Ta mešanica, ki jo poznajo tako slovanske kot sredozemske tradicije, skriva v sebi nekaj, kar sodobna znanost šele začenja potrjevati.
Zakaj ravno ta kombinacija?
Čebula je naravni vir žvepla, močnih antioksidantov, flavonoidov in snovi, ki delujejo protivnetno, protimikrobno in razstrupljevalno. Ko jo nasekljate, sprosti encime, ki še dodatno aktivirajo njeno zdravilno moč.
Med, zlasti surov in neprečiščen, pa deluje kot naravni antibiotik, bogat z encimi, vitamini in snovmi, ki pomirjajo sluznico, krepijo imunski sistem in hkrati delujejo kot naravni konzervans – zato lahko čebulne sokove ujame in stabilizira.
Ko čebulo prelijete z medom, se sčasoma iz nje izloči tekočina – sok, ki vsebuje zdravilne učinkovine. Ta naravni sirup je blag, sladek in izredno učinkovit pri kašlju, bolečem grlu, začetkih prehlada in celo pri lajšanju simptomov alergij.
Kako pripraviti mešanico?
Potrebujete le dve sestavini:
- 1 večjo čebulo (lahko rumeno ali rdečo)
- 2 do 3 žlice medu (najbolje lokalnega)
Postopek:
Čebulo narežite na tanke rezine ali drobne kocke in jo dajte v kozarec. Prelijte jo z medom, premešajte in pustite stati nekaj ur (ali čez noč) na sobni temperaturi. Že po nekaj urah bo čebula spustila sok – to je vaš zdravilni sirup.
Uporaba:
Uživajte po eno čajno žličko večkrat na dan, zlasti ob začetkih prehlada ali ob prvih znakih vnetja grla.
Preberite si več TUKAJ.
Starodavna modrost v sodobnem času
V ljudski tradiciji se ni nikoli ločevalo med telesnim in čustvenim zdravjem. Tako ni nenavadno, da so to mešanico včasih dajali tudi ljudem, ki so bili »žalostni v prsih« ali so »nosili preveč bolečine«. Čebula je veljala za tisto, ki »potegne ven«, med pa za tistega, ki »zapečati z ljubeznijo«.
Danes imamo možnost, da se k tem preprostim rešitvam vrnemo – ne zato, ker bi zanikali medicino, ampak zato, ker včasih potrebujemo nekaj, kar diha z ritmom narave. Nekaj, kar nas spomni, da zdravilo ni vedno grenko. Da ima včasih okus po domu.