Foto: Onesnažena reka Soča

Žalosten dan za naravo, saj je naša bistra hči planin že od jutra deležna onesnaženja. 

Foto: Onesnažena reka Soča (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
21. 4. 2022

Jutri, 22. aprila, praznujemo svetovni dan Zemlje, katerega namen je opozarjati na dejstvo, da je planet, na katerem živimo minljiv in ranljiv, zato je potrebno zanj skrbeti. 

Ravno na dan pred dnevom Zemlje pa se je v dolini Soče zgodila okoljska katastrofa zaradi podjetja TKK. Uprava za zaščito in reševanje je ob 6.43 dobila obvestilo o onesnaženju Soče med Srpenico in Kobaridom. 

Zaradi izpusta iz tovarne TKK na Srpenici, kjer proizvajajo tesnilne mase, lepila, poliuretanske pene, tehnične spreje in dodatke za beton in malto, se v reko Sočo izliva snov, ki se v vodi peni proti Kobaridu in Tolminu. Civilna zaščita izvaja intervencijo in je Sočo zaprla za plovbo. Na terenu so gasilke enote, ki črpajo peno izpod proizvodnega obrata.

V TKK so bili v preteklosti že tarča inšpekcijskih pregledov zaradi prijav podobnih, a precej manjših primerov, a so se takrat branili, da imajo zaprt sistem, ki preprečuje uhajanje odplak v Sočo.

Posebni ukrepi zaenkrat niso predvideni, svetujejo pa previdnost vsem uporabnikom pitne vode iz vodarne Močila, ki vodo zajema iz dovodnega rova hidroelektrarne Plave.

Za RTV SLO je direktor podjetja TKK Uroš Lozar že priznal, da gre za človeško napako. "Z obžalovanjem moram povedati, da je res prišlo do izlitja naše surovine v reko. K sreči ne gre za nevarno snov. Večino snovi smo ujeli v naše varnostne bazene, del snovi, v tem trenutku še ne vemo natančne količine, ocenjujem, da od dveh do šestih ton, pa se je razlil prek varnostnih bazenov in stekel v reko."

Ribiči pa že opozarjajo, da gre za lepljivo snov, ki se bo prijela tudi na ribji živelj. Resnične posledice in analize pa bodo jasne čez nekaj časa... 

Zastavlja se seveda vprašanje, zakaj je takšna kemična tovarna postavljena tik ob Soči, našem slovenskem biseru? 

Na Facebooku pa so člani gibanja Balkan River Defence že naredili dogodek, kjer pravijo: "Če je snov res nenevarna, potem gospoda direktorja in njegova podpornika župana občine Bovec in občine Kobarid vabimo, da danes ob 20.00 pri podjetju TKK z nami spijejo deci Soče in prevzamejo odgovornost za to katastrofalno situacijo." 

https://www.youtube.com/shorts/gGRRTPou9iA

Vir: STA, novimatajur.it

Foto: Ana Vehovar