Dr. Jonathan Aviv, klinični vodja otolaringologije na medicinski fakulteti v New Yorku, v svoji knjižni uspešnici Odpravite težave z želodčno kislino predstavlja 28-dnevni program preprečevanja in zdravljenja refluksa. Kot del programa je zapisal tudi recepte za zajtrke, kosila, večerje in prigrizke za ljudi z želodčno kislino, nekaj njegovih priljubljenih receptov za zajtrke pa z vami delimo spodaj.
Energijski smuti iz jagodičevja
Za 1 osebo | Čas priprave: 5 minut
Ta smuti je med pacienti dr. Aviva najbolj priljubljen. Ne pozabite, da je treba jagodičevje v skladu s pravili diete za nadzor kisline nevtralizirati z mlekom iz oreškov ali kokosa. Po želji lahko dodate špinačo ali žlico konopljinih beljakovin, da bo hranilna vrednost še večja.
Sestavine
- skodelica borovnic ali mešanega jagodičevja
- ½ skodelice mandljevega mleka
- banana
- 3 do 4 kocke ledu (po želji)
Priprava Sestavine v mešalniku zmešajte do gladkega in si postrezite v kozarcu.
Špinačna omleta
Za 1 osebo | Čas priprave: 5 do 10 minut
Če ste lačni in ne želite v kuhinji zapraviti več kot 10 minut, je ta priljubljena jed primerna za zajtrk, kosilo ali večerjo.
Sestavine
- ½ žlice oljčnega ali kokosovega olja
- veliko jajce
- beljak dveh velikih jajc
- žlica nasekljanih črnih oliv
- žlica naribanega parmezana (po želji)
- pest sveže špinače
- rezina polnozrnatega kruha
Priprava
Na srednjem ognju v ponvi segrejte olje. V majhni skledi zmešajte jajce in beljaka z olivami in parmezanom (če ga uporabljate). Jajčno mešanico zlijte na ponev in začnite peči, toda še preden mešanica popolnoma zakrkne, dodajte špinačo in pecite še približno eno minuto, dokler ne dobite čvrste omlete. Postrezite s popečenim polnozrnatim kruhom.
Ovsena kaša z banano, pekani in kokosovimi kosmiči
Za 1 osebo | Čas priprave: 5 do 10 minut
Ko boste poskusili ta bogati zajtrk, ne boste nikoli več pogrešali sladkih žitnih izdelkov, polnih prehranske kisline.
Sestavine
- ½ skodelice rastlinskega mleka (ekološkega sojinega, mandljevega ali riževega)
- ščepec keltske soli
- 5 žlic ovsenih kosmičev
- ½ narezane banane
- žlica sesekljanih pekanov
- žlica kokosovih kosmičev
- 2 do 3 kapljice vaniljevega izvlečka (po želji)
Priprava
Soljeno mleko segrejte na srednji temperaturi. Dodajte ovsene kosmiče in ob nenehnem mešanju kuhajte približno 2 minuti, da zmes postane gosta in kremasta. Odstranite s plošče in dodajte banano, pekane, kokosove kosmiče in vaniljo (če želite). Premešajte in postrezite.
Povzeto po knjigi Odpravite težave z želodčno kislino
Preberite še: