Žajbljevo kadilo: 11 pozitivnih učinkov čiščenja prostora z žajbljevim kadilom

25. 1. 2024
Deli
Žajbljevo kadilo: 11 pozitivnih učinkov čiščenja prostora z žajbljevim kadilom (foto: shutterstock)
shutterstock

Uporaba žajbljevega kadila je starodvani duhovni ritual. Praksa se je razvila znotraj tradicij mnogih indijanskih ljudstev, danes pa je razširjena po vsem svetu. Če razmišljate, da bi čiščenje s kadilom začeli prakticirati tudi sami, si preberite, kakšni so dobrodejni učinki takšne prakse.

1. Prečiščevalni učinek

Največkrat uporabljene vrste žajblja (npr. beli žajbelj in beli perijski žajbelj) imajo antimikrobne značilnosti. Poleg tega, da pomagajo pri odstranjevanju bakterij, virusov in gliv iz prostora, pa so znane tudi po zmožnosti odganjanja insektov. 

2.  Pomaga lahko pri lajšanju nekaterih simptomov

Čeprav znanstveno še ni dokazano, obstajajo predvidevanja, da naj bi žajbljevo kadilo sproščalo negativne ione, ki pomagajo nevtralizirati pozitivne ione.

Pogosti pozitivni ioni so alergeni, kot npr. hišni prhljaj, prah in plesen.

V tem primeru je žajbljevo kadilo lahko koristno za astmatike in tiste, ki jih mučijo alergije, bronhitis ter druge dihalne težave. Toda vdihavanje dima kadila lahko te težave poslabša – zato počakajte, da se dim razkadi, preden spet stopite v sobo. 

3.  Lahko ga uporabimo kot spiritualno orodje

Žajbljeva in druga kadila se od nekdaj uporabljajo za povezavo z duhovnim svetom ali za izboljšanje intuicije. Zdravilci v tradicionalnih kulturah so ga uporabljali za doseganje zdravilnega stanja duha ali pa za razreševanje duhovnih dilem.

Nekatere vrste žajblja, vključno z belim perijskim žajbljem, vsebujejo spojino, imenovano tujon. Raziskave kažejo, da je rahlo psihoaktivna. Najdemo jo lahko tudi v številnih drugih rastlinah, ki so se in se še vedno uporabljajo v duhovnih ritualih za izboljšanje intuicije.

4.   Lahko pomaga pri odvajanju negativne energije

Kadila se uporabljajo tudi kot ritualno orodje, s katerim sebe ali svoj prostor očistimo negativnosti. To vključuje pretekle travme, slabe izkušnje ali negativne energije drugih. 

Žajbljevo kadilo vam lahko pomaga vzpostaviti pozitivno okolje pri meditaciji ali drugih obredih. Ko si vzamete čas zase, se osredotočite nase in se odločite izpustiti negativne misli, vam lahko pomaga vzpostaviti namen in pripomore k spremembi v miselnosti.

Sicer pa že naš rek pravi: "Se ga boji kot hudič žajblja."

5.   Lahko očisti ali opolnomoči določene predmete

Žajbljevo kadilo ustvarja dišeč dim, s katerim lahko poleg sebe in prostorov očistite tudi predmete. To je lahko koristno pri novih nakupih, darilih ali pa rabljenih predmetih. Če vas kakršna koli negativna energija veže na nov ali neznan predmet, vam lahko žajbljevo kadilo pomaga pri vzpostavljanju mira.

6.  Lahko vam pomaga izboljšati razpoloženje

Tradicija kaže. da lahko dimljenje kadila dvigne razpoloženje in prežene negativnost. Študija iz leta 2014 je bel perijski žajbelj dokumentirala kot pomembno tradicionalno zdravilo za zdravljenje tesnobe, depresije in motenj razpoloženja v nekaterih kulturah.  

7.  Lahko pomaga ublažiti stres

Če lahko s kadilom dvignemo razpoloženje, je lahko njegova uporaba tudi dober zaveznik v boju proti stresu. Raziskava Univerze v Mississippiju iz leta 2016 poroča, da je beli žajbelj bogat s spojinami, ki aktivirajo nekatere receptorje v možganih. Ti receptorji so odgovorni za zvišanje ravni razpoloženja, zmanjšanje stresa in celo lajšanje bolečin.

8.  Lahko izboljša kvaliteto spanja

Nekatere raziskave kažejo, da žajbelj vsebuje spojine, ki bi lahko lajšale nespečnost – za takšne namene se uporablja kadilo klasičnega vrtnega žajblja. 

9.  Lahko izboljša pomnjenje

Blagodejni učinki žajblja segajo tudi na področje pomnenja – izboljša lahko spomin in zmožnost osredotočanja. V pregledu raziskav iz leta 2016 je Trusted Source ugotovil, da so dokazi o koristih žajblja za kognitivno izboljšanje obetavni – morda za zdravljenje demence in Alzheimerjeve bolezni. Kljub temu pa je na tem področju potrebnih še več raziskav.

10.  Lahko pomaga povečati raven energije

Odpravljanje slabe energije iz telesa, predmetov in prostorov lahko pripomore k večji odprtosti za nove, bolj sveže in pozitivnejše energije. 

11.  Lahko ustvari poživljajočo dišavo

Za nekatere je to morda najboljša lastnost: žajbelj je čudovito kadilo z čisto in preprosto aromo. Odlično deluje tudi kot osvežilec zraka – brez umetnih kemikalij. 

Kaj potrebujete?

 Praksa čiščenja z žajbljevim kadilom je dokaj preprosta in ne zahteva veliko pripomočkov.

Potrebovali boste:

-       žajbljevo kadilo  (sveženj žajblja ali paličico)

-       nekateri priporočajo školjko ali skledo iz keramike, gline ali stekla, ki zadržuje pepel in odpadle dele

-       vžigalice

-       pero ali pahljačo za razpihovanje dima (neobvezno)

Pred ritualom             

Dobro je, če pred uporabo kadila vzpostavimo namen. Iz sobe odstranimo živali in ljudi, zaradi dima, ki nastaja ob kadilu, pa pustimo odprto vsaj eno okno v prostoru.

Po ritualu

Prepričajte se, da je kadilo ne gori več. Če se konec kadila še vedno svetlika, ga podrgnite ob posodo, dokler ne ugasne. Na koncu kadilo shranite na varno, suho mesto, proč od sonca.

Vir: healthline.com

ali pa 9 pozitivnih lastnosti himalajske solne svetilke

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije