Vegetarijanska lazanja brez mleka, žitaric ali maščob? Takšna jed ne le da obstaja, ampak je tudi odlična! Plasti okusne paradižnikove omake, kremasti krompirjev bešamel in pečene bučke poskrbijo, da je jed res nekaj posebnega, pa tudi zdrava! Je zabavna in lahko si jo privoščite z družino in prijatelji.
Lazanja
- 4 manjše ali srednje velike bučke
- 5 do 6 listov sveže nasekljane bazilike (za okras)
Krompirjev bešamel
- 6 srednje velikih olupljenih krompirjev v kockah (približno 70 dag)
- 1 jedilna žlica čebule v prahu
- ¼ skodelice marantine moke
- 1 jedilna žlica svežega limoninega soka
- ¾ skodelice vode
Omaka marinara
- 4 skodelice zmečkanega ali na kocke narezanega paradižnika
- 1 čebula v kockah
- 3 stroki strtega česna
- 1 čajna žlička posušenega origana
- 1 čajna žlička posušenega timijana
- ¼ skodelice nasekljane sveže bazilike
Darilo za Sensa bralce: Brezplačen priročnik s skrivnostmi tradicionalne kitajske medicine
Navodila za pripravo
Segrejte pečico na 180 °C.
Obrežite konce bučk in jih narežite na približno pol centimetra debele trakove – to najlažje storite z rezalnikom za zelenjavo. Položite jih na dva ali tri večje pladnje, prekrite s papirjem za peko, in jih pecite v pečici od 20 do 25 minut, da izhlapi večina vlage. Bučke vzemite iz pečice in pustite, naj se popolnoma ohladijo. Če se rezine še vedno zdijo vlažne, jih popivnajte s papirnatimi brisačkami.
Krompirjev bešamel naredite tako, da v srednje velik lonec nalijete 8 cm vode. Ko voda zavre, nanj postavite soparnik. Vanj dajte krompir, ga pokrijte in kuhajte od 15 do 25 minut, da se zmehča. Odstavite in ga dajte v mešalnik, skupaj s čebulo v prahu, marantino moko, limoninim sokom in vodo. Mešajte, dokler ne nastane gladka mešanica. Odstavite.
Omako marinara pripravite tako, da daste v srednje veliko kozico zmečkani ali na kocke narezani paradižnik, čebulo, česen, origano in timijan, ter kuhate na močnem ognju od 15 do 20 minut, da iz sestavin izpari voda in se zgostijo. Mešajte, dokler ne nastane gladka zmes. Odstavite.
Lazanjo pripravite tako, da na dno pekača položite pečene bučke. Dodajte četrtino omake marinara, ravno dovolj, da prekrijete bučke. Nato dodajte četrtino krompirjevega bešamela, ravno dovolj, da prekrijete plast paradižnika. Če daste preveč ene ali druge sestavine, bo lazanja »tekoča«. Ponovite – naredite nove plasti bučk, marinare in krompirjevega bešamela. Skupaj naj bodo štiri plasti.
Pecite na sredini pečice od 45 do 50 minut, dokler se bučke ne zmehčajo, vrh lazanje pa ne porjavi. Jed naj se hladi vsaj 20 minut, da se omaka zgosti. Nato jo narežite, potresite z nasekljano svežo baziliko in postrezite.
Povzeto po knjigi Očistite se in ozdravite
Preberite tudi:
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"