Veliko travm lahko ozdravimo samo v ZDRAVEM ODNOSU

15. 5. 2024
Deli
Veliko travm lahko ozdravimo samo v ZDRAVEM ODNOSU (foto: profimedia)
profimedia

Če ste v preteklosti bili v nezdravih razmerjih, boste te travme lahko pozdravili samo v zdravem odnosu.

Pogosto slišimo, da moramo ozdraviti svoje travme, preden vstopimo v razmerje. Vendar terapevt Logan Cohen trdi, da je zdravljenje travm v razmerju ne le normalno, ampak tudi pomembno. In da lahko nekatere travme pozdravimo samo skupaj z ljubečim partnerjem.

Tukaj so torej 4 lekcije, ki se jih lahko naučite le v zdravem razmerju.

Z izražanjem svojih potreb in mej ne boste odgnali vseh ljudi

"Prvič, pomembno je razumeti, da je prav, da izražate svoje potrebe in meje," pravi Cohen. Vendar pa boste s tem odgnali tiste ljudi, ki vas ali vaših mej ne spoštujejo. In čeprav lahko to težko sprejmete, vam odsotnost teh ljudi v vašem življenju le pomaga, da hitreje ozdravite. Poleg tega so toksični ljudje izčrpavajoči.

Licencirana specialistka za svetovanje otrokom in mladini dr. Stephanie A. Sarkis piše: "Takšna psihološka zloraba vas lahko pusti v dvomih o vašem razumu, krepi tesnobo in zmanjšuje samozavest." Torej, če nekdo ne more spoštovati vaših meja in se vajin odnos konča, se štejte za srečne – zdaj ste svobodni, da se ozdravite v miru.

Privlačnost se lahko razvije le s pravo osebo

Prodajajo nam laž, da biti zaljubljen pomeni, da morate čutiti neverjetno privlačnost do te osebe. Toda resnica je, da ni vedno tako. Cohen pojasnjuje: "Če je na začetku dovolj privlačnosti, se bo kemija razvijala, ko se bo čustvena intimnost poglabljala."

Profesorica socialne psihologije Madeleine A. Fugère dodaja, da bolje ko se pari spoznavajo, manj pomembna postane fizična privlačnost. Ne pozabite torej, da se kemija lahko razvije, videz pa postaja vse manj pomemben, ko se vajino razmerje razvija.

Ni vam treba najti nekoga, ki je popoln (in tudi sami ne morete biti popolni)

Tako vi kot vaš partner zagotovo imata pomanjkljivosti. Nekatere stvari vidi in počne popolnoma drugače kot vi. Ali pa ve stvari, ki jih vi ne veste. Poskusite razumeti, da lahko prav te razlike vajino razmerje naredijo močnejše. In da so te razlike tisto, zaradi česar ste se sploh zaljubili v svojega partnerja. Kot poudarja Cohen: "Vse, kar potrebujete, so enake temeljne vrednote in cilji ter pripravljenost, da oba partnerja rasteta."

Torej, naučite se ceniti partnerjeve pomanjkljivosti. Bodite prijazni in razumevajoči ter se pogovorite z njim, če vas kaj moti.

Če verjamete, da vas je ljubezen v preteklosti prizadela, to ni bila ljubezen

Se vam zdi, da ljubezen boli? Morda je čas, da razmislite, da to, skozi kar ste šli v preteklih razmerjih, ni bila prava ljubezen. Prava ljubezen je zavestna odločitev namesto čustvene. To je prav tista odločitev, ki lahko vodi k medsebojnemu spoštovanju, svobodi in radosti v vašem razmerju.

Zdravljenje preteklih travm je težko, še posebej v razmerju. Toda če ozavestite te lekcije, boste ugotovili, da še bolj cenite svojo pot zdravljenja.

Povzeto po Yourtango.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk