Nasilje nad dementnimi bolniki na Psihiatrični kliniki Ljubljana

23. 10. 2023
Deli
Nasilje nad dementnimi bolniki na Psihiatrični kliniki Ljubljana (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Kaj se dogaja v zdravstvenem sistemu? Kako je mogoče, da so zdravstveni tehniki nasilni do pacientov? 

Informativni spletni portal N1 je že konec maja v poglobljenem članku "Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki Ljubljana: razkrivamo pričevanja o nasilju" razkrili nasilje. 

Govorili so s pacienti, ki so bili hospitalizirani na sprejemnih oddelkih, z njihovimi svojci, z več zaposlenimi in nekdanjimi zaposlenimi, ki so zasedali ali še vedno zasedajo različna delovna mesta na kliniki, s predstavniki uporabnikov in drugimi. V obsežni novinarski preiskavi jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo klinike je navedbe o nasilju ves čas kategorično zavračalo. Vsi njihovi viri so poudarili, da se bojijo maščevanja.

Tokrat pa so se pogovarjali s študentkama zdravstvene nege, ki sta na ljubljanski psihiatrični kliniki opravljali klinično prakso in več nadrejenim na kliniki poročali o fizičnem nasilju nad starejšimi pacienti. 

Ena od njiju je povedala, da je bila decembra lani priča nasilju nad pacientom z demenco. Kot je dejala, je bila celotna izkušnja prakse mučna, “kaplja čez rob pa je bila, ko je zdravstveni tehnik gospoda z demenco udaril”. “Gospod je sedel na stolu na hodniku, tehnik pa je prišel mimo in ga brez kakršnegakoli povoda najprej dvakrat ali trikrat brcnil v golen, potem pa še nekajkrat z roko udaril po glavi,” je opisala v pogovoru za N1. “Gospod, ki je bil tudi pod vplivom terapije, takrat ni reagiral, mi je pa v naslednjih dneh ves čas tesno sledil, saj se je verjetno bal, da se bo to ponovilo.”

Študentka B je prav tako že prvi dan prakse bila priča nasilnemu vedenju drugega zdravstvenega tehnika. “Gospe, ki je imela demenco in je bila nesodelovalna, sem želela izmeriti krvni tlak. Tega mi ni dovolila. Rekla sem, prav, bomo poskusili pozneje. Potem pa je prišel ta zaposleni in gospe zvil roke na hrbtu. Gospa je jokala in vpila. Rekel mi je, naj zdaj izmerim tlak. Odgovorila sem, da ne želim, saj tudi meritve ne bodo prave.

Rekel mi je, da se vidi, da ne delam na psihiatriji in da ne poznam metod dela tam. Ta njegov odgovor me je presenetil, saj imam pri svojem delu v bolnišnici izkušnje tudi z ljudmi, ki so psihični bolniki in ki so agresivni. Pri delu z njimi se vedno trudimo biti spoštljivi in ohranjati njihovo dostojanstvo.”

Celoten članek si preberite na N1. 

Miran Možina o stanju psihiatrije v Sloveniji:

Mag. Miran Možina, psihiater in psihoterapevt ter ustanovitelj in direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja je v Sensa podkastu povedal:

"Zadnja afera v zdravstvu kaže na to, da nadzor nad kvaliteto storitev ni dovolj dober. V slovenski medicini je zelo težko ljudem, ki doživijo napake in pomanjkljivo obravnavo v zdravstvu, priti do zadoščenja in popravila. Predvsem pa sistemsko ni urejeno, da bi se iz napak in pomanjkljivosti učili in izboljševali naš zdravstveni sistem."

Ko sem sam nastopil v službi v psihiatrični bolnici, smo imeli primer, ko je zdravstveni tehnik posilil eno od pacientk. Ta nevarnost, da nekdo iz svojih nepredelanih čustvenih vzgibov izkoristi situacijo in se znese nad šibkejšim, vedno obstaja. Ljudje smo pokvarljiva bitja glede na okoliščine, v katerih smo."