4 razlogi, zakaj je BEZEG tako zdravilen

Naše babice so govorile, da naj bi se, ko greš mimo bezga, priklonil temu zdravilnemu drevesu oz. grmu. Zakaj ima bezeg tak sloves? 

4 razlogi, zakaj je BEZEG tako zdravilen (foto: profimedia) profimedia
19. 5. 2022

Bezeg je ena najbolj poznanih rastlin pri nas, sploh zaradi specifičnega vonja. Njegova uporabnost je izjemno široka; uporablja se lahko v kulinariki, napitkih, dišavah, kozmetičnih izdelkih. Ima pa bezeg tudi veliko zdravilnih učinkov, zaradi česar se ga že leta uporablja v tradicionalni medicini med različnimi kulturami po vsem svetu.

Bezeg ima bogato vsebnost antioksidantov in vitamina C. Deluje protivnetno, antiseptično, v nekaterih primerih celo protibolečinsko. 

1. Bolezni dihal

Bezeg se uporablja za lajšanje prehlada, gripe, vnetje sinusov, bronhitisa in ostalih bolezni dihal. Ker je bogat z antioksidanti in vitaminom C na splošno ugodno vpliva na imunski sistem. Z uživanjem je lahko zdravljenje prej omenjenih bolezni hitrejše, s preventivnim uživanjem pa lahko celo preprečimo njihov nastanek. Ublaži lahko tudi razdražena dihala kot posledico alergij. 

2. Težave s prebavo

Z bezgom si lahko pomagate ob zaprtju, prav tako pa je bezeg naravni diuretik, ki pospešuje izločanje vode. Zato je bezeg pogosto priljubljen tudi pri raznih razstrupljanjih, se pa pred tem vsekakor posvetujte s strokovnjakom. 

3. Ustna higiena

Ker ima bezeg antiseptične učinke, se ga lahko uporablja tudi v naravni "ustni vodici", ki jo grgrate. S tem lahko preprečite razvoj bakterij v ustni votlini in posledično nastanek težav z zobmi in dlesnimi.

4. Bolečine v sklepih

Bezeg lahko ublaži tudi bolečine v sklepih in zatekanje. V ta namen se precej uporablja v kitajski medicini, a je vse bolj priljubljen tudi drugod po svetu.

Bezeg lahko pripravite na različne načine; najbolj pogost je zagotovo sirup ter posušen kot čaj, sicer pa ga lahko pripravite tudi v različnih jedeh ali ga celo uporabite naslednjič, ko izdelujete domačo kozmetiko. 

Kljub številnim ugodnim učinkom, z bezgom ne gre pretiravati; prekomerno uživanje surovega, toplotno neobdelanega bezga lahko privede do slabosti.

Avtorica: Veronika Sivka

Poglejte si še kaj lahko ustvarite iz bezga:

ali Štruklji z bezgovimi cvetovi in sadjem