Japonci so znani kot eden izmed narodov z najdaljšo življenjsko dobo na svetu. K temu prispevajo ne le uživanje v naravi, negovanje notranjega miru in brezskrben odziv na stresorje, ampak tudi njihova prehrana.
Tradicionalna japonska kuhinja v glavnem temelji na sezonskemu in svežemu sadju ter zelenjavi, ribah, polnozrnatih žitaricah. Za prilogo največkrat postrežejo riž, redko pa posegajo po mastni in predelani hrani.
Preberite tudi:
Spodaj je 5 jedi japonske kuhinje, ki vplivajo na dolgo življenjsko dobo.
Topel čaj
Zeleni čaji (zlasti matcha) vsebujejo velike količine antioksidantov, kot so katehini, ki pomagajo zmanjšati tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in nekateri tipi raka. Poleg tega zeleni čaj pomaga pri kurjenju maščob in izboljšanju presnove.
Sveže ribe
Ribe so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki pomagajo zaščititi srce, zmanjšati vnetja in ohraniti zdravje možganov. Japonci jedo veliko svežih rib, kar pripomore k manjšemu številu srčnih bolezni in nižjim ravnem holesterola.
Alge
Alge so izjemno hranljive, bogate z vitamini in minerali, zlasti jodom, kar je ključno za zdravje ščitnice. Poleg tega imajo alge antioksidativne in protivnetne lastnosti, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa in ohranjanju zdravja celic.
Edamame
Mladi plodovi soje, znani kot edamame, so bogati s proteini, vlakninami in izoflavoni, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za srčne bolezni in izboljšati zdravje kosti. Izoflavoni imajo tudi potencialno pozitiven učinek na regulacijo hormonov.
Vložena zelenjava
Fermentirana hrana, kot je vložena zelenjava, je bogata s probiotiki, ki izboljšujejo prebavo in zdravje črevesja. Zdrava črevesna flora je povezana z boljšim imunskim sistemom in zmanjšanim tveganjem za številne bolezni.
Vir: sensa.story.hr
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić