Rižota s šparglji in čemažem

Zelo sočna pomladna rižota s šparglji in čemažem, ki skupaj poskrbijo za temeljito čiščenje organizma.

14. 4. 2020
Šparglji so odličen naravni vir folne kisline in antioksidantov. Vsebujejo glutation, ki je eden od najmočnejših antikarcinogenov in antioksidantov, ter rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami.

Šparglji so znani predvsem po svojem diuretičnem učinku – pospešujejo odvajanje vode, še nekaj ur po uživanju špargljev pa ima urin izrazito močan in značilen vonj.

Šparglji imajo le približno 40 kcal na 100 g, ne vsebujejo maščob in holesterola, zato so idealno spomladansko živilo, ki poskrbi za temeljito čiščenje organizma.

Več o špargljih tukaj. 

Več o čemažu tukaj. 

RECEPT

V eni posodi skuhamo riž z začimbami v drugi pa pripravim pesto iz špargljev, vršičke dodajamo na koncu. Riž skuhamo po sistemu praženja in dodajanja vode.

Količine so poljubne:

  • Riž
  • Šparglji
  • Šalotka, por (lahko je tudi navadna čebula)
  • Šopek špargljev
  • Sol, poper, čili, česen, 
  • kvasni kosmiči, sojin jogurt (po želji)
  • čemaž 
  • voda in olje
Na olju popražimo por in rdečo čebulo, dodamo riž in pražimo, da postekleni. Zalijemo z vodo, solimo, popramo ter kuhamo v zaprti posodi na blagi temperaturi, ravno toliko, da vre. Vodo dodajamo po potrebi, preden je riž popolnoma kuhan pa dodamo še špargljev pesto.
 
Ko se riž kuha, očistimo šparglje, narežemo stebla in jih damo v posodo, vršičke pa damo posebej in jih ne vkuhamo, dodamo jih čisto na koncu priprave rižote.
 
Stebla špargljev kuhamo v rahlo soljeni vodi približno 5 minut in jih s paličnim mešalnikom dodobra zmiksamo. V ta pesto dodamo malce česna in lahko po želji dodamo še nekaj čemaža, žličko kvasnih kosmičev in žličko sojinega jogurta. 
 
S tem prelijemo riž in dodamo vršičke, na blagi temperaturi grejemo še 3 minute.
 
V rižoto dodamo še malce čilija.
 
Zraven lahko postežete še solato iz regrata. 
 
Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno