4 razlogi, zakaj je dobro piti KOMBUČO

Kombuča je vse bolj priljubljen napitek, saj je osvežilen, okusen, pa tudi dober za telo. Razvil naj bi se na Kitajskem že pred več kot 2000 leti, v zadnjih letih pa je prodrl tudi na naše tržišče. Danes jo najdemo na policah praktično vsake nekoliko bolje založene trgovine, vse več ljudi pa se jo odloči pripraviti kar doma.

4 razlogi, zakaj je dobro piti KOMBUČO (foto: profimedia) profimedia
24. 6. 2021

Gre za fermentiran črni ali zeleni čaj, čigar pri nastanku sodelujejo koristne mikrobiološke kulture. Poleg tega, da z uživanjem kombuče pridobite vse blagodejne učinke zelenega oziroma črnega čaja, zraven zaužijete še koristne bakterije.

Kombuča je vir probiotikov, vitaminov (predvsem vitaminov B skupine), antioksidantov, mineralov. Zaradi svoje bogate sestave ima nemalo izjemno koristnih učinkov na vaše telo. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je dobro piti kombučo.

1. Blagodejno vpliva na prebavo

Zaradi probiotikov ima kombuča dober vpliv na prebavo. Pomaga lahko pri praktično vsaki prebavni težavi; driska, zaprtje, krči, napihnjenost... Ravno zaradi tega je priljubljen napitek tudi med ljudmi s sindromom razdražljivega črevesja (IBS). Nekatere študije namigujejo celo, da naj bi pomagala pri zdravljenju hemeroidov. 

2. Pomaga proti glivičnim vnetjem

Probiotiki lahko izjemno koristijo pri preprečevanju, pa tudi odpravljanju glivičnih okužb. Če imate torej pogosta glivična vnetja, lahko tudi vi preizkusite kombučo in opazujete, če vam bo pomagala, a strokovnjaki opozarjajo, da je ob uživanju kombuče v boju proti glivicam izjemno pomembna tudi ustrezna prehrana.

3. Izboljša vsesplošno počutje

Zaradi vsebnosti antioksidantov in vitaminov kombuča lahko okrepi naš imunski sistem in tako prepreči nastanek raznih boleznih. Tudi ob zdravljenju je lahko odličen podporni napitek, ki je poleg vsega še okusen. 

Kombučo uživajo celo nekateri bolniki z rakom, srčni bolniki, diabetiki... Pomagala naj bi tudi pri raznih stranskih učinkih zdravljenja, denimo izgubi las zaradi kemoterapije. Na tem področju je trenutno še zelo malo raziskanega, zato se v takih primerih vsekakor prej posvetujte s strokovnjakom.

4. Zdrava izbira osvežilne pijače

Kombuča je vsekakor bolj zdrava izbira, kakor večina pijač na tržišču. Ima manj sladkorja, več blagodejnih učinkov ter je poleg vsega še vedno okusna in osvežilna. Idealna je tudi kot poletna osvežitev, zato jo ponuja tudi vse več lokalov.

Naslednjič, ko se s prijatelji odpravite na pijačo, kar povprašajte o kombuči in morda tudi vi ostanete pozitivno presenečeni.

Avtorica: Veronika Sivka

in KOPRIVA za lase: Zakaj je koristna in kako jo uporabljati?