Simptomi, ki nakazujejo na pomanjkanja magnezija v telesu

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov v našem telesu, saj sodeluje v nekaj sto encimskih procesih telesa, nas pomirja in na naše telo deluje bazično. Kako pomemben je, pove že dejstvo, da vsaka celica v telesu potrebuje magnezij. 

Simptomi, ki nakazujejo na pomanjkanja magnezija v telesu (foto: profimedia) profimedia
14. 4. 2020

Kljub temu pa je v današanjem času, kljub obilju hrane (in morda prav zato!) njegovo pomanjkanje v telesu vedno večje. 

Deloma zato, ker ga v telo s prehrano vnesemo vedno manj (k temu botruje dejstvo, da v zemlji zadnjih 50 let močno upada nivo magnezija in zato ga tudi naša hrana ne vsebuje dovolj), deloma zato, ker ga pospešeno izločamo iz telesa zaradi napačne prehrane (velik vnos sladkorjev, rafiniranih živil, mastne hrane in prevelik vnos beljakovin porablja magnezij v telesu), uporabe zdravil (določeni antibiotiki, steroidi, kemoterapevtiki in diuretiki pospešeno izpirajo magnezij iz telesa, zaviralci želodčne kisline pa še dodatno prispevajo k pomanjkljivi absorbciji magnezija iz hrane) in povečanega stresa, zaradi katerega potrebe po magneziju v našem telesu rastejo. 

Kdo potrebuje magnezij?

Vsak organ v telesu, še posebej srce, mišice in ledvice, potrebujejo magnezij. Vsaka celica v telesu potrebuje magnezij. Magnezij aktivira encime, prispeva k nastanku energije in pomaga uravnavati ravni kalcija, bakra, cinka, kalija, vitamina D in drugih pomembnih hranil v telesu. Če pojeste veliko sladkarij, spijete veliko kave, ste morda na eni od visokobeljakovinski diet (katere močno odsvetujem) ali pa se soočate z večjim ali dolgotrajnešim stresom, potem je dodatek magnezija skoraj nujen. Magnezij je esencialni regulator telesnega metabolizma, predvsem živčnih celic. Telo vsebuje približno 20-30g magnezija, okoli 50% se ga nahaja v kosteh. 

Simptomi, ki nakazujejo na pomanjkanja magnezija v telesu: 

- vznemirjenost in anksioznost
- sindrom nemirnih nog
- težave s spanjem
- razdražljivost
- slabost in bruhanje
- motnje srčnega ritma
- zmedenost
- mišični krči in šibkost
- hiperventilacije
- nespečnost
- slaba rast nohtov
- PMS simptomi

Pomanjkanje magnezija lahko naprej povzroča številne zdravstvene težave: 

- hipertenzijo (visok krvni pritisk) in kardiovaskularne bolezni 
- poškodbe ledvic in jeter
- pomanjkanje hranil, med njimi vitamina K, vitamina B1, kalcija in kalija
- poslabšanje PMS simptomov
- nespečnost in težave s spanjem
- osteoporozo
- ponavljajoče se bakterijske ali glivične infekcije 
- težave z zobmi in kostmi
- impotenco
- glavobole
- hormonska neravnovesja
- anksioznost in panične napade
- zaprtje 

Zgoraj je torej naštetih nekaj najpogostejših simptomov in zdravstvenih težav, povezanih s pomanjkanjem magnezija, svetujem pa, da magnezij dodajate, če se počutite, kot da ste brez energije, se soočate z bolečinami v mišicah in kosteh (zraven sočasno z Mg svetujem še dodatek vitamina D), visokim pritiskom, bolečimi menstruacijami, palpitacijami srca, nervozo in živčnostjo ali pa ste zakopani med knjige in učenje ali naporne sestanke ter projekte v službi - možgani so namreč tudi mišica in močno potrebujejo magnezij! Mnoge ženske ne vedo, da lahko močne menstrualne krvavitve doprinesejo k pomanjkanju magnezija v telesu. 

Potrebe po magneziju se v telesu povečajo tudi v času nosečnosti, okrevanju po operaciji ali bolezni in po športnem treniranju.

Dovolj visoke ravni magnezija v telesu in morebitno dodajanje ob pomanjkanju pomagajo tudi do uspešnejšega zdravljenja številnih bolezni, kot so kardiovaskularne bolezni, diabetes tipa 2, pri zdravljenju astme in depresije, visokega krvnega pritiska, osteoporoze in mnogih drugih bolezni. 

Več o magneziju najdete tukaj. 

Diana Vlahinič, TCM, Certificirana svetovalka Tradicionalne kitajske medicine I. in II. stopnje, OrCa