Sanja Lončar: COVID se razlikuje od drugih virusov predvsem po tem, da ima najboljši marketing

4. 7. 2021
Deli
Sanja Lončar: COVID se razlikuje od drugih virusov predvsem po tem, da ima najboljši marketing (foto: Sanja Lončar)
Sanja Lončar

Hitre rešitve za zdravstvene težave, ki nam jih vsiljujejo na vsakem koraku, lajšajo predvsem simptome. Pri tem pa izvor težav ostane globoko zakopan v naši notranjosti, ki je nikoli zares ne raziščemo, saj se nam nenehno nekam mudi.

Zgolj osredotočanje na lajšanje simptomov zdravstvenih težav pa je le en vidik veliko večje težave. Ta se kaže v tem, da smo zaradi strahu in gonje za preživetjem vse manj pozorni na ključne stvari v življenju.

Na eni strani smo kot družba zelo napredni, saj živimo v času neverjetnih informacijskotehnoloških dosežkov, na drugi strani pa se naša zavest ne razvija z enako hitrostjo. Konzumiranje ponujenih »instantnih« rešitev za vse mogoče težave nas čedalje bolj oddaljuje od tega, da bi se zares poglobili vase in poiskali pravi vzrok za svoje zdravstvene težave. Menim, da tak način življenja naši zavesti celo onemogoča, da bi se razširila onkraj cone udobja.

Kljub vsemu smo še vedno na križišču, ki nam ponuja izbiro: ali se bomo v prihodnje razvijali po naravni poti človeka, ki se počuti povezan z naravo in s svetom, v katerem živi – ali pa se bomo podali po poti nenaravnega človeka, ki misli, da lahko obstaja samo zase, kot nedotakljiv posameznik, ki mu je podrejena narava in vse drugo, kar ga obdaja.

Na tem življenjskem križišču imajo nadvse pomembno vlogo ljudje, ki sledijo naravi in naravnim rešitvam ter s svojim zgledom in delovanjem tudi nas usmerjajo na pot narave, v kateri se skriva naša prava moč.

Narava, naša največja živa zakladnica znanja, skrbno varuje svoje skrivnosti in jih razodene tistim, ki ji zaupajo in ki se znajo z njo tudi povezati.

 Ena od njih je Sanja Lončar, avtorica več knjig o naravnih in znanstveno preverjenih rešitvah za različne zdravstvene težave ter urednica in vodja informacijskega središča Zazdravje.net. Naravne rešitve za težave z virusi je njena peta knjiga iz zbirke ŠČEPCI.

Knjiga prinaša sodobna dognanja znanstvenikov, ki se obračajo k naravnim rešitvam (ni jih malo!) in osupljivim modrostim naših prednikov. Raziskuje možnosti izdelave domačih pripravkov ter nam podaja nadvse natančne napotke in spodbude, da sami poskrbimo za svoje zdravje.

Knjiga je napisana iz ljubezni do narave in človeka. Nastala je na osnovi petnajstletnega delovanja našega največjega nevladnega projekta, ki raziskuje naravne rešitve – Skupaj za zdravje človeka in narave.

Kako se lotiš dela, ko gre za tako vseobsegajoče knjige iz zbirke Ščepec rešitve? Koliko časa traja vse skupaj?

Bernard Shaw je na vprašanje, koliko časa potrebuje, da napiše knjigo, odgovoril: »Sedemdeset let življenja in nekaj dni tipkanja.« Pri meni gre za nekaj let manj in za nekaj več dela, vsekakor pa za tak projekt najprej potrebuješ trideset let »naravne prevzgoje«, s čimer imam v mislih prevzgojo, ki jo opravi narava, zatem pa še nekaj let raziskovanja.

V čem je posebnost knjige Naravne rešitve za težave z virusi?

V tem, da je tako natančna in obenem praktična, da bodo tudi tisti, ki doslej niso pripravili še nobenega domačega čaja ali sirupa, vedeli, kaj morajo storiti, če želijo že to jesen uživati svoje zdravilne pripravke. Že leta tarnam nad knjigami, ki so neprecizne, površne ali celo zavajajoče, zato si prizadevam pisati takšne, kakršne bi brala tudi sama. 

Ali so naravne rešitve primerljive s sinteznimi zdravili in cepivi?

Seveda. Nekatere se sinteznim rešitvam približajo, številne jih celo prekašajo. Pogosta predstava, da so rastline nekaj, kar uporabljamo le za drobne težave, in še to le v primeru, da imamo neskončno veliko časa, je povsem napačna. To je žalitev za rastline. Alkoholni izvleček ameriškega slamnika, pripravljen iz celotne rastline, je denimo v raziskavah dobesedno »pometel« z najbolj razvpitim protivirusnim zdravilom. Sveži ingver za 80 odstotkov zmanjša možnost vdora virusov v celice. Podobno velja za bezgove jagode, česen, črno kumino in številne druge rastline.

 

Kako izbrati pravo naravno rešitev ter ob pravem času in z več znanja izgnati nepotrebni strah?

Razlog, da se tako malo zanašamo na moči narave, je predvsem v tem, da smo pozabili, kako jih uporabiti. Drži, da obstaja zelo veliko rastlin, ki pomagajo pri težavah, ki jih povzročajo respiratorni virusi, vendar niso vse primerne za prav vsako težavo z dihali. Če imamo težave s sinusi, potrebujemo drugačne rastline, kot če imamo težave s pljuči in bronhiji. Da je zadeva še nekoliko bolj zapletena, gre vsaka oblika respiratorne okužbe skozi več faz. To, kar pomaga v prvi, tako imenovani suhi fazi, ne pomaga, ko pridemo v tako imenovano vlažno fazo. V prvi uporabljamo zdravilne sluzi, saj moramo sluznice navlažiti in jih dodatno »obleči«. Ko pa je sluzi, gnoja in izločkov preveč, pridejo na vrsto rastline, ki jih sušijo in ki lajšajo izkašljevanje. Te rastline bi nam na začetku okužbe bolj škodovale kot koristile, zato se moramo naučiti modrega spremljanja razvoja dogodkov v svojem telesu in temu prilagajati tudi svojo obrambo.

Sveži ingver za 80 odstotkov zmanjša možnost vdora virusov v celice. Podobno velja za bezgove jagode, česen, črno kumino in številne druge rastline.

Kako najučinkoviteje obvladovati viruse?

Najlažje jim je preprečiti, da se pritrdijo na sluznice oziroma prebijejo v celice in iz njih naredijo svoje tovarne za razmnoževanje. Če smo pravočasni, jih lahko povsem onemogočimo. Naši predniki so se v tej fazi zelo zanašali na moči zdravilnih sluzi, ki jih je najti v trpotcu, slezu, slezenovcu, velecvetnem in drobnocvetnem lučniku in še nekaterih drugih rastlinah. Sluzi virusom naredijo »spolzka tla« in jim po povsem naravni poti onemogočijo, da bi se pritrjevali na sluznice. Kapsulirani virusi, med katere sodi tudi SARS-CoV-2, se s »taksijem« pripeljejo do vrat naših celic, vendar morajo v določenem trenutku zapustiti varnost svojega »vozila« in do vhodnih vrat v celico priti »peš«. Prav v tem času so najranljivejši, in če pred našimi vrati patruljirajo snovi iz ingverja, črnega bezga, hrena ali česna, bomo vsiljivce onemogočili, še preden jim bo uspelo vdreti v naš celični prostor.

Če to fazo zamudimo, je treba uporabiti pripravke, ki so virusu sposobni slediti tudi skozi celice in mu še naprej onemogočati razmnoževanje. Take moči ima denimo propolis.

V knjigi še posebno poudariš nekatere rastline. Kako je nastala ta izbira najboljših?

Ko gre za viruse, ki sicer niso pogosta tema zeliščarskih knjig, sem izhajala predvsem iz rastlin, ki so dovolj raziskane in znanstveno potrjene kot učinkovite proti različnim virusom. Takih, ki imajo res dokazane protivirusne učinkovine, je petinpetdeset, za enajst od teh pa je znano, da delujejo tudi proti koronavirusom.

Ali se virus SARS-CoV-2 razlikuje od drugih?

Razlikuje se predvsem po tem, da ima najboljši marketing, zaradi česar je postal najbolj znan virus na planetu. O tem govori dejstvo, da osemdeset odstotkov ljudi, ki pridejo v stik z njim, z okužbo opravi brez omembe vrednih težav, pri čemer ne potrebujejo specifičnih protiteles. Torej imamo opraviti z virusom, ki mu je kos že naš splošni imunski odziv, kar je zelo dobra novica in spodbuda, da ga še bolj optimiziramo.

Če krepimo zdravje, se nam z boleznijo ni treba ukvarjati. Zato se vedno ukvarjam le s tem, kaj lahko storim, da bodo sile zdravja v meni, na mojem vrtu in v družbi čim bolj krepke in odporne.

Kako se najbolje zaščitimo pred tem virusom in kako ga najhitreje »uničimo«?

Nikoli ne razmišljam o tem, kako bi kaj uničila, saj z uničevanjem to, proti čemur se borimo, le krepimo. Zato me tudi moti vojaška terminologija, ki je ves svet prisilila v »vojno« z virusom. Ko se borimo proti bolezni, jo le hranimo s svojo energijo. Misleč, da rešujemo en problem, ustvarimo tri nove.

Če pa krepimo zdravje, se nam z boleznijo sploh ni treba ukvarjati. Zato se vedno ukvarjam le s tem, kaj lahko storim, da bodo sile zdravja v meni, na mojem vrtu in v družbi čim bolj krepke in odporne.

Zakaj se dandanes toliko govori o vitaminih C in D?

No, o njiju se govori še premalo, moralo bi se še veliko več. Vsakič, ko izgovorimo besedo cepivo, bi morali dvakrat izgovoriti besedo vitamin D. Zakaj? Ker so številne raziskave, ki so v tem letu potekale na intenzivnih oddelkih bolnišnic, pokazale, da se smrtnost zaradi covida-19 zmanjša za sedemnajstkrat, ko pri bolnikih odpravijo kronično pomanjkanje vitamina D. To je tako zelo pomembno spoznanje, da bi morali o tem poslušati trikrat na dan, v vseh informativnih oddajah, saj bi tako veliko hitreje, ceneje in brez tveganja dosegli želene cilje. Seveda če je naš cilj enostavno in poceni opraviti s to pandemijo.

Na kaj moramo biti najpozornejši pri uživanju teh dveh vitaminov?

Pri vitaminu D je zelo pomembno, da ga čim več zaužijemo v naravni obliki, z varnim sončenjem. To je edina oblika vitamina D, ki ga lahko uskladiščimo in nato porabljamo v zimskih dneh. Nadomeščanje s prehranskimi dopolnili utegne biti tvegano, saj se niti najboljše naravne oblike vitamina D ne obnašajo povsem enako kot tisti, ki ga naše telo ustvarja zgolj ob pomoči sončnih žarkov. Pri dolgotrajnejšem jemanju je zato nujno spremljati raven vitamina D v telesu, kajti enake količine prehranskega dopolnila se v vsakem telesu porabljajo drugače. Ker gre za pomemben steber našega zdravja na številnih področjih, je v knjigi tudi veliko natančnih informacij o tem.

Kaj pa vitamin C?

Nekoč so ljudje umirali za skorbutom, nato pa se je izkazalo, da jim samo primanjkuje vitamina C. Tudi pri virusnih okužbah pljuč so dokazali neposredno povezavo med pomanjkanjem tega vitamina in nastankom pljučnic. Vseeno pa vitamina C ni smiselno uživati v velikih količinah, na zalogo. Kar se presežne količine ne porabijo, jih telo takoj splakne, s čimer pride zgolj do dodatne obremenitve ledvic. Torej moramo v času »miru« le vzdrževati potrebno raven vitamina C, ko pa pride do okužbe in celičnih poškodb, je trenutek, da zelo povečamo odmerke in tako telesu omogočimo hitro obnovo tkiv.

Kaj še priporočaš za učinkovito zaščito in krepitev imunskega sistema?

Zdaj je nastopil trenutek premora, ko lahko temeljito reorganiziramo svojo obrambo, omilimo tiha vnetja in odpravimo ovire, ki šibijo naš imunski sistem. Ti ukrepi namreč zahtevajo od štiri do šest tednov temeljitega dela. Tega se ne moremo lotiti, ko je nevarnost tretjega ali četrtega vala že na vidiku, saj vsi vemo, da veliko pospravljanje najprej ustvari dodaten nered, zato zanj potrebujemo čas.

Modri ljudje bodo poletje izkoristili za to, da bodo okrepili svojo obrambo ter pripravili zelo učinkovite pripravke in domača superživila, ki jih bodo uživali jeseni in pozimi. Tako kakovostnih, kot jih lahko pripravimo sami, skoraj ni mogoče kupiti.

Kako se z rastlinami intuitivno povežemo? Kako razbiramo sporočila iz narave?

Narava je najboljša učiteljica, če ji le dovolimo. Zato je vrtnarjenje veliko več kot le skrb za polne krožnike. Ko obdelujem vrt, tudi vrt obdeluje mene – ta proces je celo pomembnejši kot pridelek, ki ga na koncu poberem. Narava ima zelo učinkovite učne metode, saj v nasprotju s šolskim sistemom ne polni naših glav, temveč odpira naša srca. Ko se ta kanal odpre in se vnovič povežemo z »intranetom«, ugotovimo, da je tam še veliko več informacij, kot bi jih lahko našli na internetu. In kar je še pomembnejše, te so resnične.

Zadnje čase pogosto slišim ljudi, in to se dogaja tudi meni, da so jih nenadno doleteli simptomi, kot so zamašen nos, boleči sinusi, glavobol, povišana temperatura ali slabost, ki pa so nato v enem ali največ dveh dneh popolnoma izginili. Zakaj prihaja do tega? Kako sicer prek simptomov ugotovimo, kaj je pravi vzrok za naše zdravstvene težave, da svojemu imunskemu sistemu omogočimo najboljšo možno podporo?

Menim, da dobro delujoč imunski sistem hitro opravi z vsakim izzivom in ga »odkljuka«. Stika z virusi, bakterijami in drugimi potencialnimi patogeni ne moremo preprečiti. Lahko pa preprečimo, da bi se v našem telesu počutili kot v hotelu s petimi zvezdicami. Za to poskrbi dobro delujoč imunski sistem, ki se na vsak vdor patogenov takoj odzove in hitro pospravi našo »hišo«. Zato patogenom ne uspe povzročiti večje škode; z njimi se seznanimo, vendar jim ne podležemo. To pogosto čutimo kot kratkotrajne izbruhe kakega simptoma, ki nato skoraj hipoma izgine. To je zelo podobno reakciji na cepljenje, le da se dober imunski sistem po naravni poti »cepi« vsak dan in tako le utrjuje svojo kondicijo.

Knjiga Naravne rešitve za težave z virusi je dostopna tukaj. 

Zbirka ŠČEPEC REŠITVE je dostopna tukaj.

www.znanje.zazdravje.net

Tekst: Mirela Smajić, PRavljična Agencija

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije