Odkrijte, kakšen tip jedca ste?

15. 9. 2023
Deli
Odkrijte, kakšen tip jedca ste? (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Da bi vam pomagali razkriti vaš prehranski (ali shujševalni) slog, sta avtorici knjige Intuitivno prehranjevanje določili kategorije jedcev, ki imajo značilne prehranske vzorce: skrbni jedec, profesionalni dietnik ter nezavedni jedec. Če se najdete v opisu katere od njih, pa težava običajno nastopi, ko tak način prehranjevanja nazadnje postane neučinkovit, vi pa se ujamete v začaran krog iskanja novih prehranskih načrtov in diet. Toda obstaja še en prehranski slog, ki zdravju koristi in vam hkrati pomaga znova odkriti užitek ob jedi!

Skrbni jedec

Skrbni jedci so navadno zelo togi in natančno spremljajo količino ter kakovost zaužite hrane. Večino časa lahko načrtujejo naslednji obrok ali prigrizek, pogosto v skrbeh, kaj bi jedli. Uradno niso na dieti, vendar hujšajo v mislih – oštevajo se za vsako »nezdravo«, mastno ali sladko živilo, ki ga zaužijejo.

Nič ni narobe, če svojemu telesu želimo najboljše. Težava se pojavi, ko skorajda militantno prehranjevanje vpliva na zdrav odnos do hrane – in škoduje telesu.

Problem je v togosti. Skrbni jedec je podoben pridigarju, ki želi vsakogar, ki ga je voljan poslušati, spreobrniti v svoj način prehranjevanja.

To sta njegova identiteta in vir ponosa. Morda ni na dieti, vendar skrbno oceni vsako prehransko situacijo, tudi to, katere jedi izbirajo ljudje okoli njega.

Profesionalni dietnik

Profesionalne dietnike zlahka prepoznamo, ker vedno sledijo temu ali onemu prehranskemu načrtu. Navadno preizkušajo najnovejšo komercialno dieto, knjigo o hujšanju ali kako sredstvo za izgubo teže. Včasih hujšanje zavzame obliko postenja ali strogega omejevanja hrane. Profesionalni dietniki veliko vedo o porcijah, kalorijah in »shujševalnih zvijačah«, vendar so vedno na dieti prav zato, ker prejšnja ni delovala.

Tako je težko živeti. Premajhen vnos hrane se navadno konča z uživanjem prevelikih obrokov ali celo s prenajedanjem. Pri nekaterih profesionalnih dietnikih frustracija ob hujšanju postane tako močna, da poskusijo z odvajali, diuretiki in dietnimi tabletami, kar je lahko zelo nevarno.

Preberite tudi: Stres, ki ga občutimo pri izvajanju diete, lahko naredi več škode kot koristi!

Kaotični nezavedni jedec

Kaotični nezavedni jedec je pogosto zelo zaposlen in ima veliko opravkov. Njegov način prehranjevanja je neurejen: pograbi, kar je na voljo – prigrizki iz avtomata, hitra prehrana, vse mu ustreza. Hranilna vrednost živil je takšni osebi pomembna – ampak ne v kritičnih trenutkih kaosa. Ni presenetljivo, da kaotični nezavedni jedec pogosto dolga obdobja ne zaužije nobene hrane.

Priložnostni nezavedni jedec

Ta jedec je dovzeten že za samo prisotnost hrane, ne glede na to, ali je sit ali lačen. Nikoli ne odkloni sladkarij na pultih, prigrizkov na sestankih ali jedi, ki ostanejo na kuhinjski mizi. Večinoma pa se ne zaveda, da jé ali koliko jé. Na poti na stranišče recimo vzame z mize nekaj sladkarij, ne da bi se tega sploh zavedal. Druženje, ki se vrti okoli hrane, kot so skupne večerje ali samopostrežni bifeji, so zanj zlasti velik izziv.

Varčni nezavedni jedec

Ta jedec pozna ceno hrane. Pri prehrani se pogosto odloča tako, da dobi čim več hrane za svoj denar. Zlasti je nagnjen k temu, da pojé prav vse s krožnika (in tudi s krožnikov drugih). Ni neobičajno, da pojé ostanke hrane svojih otrok ali partnerja.

Čustveni nezavedni jedec

Čustveni nezavedni jedec se s pomočjo hrane predvsem sooča s čustvi, zlasti neprijetnimi, kot so stres, jeza in osamljenost. Svoje prehranjevanje vidi kot problem, vendar je samo simptom težav večjih razsežnosti. Prehransko vedenje čustvenega nezavednega jedca sega od uživanja sladkarij v stresnih situacijah do kroničnega kompulzivnega prenajedanja z ogromnimi količinami hrane.

Ko vam prehranski značaj škoduje

Način prehranjevanja skrbnega jedca, profesionalnega dietnika ter nezavednega jedca nazadnje postane neučinkovit. Rešitev: resneje se loti novega prehranskega načrta ali diete!

Značaj intuitivnega jedca pa je izjema. To je tisti prehranski slog, ki jedcu ne škoduje in mu pomaga končati boj s telesom, hrano in umom.

Intuitivni jedec

Intuitivni jedec sledi svojim notranjim signalom lakote in jé, kar želi, brez občutkov krivde ali etičnih dilem, hrana pa ga zadovolji. Ne podleže zunanjim vplivom, čeprav je to vse težje v današnji shujševalni kulturi, ki nas prek reklam, družbenih omrežij in zdravstvenih strokovnjakov obstreljuje s sporočili o hranilih, živilih in teži. Zna se povezati s svojo notranjo modrostjo, prisluhniti lakoti in brez slabe vesti uživati v zdravi prehrani.

Povzeto po knjižni uspešnici Intuitivno prehranjevanje, ki je izšla pri Založbi Primus 

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol