Mlada Slovenka že pri 17-ih ustvarila uspešno podjetje

Ustvarja naravno pijačo, ki vas bo odvrnila od sladkih in gaziranih napitkov ...

Mlada Slovenka že pri 17-ih ustvarila uspešno podjetje (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
8. 2. 2021 | Promocijsko sporočilo

Govorimo seveda o napitku kombucha, ki je vedno bolj popularen tudi pri nas. Kombucha je fermentiran napitek na osnovi čaja, ki blagodejno vpliva na uravnavanje naše prebave, krepi imunski sistem, izboljšuje naše razpoloženje ter je odličen vir antioksidantov in probiotikov.

Zgodba podjetja Isa's Kombucha se začne takole ...

"Ko sem bila stara 6 let, sva kombucho z očetom odkrila v trgovini z zdravo hrano in se odločila poskusiti. Všeč mi je bila, ker ni bila niti gazirana pijača niti sok. Bila je nekaj čisto posebnega, zame magičnega," pove Isabela Antunovič, 18-letno dekle, ki ustvarja okusne in zdrave napitke pod imenom Isa's Kombucha.

Do njenega 14. leta so z družino živeli v kraju Boulder v Koloradu, nato pa so se njeni starši, oče Slovenec in mama Američanka, odločili, da je čas za selitev v Slovenijo.

Prej se je šolala od doma, se udeleževala šol preživetja v naravi in se izobraževala na spletni akademiji, tukaj pa je bila nenadoma prisiljena sedeti v šolski klopi in soočena s slovenskim šolskim sistemom. "Moja kreativna plat je bila zatrta, pokala je po šivih in se trudila priti na plan. Ampak mi je uspelo!" pove Isabela.

Po devetem razredu se je kljub prepričevanju učiteljev odločila, da ne bo nadaljevala šolanja, saj je vedela, da ji to ne bo pomagalo na njeni poti.

Odločila se je vrniti v Kolorado in postati učiteljica umetnosti, a ker se to ni izšlo, se je vrnila v Slovenijo in se začela resno ukvarjati s kombucho. "Prek spleta sem naročila nekaj gob (kobuchino kulturo) in takoj začela fermentirati - in to kar v očetovi pisarni v Nebotičniku sredi Ljubljane," pripoveduje.

Na poti k resnemu poslu jo je oviralo še eno pomembno vprašanje: kako prepričati starše, da je njeno poslanstvo kombucha in ne nadaljevanje šolanja ...

Starši so se ves čas zavedali, da je bolj umetniška duša in oba sta bila odprtih misli za njene 'nore' ideje, kot jim pravi sama. Na začetku jima okusi kombuche niso bili všeč, zato jih je stalno dodelovala.

"Da pa bi jima dokazala, da s kombucho mislim resno, naredila celih 25 minut dolgo PowerPoint predstavitev o kombuchi, od kod izhaja, kakšni so njeni vplivi na zdravje in kakšen potencial ima njena proizvodnja v Evropi v primerjavi z uspešnostjo v Ameriki. Prva predstavitev jima ni bila všeč, zato sem naredila še eno." Ker sta oba podjetnika, sta prisluhnila njeni ideji in tudi bolj odprtih rok sprejela njeno odločitev.

Pri 14-ih letih (2018) je začela testirati v očetovi pisarni, februarja 2020 pa je zagnala svoje podjetje Isa's Kombucha.

Isa pravi da je čas, da mladi postanejo podjetniki. "Ko si mlad, lahko toliko več tvegaš in nimaš toliko odraslih skrbi. Seveda ne mislim, da bi vsi morali nehati hoditi v šolo. Šola je super, če želiš postati zdravnik ali pravnik. Sama sem spoznala, da se največ naučim z vsakdanjim delom in izkušnjami, ki mi jih prinaša!"

Dodaja, da tudi podjetništvo ni za vse. "Zavedati se moraš, da si odgovoren za milijon stvari, da bo prisotnih veliko solz, dela, potu in neprespanih noči, vendar če je to res tvoja velika želja in strast - sledi svojim sanjam!"

Njen cilj je, da bi znamka postala prepoznavna povsod in se razširila po celotni Evropi in tudi v Ameriko. Proizvodnje si želi po različnih državah, s čimer bi zagotovila največjo kakovost in svežino.

Njihova trenutna proizvodnja se namreč nahaja v kletnih prostorih Tržnice Moste, kjer z ekipo stiskajo sokove, pripravljajo čaj za fermentacijo in polnijo stekleničke. Vse sestavine so ročno stisnjene in hladno prešane pod rokami Isabele in njene ekipe, ki jo sestavljajo Dino, Anna, Nina in nekaj študentov "Kmalu se selimo v svoje prostore, česar se že zelo veselim. Več zakulisja naše proizvodnje, pa lahko najdete tudi na mojem Instagram profilu @isakombucha."

"Meni kombucha predstavlja super začetek dneva ali pa spodbudo sredi dneva - kot da bi spila kavo. Po njej se vedno počutim dobro in nimam tistega crasha kot po kavi."

Trenutno so na voljo trije zanimivi okusi na osnovi japonskega premium Sencha zelenega čaja in južnoameriškega Yerba Mate čaja ter živih kultur kombuche, ki pijači dodajajo igrive mehurčke. Razzmatazz bo navdušil ljubitelje maline, svežino pa tej kombuči dajeta ingver in limonin sok, Basil Breeze poleg bazilike vsebuje še limonin sok in kumaro, Hot Granny pa je zanimiva kombinacija limon, Granny Smith jabolk in svežega kajenskega čilija.

Isabela nam je povedala, da spomladi prihaja nov okus Isa kombuche, ki pa nam ga zaenkrat še ne izdaja. Zaupala pa nam je, da lahko kombucho uporabimo na številne načine (in ne zgolj kot okusen in naraven napitek).

"Kombucha je super tudi v koktejlih, lahko jo dodamo v smuti, z njo vzgojimo SCOBY, jo uporabimo za vzhajanje testa za pico ali kruh (sourdough) ali pa naredimo kis (vendar brez pokrovčka, da stekleničke ne raznese ;))."

Več o Isa's Kombucha preberite TUKAJ, svoj najljubši okus pa poiščite v dm prodajalnah, nekaterih poslovalnicah Mercator ali na Woltu.