Kako lahko vemo, če je v našem kruhu moka iz žuželk?

13. 2. 2025
Deli
Kako lahko vemo, če je v našem kruhu moka iz žuželk? (foto: profimedia)
profimedia

Evropska unija je odobrila uporabo nove sestavine v hrani – moko iz ličink mokarjev (Tenebrio molitor), obdelano z UV-žarki. 

Po novi uredbi se lahko ta moka v omejenih količinah (do štiri odstotke) uporablja v različnih prehranskih izdelkih, vključno s kruhom, pecivom, testeninami, pa tudi v krompirjevih in mlečnih izdelkih ter sadnih kompotih.

"UV-obdelana moka ličink"

Čeprav uporaba insektov v prehrani v EU ni nova, naj bi ta korak povečal vsebnost vitamina D v izdelkih. Proizvajalci morajo pred uporabo pridobiti odobritev, potrošniki pa lahko prisotnost insektne moke prepoznajo po oznaki "UV-obdelana moka ličink" na embalaži izdelkov.

Evropska komisija poudarja, da je izbira prehrane osebna odločitev in da nikogar ne silijo v uživanje insektov. Preden insekti postanejo sestavina hrane, morajo prestati stroge znanstvene preglede. Kljub temu je javno mnenje o tovrstnih sestavinah še vedno deljeno. Po raziskavi podjetja Heristo AG starejši potrošniki izkazujejo večjo mero skepse glede uporabe insektov v hrani.

Strokovnjaki s področja prehrane poudarjajo, da so insekti bogat vir beljakovin in hranil, poleg tega pa omogočajo bolj trajnostno prehrano, saj njihova pridelava zahteva manj virov kot tradicionalna živinoreja. Kljub tem prednostim pa ostajajo previdni pri morebitnih tveganjih, zlasti za osebe z alergijami, ki bi lahko bile občutljive na določene sestavine insektov.

V številnih državah po svetu so jedi z insekti del vsakodnevne prehrane. EU zdaj odpira vrata tej praksi, pri čemer ostaja ključno, da imajo potrošniki jasne informacije in možnost izbire glede sestavin v svoji prehrani.

Kaj pa vi menite o tem? 

Vir; govorise.metropolitan.si

https://sensa.metropolitan.si/zdrave-odlocitve/v-nasa-zivila-prihajajo-cricki-v-kateri-hrani-jih-bomo-nasli/