saj so omogočili identifikacijo določenega slona kot predvidenega naslovnika. Posneli so zvoke 17 slonov, da bi preizkusili, kako se bodo odzvali na klic, ki je očitno namenjen njim, in na klic, ki je namenjen drugemu slonu.

Rezultati so bili presenetljivi. Teorija o "imenih" med sloni se je izkazala za verjetno. Sloni so se namreč na glasove, ki naj bi bili namenjeni njim, odzivali močneje kot sicer. Ob takšnem klicu so se vedli bolj navdušeno, hodili so proti viru zvoka in se več oglašali kot v primerih, ko so bili klici namenjeni drugim slonom.

Študija nakazuje, da se sloni lahko med seboj naslavljajo z nečim podobnim imenom, je dejal specialist za vedenje živali Mickey Pardo z Univerze Cornell v Ithaci, ameriški zvezni državi New York. Pardo je glavni avtor študije, ki je bila objavljena v ponedeljek v reviji Nature Ecology & Evolution.

Vir: STA, Metropolitan

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan