Za vse čute Promocijsko sporočilo

Spoznajte pravila kombiniranja sira in vina (+ katera izbrati, da boste navdušili goste)

6. 1. 2022
Deli

V hladnih večerih si večkrat vzemite čas samo zase - s kombinacijo vina in sira. Predstavljamo Herdade Do Peso, Sossego Rose.

Za nami ustvarjalno - kulinarična delavnica "Večer ob vinu in siru", kjer smo predstavili meditativne metode za dvig energije in več harmonije s pomočjo fraktalne risbe.

Več o delavnici preberite tukaj.

Ob koncu leta je čas za različna praznovanja in seveda za dobro hrano. Marsikdo se loti narezka in sirove plošče, ki sta na videz sicer preprosta zadeva, vseeno pa je dobro vedeti, kaj k takemu krožniku dodati in katero vino se najbolje ujema z določeno vrsto sira. 

Nekaj nasvetov:

Najbolj splošno pravilo narekuje k siru nežnega okusa blago vinsko kapljico, pikantni zreli siri pa naj se družijo s strukturno zahtevnejšimi šolanimi suhimi vini, tako rdečimi kot belimi.

Ob poltrdih in mehkejših trdih sirih si, če smo poleg ponudili nekaj sadja, lahko dovolimo natočiti tudi kozarec polsuhega do polsladkega belega vina z ostankom nepovretega sladkorja.

Najboljša kombinacija ...

Na delavnici ste lahko spoznali odlično kombinacijo sirov in vina, ki bo navdušila tudi vaše goste. Gre za okusne sire President in omamno portugalsko vino Herarde do Peso.

Herdade Do Peso vinarna je locirana v kraju Pedrogão v regiji Alentejo na Portugalskem. Regija, tradicionalno znana po pšenici ter nasadih oljk, je v delu Vidigueira znana predvsem po bogastvu trt. Dvanajst različnih terorjev in seven vrst grozdnih jagod ustvarja izjemne pogoje za vrhunska vina. Vina Hedade do Peso krasi specifičen slog, aromatičen, eleganten in svež z dobrim potencialom za staranje vin.

Sossego Rose je mirno, suho vino, z atraktivno rožnato barvo, z aromo češenj in divjih jagod. Na paleti je vino sveže in uravnoteženo, z dolgim pookusom ter zelo primerno za kombinacijo s prigrizki.

Vino je sestavljeno iz lokalnih sort v razmerju 60% Aragonez, 30% Touriga Nacional, 10% Trincadeira, ki vsebujejo skrivnosti regije Alentejo. Obrano je dovolj zgodaj, da ohrani naravne kisline in svežino. Vino serviramo ohlajeno pri temperaturi 8ºC-10ºC, primerno je za uživanje ob prigrizkih, morski hrani, mediteranski hrani.

Vino Herdade Do Peso, Sossego Rose je na voljo v vseh bolje založenih trgovinah širom Slovenije.