Preprost trik, ki lahko pomaga ob TESNOBI ali PANIKI

12. 5. 2024
Deli
Preprost trik, ki lahko pomaga ob TESNOBI ali PANIKI (foto: profimedia)
profimedia

Tesnoba nas pogosto spravi v neprijetno stanje. Vendar pa je evolucija poskrbela za mehanizem, ki nam pomaga, da se pomirimo: potopni refleks oziroma telesni odziv na nenaden potop v hladno vodo.

Hladna voda takoj upočasni srčni utrip

Znanstveniki že dolgo vedo, da lahko vodni sesalci, kot so tjulnji, kiti, delfini in vidre, nadzorujejo osnovne reflekse, ki skrbijo za optimalno delovanje organizma, zato da lahko preživijo veliko časa pod vodno površino.

Toda spoznanje, da lahko voda vpliva tudi na srčni utrip ljudi, je prišlo šele v sredini 20. stoletja. Takrat je italijanski častnik Raimondo Bucher preizkusil svoje sposobnosti in se potopil 30 metrov globoko ter se nato vrnil na površje brez kolapsa pljuč. To je raziskal tudi Per Scholander leta 1962, ki je potrdil idejo, da voda pri določenih temperaturah takoj zniža srčni utrip.

Ko smo tesnobni, je aktiven simpatični živčni sistem

Če ste že kdaj doživeli panični napad, veste, kako močno vpliva na srce, ki začne biti hitreje ali neenakomerno ali pa imamo občutek teže na prsih. To je posledica tega, da živčni sistem – nezaveden in refleksiven mehanizem, ki ohranja človeka živega – takrat deluje v hiperaktivnem načinu.

Tesnoba aktivira simpatični živčni sistem. Vendar pa obstaja še parasimpatični živčni sistem, ki uravnava srčni utrip in dihanje ter telo ohranja v stanju počitka in obnavljanja.

Rešitev: s hladno vodo aktivirajte parasimpatični živčni sistem

Leta 2015 so znanstveniki ugotovili, da se potopni refleks sproži s signalom, ki ga pošljejo trigeminalni živci v obrazu. Ko hladna voda doseže obraz – natančneje, pod očmi in nad ličnicami – ti živci pošljejo sporočilo vagusnemu živcu.

Vagusni živec, ki nadzoruje parasimpatični živčni sistem, povezuje možgane z ostalim telesom in med drugim uravnava srčni utrip ter dihanje. Skratka, hladna voda, v katero se potopimo ali s katero si umijemo obraz, hitro umiri tesnobne občutke.  

Tega NIKOLI ne smete reči človeku, ki se spopada s TESNOBO

Aktivirajte potopni refleks

Aktivacija potopnega refleksa nam ponuja način za takojšnje umiritev preveč aktivnega živčnega sistema – in dobra novica je, da vam za to ni treba postati profesionalni potapljač.

Naslednjič, ko boste občutili tesnobo ali prekomeren stres, poskusite eno od naslednjih tehnik:

  • Napolnite veliko skledo s hladno vodo in, medtem ko zadržujete dih, potopite obraz za nekaj sekund. (Če vam je neprijetno zadrževati dih dolgo, bodisi fizično ali mentalno, poskusite eno od spodnjih možnosti.)
  • Poskusite zaključiti naslednje tuširanje s nekaj sekundami hladne vode.
  • V vrečko položite ledene kocke in jo pritisnite ob obraz, medtem ko zadržujete dih od 6 do 8 sekund (prepričajte se, da vrečka pokriva vaše oči in prostor nad ličnicami). Postopek ponovite po potrebi. Prav tako lahko uporabite vrečko z zmrznjenim sadjem.

Opazujte se, ali vam to koristi ali ne. 

Povzeto po Psychologytoday.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk