Ob točno kateri uri naj bi zajtrkovali?

11. 6. 2024
Deli
Ob točno kateri uri naj bi zajtrkovali? (foto: shutterstock)
shutterstock

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, vendar ga mnogi ljudje izpustijo. To vam lahko povzroči težave pozneje čez dan. 

Preskakovanje zajtrka lahko povzroči težave, kot so utrujenost, mentalna megla in čustvena občutljivost zaradi nizke ravni sladkorja v krvi. Strokovnjaki priporočajo zajtrk v eni uri po prebujanju, saj to pospeši metabolizem.

"Začetek dneva ob 6. uri zjutraj in zaključek vseh dejavnosti do 22. ure zvečer je v skladu z naravnim cirkadianim ritmom telesa," je nedavno povedal dr. Nahid Ali za britanski GB News.

Po njegovih besedah ​​je treba zajtrk zaužiti v eni uri po tem, ko se zbudimo, torej v tem primeru okoli 7. ure zjutraj, da pospešimo metabolizem. Eden od razlogov, zakaj nekateri ljudje preskočijo zajtrk, je, ker njihov grelin, znan tudi kot "hormon lakote", ne začne delovati pravočasno. Toda kot je za HuffPost povedala dr. Emily Cooper, medicinska direktorica Cooper Metabolic Center v Seattlu, naj bi jedli zajtrk, tudi če ne čutite lakote. 

"Če ne jeste dovolj zgodaj čez dan, se vaša raven grelina pozneje dvigne. Vaše telo poskuša nadoknaditi vse stvari, ki ste jih zamudili," je dodala.

Za dr. Cooperjevo izpuščanje zajtrka povzroči slabe odločitve glede prehranjevanja pozneje čez dan, vrsto slabih odločitev, ki lahko vodijo v debelost. Najbolj znana skupina ljudi, ki preskoči zajtrk, so morda tisti, ki izvajajo občasni post. Nekatere raziskave tudi trdijo, da je bolj pomembno, kaj jeste, kot kdaj to jeste.

Dr. Jonathan Rosand, soustanovitelj Massachusetts Brain Health Center in profesor nevrologije na Harvard Medical School, je za HuffPost povedal, da je prehrana, bogata z zelenjavo, listnato zelenjavo in živili, ki vsebujejo omega-3, ključna za preprečevanje depresije, kapi in demence. Njegovo priporočilo se nanaša na sredozemsko prehrano, ki velja za eno najbolj zdravih.

Po priporočilih strokovnjakov je torej najbolje zajtrkovati v eni uri po prebujanju. To pomaga pospešiti metabolizem in zagotavlja energijo za začetek dneva.

Vir: mondo.rs

Preberite si še: Sanja Lončar: "TO so najmočnejši antioksidanti na planetu!"