Prijazni ljudje jedo manj mesa, medtem ko nevrotični ljudje pojedo več sladkorja

11. 1. 2025
Deli
Prijazni ljudje jedo manj mesa, medtem ko nevrotični ljudje pojedo več sladkorja (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ali lahko vaša osebnost vpliva na vaše prehranjevalne navade in izbiro zdravega življenjskega sloga? To sta bili glavni vprašanji raziskave, ki sta jo izvedla Ioannis Tsartsapakis in Aglaia Zafeiroudi z Univerze Aristotel v Solunu in Univerze v Tesaliji v Grčiji. Raziskava je pokazala, da osebnostne lastnosti vplivajo na prehranjevalne preference in navade. 

Raziskovalce je zanimalo, kako osebnostne lastnosti vplivajo na porabo hrane in zdrave prehranjevalne navade. Osredotočili so se na model "Velikih pet", ki zajema osnovne dimenzije osebnosti, kot so odprtost, vestnost, ekstravertnost, prijaznost in nevroticizem. 

Preberite tudi:

Za preučitev vpliva Velikih pet na prehranjevanje je raziskovalna ekipa izvedla pregled literature, ki se je osredotočila na vlogo teh osebnostnih dejavnikov v prehranjevalnih navadah in preferencah. Do ugotovitev so prišli na podlagi 21 raziskav.

Ugotovitve raziskave so povzete spodaj:

Vestnost je povezna z bolj zdravimi prehranjevalnimi navadami

Vestnost vključuje samonadzor, postavljanje ciljev, načrtovanje in držanje pravil.

Ljudje, ki imajo visoko stopnjo vestnosti, praviloma izbirajo bolj zdrave prehranske možnosti, ohranjajo zdravo telesno težo z dobrimi prehranjevalnimi navadami in sledijo splošno zdravim vedenjem.

Pokojnine bodo letos višje: za koliko? (TABELA)

Bolj odprti ljudje jejo več sadja in zelenjave

Ljudje, ki so odprti za izkušnje, so radovedni, ustvarjalni in odprti za nove ideje. Ljudje z visoko stopnjo odprtosti uživajo v novih izkušnjah, cenijo umetnost in so v stiku s svojimi čustvi. Nasprotno pa ljudje z nizko odprtostjo raje sledijo ustaljenim rutinam in prepričanjem.

Ljudje z visoko stopnjo odprtosti z leti kažejo bolj zdrave navade, kot je uživanje več sadja in zelenjave ter sledenje uravnoteženi prehrani. Za takšne posameznike je tudi manj verjetno, da bi bi se izogibali preizkušanju novih živil.

Prijazni ljudje jedo manj mesa, medtem ko nevrotični ljudje pojedo več sladkorja
Profimedia

Prijazni ljudje jejo manj mesa

Posamezniki, ki izkazujejo visoko stopnjo prijaznosti, so do drugih odprti, altruistični, zaupljivi in sočutni.

Raziskava je pokazala, da je visoka stopnja prijaznosti povezana z nizkim vnosom mesa.

Ekstravertni ljudje pogosteje uživajo več nezdrave hrane

Ekstravertirani posamezniki so socialni, energični in optimistični, uspevajo v družbenih okoljih ter iščejo zabavo. Radi se ukvarjajo tudi z avanturističnimi dejavnostmi, vključno z nevarnimi športi.

Raziskava je pokazala, da je ekstravertnost povezana z večjo porabo sladkih in slanih živil, mesa in gaziranih pijač.

Visoko nevroticistični ljudje jedo več sladkorja in nasičenih maščob 

Nevroticizem se nanaša na to, kako posameznik obvladuje čustva. Ljudje z visokim nevroticizmom pogosto doživljajo več negativnih čustev, hipohondrijo ter so pogosteje čustveno nestabilni in v stresu. Morda imajo tudi težave z občutki nezadostnosti, živčnosti in tesnobe.

Ljudje z visoko stopnjo nevroticizma se navadno prehranjujejo nezdravo, jejo manj sadja in zelenjave ter več sladkorja in nasičenih maščob

Vir: psychologytoday.com

Kaj vaša VIŠINA razkriva o vaši osebnosti?

Novo na Metroplay: "Ko pripoveduje o sebi, pripoveduje o vseh nas" | Ksenija Medved