4 preprosti joga položaji za izboljšanje IMUNSKEGA SISTEMA

31. 10. 2023
Deli
4 preprosti joga položaji za izboljšanje IMUNSKEGA SISTEMA (foto: Profimedia)
Profimedia

Če imate oslabljen imunski sistem, preizkusite spodnje joga položaje.

Skoraj vsako leto, ko je prišla jesen in z njo nenadna sprememba vremena, je moj imunski sistem oslabel, pravi certificirana inštruktorica joge Zorka Ristić. To se je kazalo na različne načine - dobila sem herpes ali staknila prehlad, ki je trajal več dni. To se je dogajalo vsako leto, dokler nisem začela redno vaditi joge.

Od takrat je minilo veliko let in ko pogledam nazaj, se ne spomnim, kdaj sem bila nazadnje bolana. Na lastni koži sem izkusila, kako je joga okrepila moj imunski sistem.

Večina neravnovesji v telesu se pojavi predvsem zaradi stresa, ki ga doživljamo. Ko smo pod stresom, telo izloča preveč kortizola (stresnega hormona), ki moti delovanje imunskih celic in s tem zmanjšuje učinkovitost našega imunskega sistema. Joga pa pomaga zniževati raven kortizola v telesu, zaradi česar ugodno vpliva na naše zdravje. Z vadbo stimuliramo tudi parasimpatični živčni sistem, ki nas pomiri in vzpostavi ravnovesje.

Če ste v podobni situaciji zdravstvenih težav, povezanih s slabim imunskim sistemom, dajte priložnost vadbi joge, saj bo podprla vaš imunski in limfni sistem.

To so 4 osnovni joga položaji, ki krepijo imunski sistem:

Položaj otroka

To je preprosta asana, ki sprosti napetost v spodnjem delu hrbta, zmanjša stres in utrujenost, dvigne naše razpoloženje in hkrati odlično deluje na krepitev vaše imunosti.

Položaj kobre

Ta položaj odpre pljuča, okrepi hrbtenico in poveča našo energijo. Prav tako lahko izboljša prebavo in razbremeni pritisk na naša jetra ter tako zmanjša obremenitev imunskega sistema.

Uttanasana ali predklon naprej

Ta položaj izboljša prebavo in zmanjšuje občutke tesnobe. Prav tako pomaga sprostiti centralni živčni sistem in pomirja možgane.

Shavasana ali položaj mrtveca 

To se morda zdi najlažji jogijski položaj, saj se moramo le prepustiti in sprostiti. Za nekatere pa lahko ravno iz tega razloga predstavlja izziv, kar je neposredna posledica stresa.

Ko smo prizemljeni v tem položaju, nam lahko to pomaga izboljšati dihanje, umiri naš um in omogoči prost pretok energije, hkrati pa sprosti ves stres, ki se je nakopičil v nas.

Vir: Sensa.rs