Sprožilci in zaviralci spolnega poželenja

Kadar par nima enake vrste poželenja in se ne more spraviti k stvari, je tako zato, ker nima skupnega nabora sprožilcev/pospeševalcev, ki vzburjajo oba – kar je za nekoga plevel, so za drugega rože, in dokaj pogosto se zgodi, da tisto, kar enega partnerja odbija, drugega vzburja.

Sprožilci in zaviralci spolnega poželenja (foto: shutterstock) shutterstock
18. 4. 2023

SPONTANO ali visoko reaktivno poželenje je tisto, kar videvamo povsod v medijih - neobrzdana strast. Poželenje je prikazano kot potreba, hrepenenje, hotenje, želja, sla. Oseba z ODZIVNO spolno željo pa potrebuje več dražljajev v določenem času, preden se pojavi vzburjenje. To ne pomeni, da se ne zaveda spolnih dražljajev – poskus pritegnitve erotične pozornosti lahko vseeno ima za zapeljivega ali čutnega –, vendar dražljaji ne sprožijo njenega sistema vzburjenja tako neposredno ali močno kot pri bolj spontanih ljudeh. 

V okviru odzivnega poželenja se vzburjenje pojavi pred poželenjem, za vzburjanje pa je potrebno spolno spodbudno okolje. Ne morete se razvnemati, če ste v strahu, v stresu ali zaskrbljeni. Biti morate v okolju, ki ima veliko pozitivnih spolnih dražljajev (sprožilcev) in le malo dejavnikov, ki zavirajo vzburjanje. V okolju, ki je spodbudno za vzburjanje, mora biti delež sprožilcev večji od zaviralcev, piše dr. Ian Kerner v knjigi Povejte mi, kako je bilo, ko ste nazadnje seksali?.

Raziskovalca Erick Janssen in John Bancroft s slovitega ameriškega Kinseyjevega inštituta v Indiani sta razvila »model dvojnega nadzora« na podlagi ideje, da imajo naši možgani dva sistema, ki delujeta hkrati – sistem za spolno vzburjanje (SSV) in sistem za zaviranje spolnega vzburjanja (SZSV) –, in da sta spolno vzburjenje in z njim povezano vedenje odvisna od ravnovesja med vzburjanjem in zaviranjem vzburjanja. 

Raziskovalka spolnosti Cynthia Graham predlaga, naj na ta sistema gledamo kot na avtomobil, ki ima pedala za pospeševanje in zaviranje. SSV so vse stvari, ki vas vzburjajo in spolno razvnemajo, na primer, da ste za partnerja privlačni, določen del telesa, fantazija, spomin na vroč seks, dotikanje na primernih mestih, določeno spolno vedenje (kot je oralni seks), občutek, da si vas partner želi bolj kot druge. Kadar par nima enake vrste poželenja in se ne more spraviti k stvari, je tako zato, ker nima skupnega nabora sprožilcev/pospeševalcev, ki vzburjajo oba – kar je za nekoga plevel, so za drugega rože, in dokaj pogosto se zgodi, da tisto, kar enega partnerja odbija, drugega vzburja.

SISTEM ZA ZAVIRANJE SPOLNEGA VZBURJANJA

In tako kot imate pedal za pospeševanje, imate tudi spolno zavoro, ki jo sestavlja vse, kar vas odbija (SZSV), na primer, da ste izčrpani, siti po obroku, jezni na partnerja, zaskrbljeni zaradi kakšnega vidika seksa ali pa zaradi posledic kakšne travme. V dolgotrajnem razmerju se med drugim lahko zatika zato, ker se z leti zaviralci kopičijo in ker sprožilci začenjajo izgubljati del svojih erotičnih zmožnosti, včasih pa je zaviralcev že od samega začetka več kot sprožilcev.

Spolna pedagoginja Emily Nagoski, ki je dopolnila model dvojnega nadzora in idejo o pospeševanju in zaviranju spolnega vzburjanja ter ga približala množicam, piše: »Pri vzburjanju gre za sprožanje sprožilcev in zaviranje zaviralcev.«

»OPAZOVALSTVO« ali DOŽIVLJANJE SEKSA?

Raziskovalca Masters in Johnsonova sta razvila izraz »opazovalstvo«, s katerim sta opisala izkušnjo človeka, ki gleda samega sebe med seksom, namesto da bi bil priseben in se osredotočil na občutke in doživljanje seksa. Spolni odnos postane šport za gledalce, pri katerem ste obenem udeleženec in član občinstva. Opazovalstvo vas iztrga iz danega trenutka in vam prepreči, da bi se zatopili v spolno dogajanje. 

Strah pred neuspehom v postelji je oblika opazovalstva in po izkušnjah dr. Iana Kernerja je v medicini zelo pogost »zaviralec«, ki ovira vzburjanje in užitek. Telesna podoba, travme, notranje zavore in težave v odnosu so pogosti vzroki opazovalstva. Posameznikov seznam zaviralcev vzburjenja pogosto precej daljši od seznama sprožilcev. 

Pacientka Rachel, na primer, navaja, da jo vzburjajo občutek, da si jo žena želi, poljubljanje po francosko, ženin vonj in opolzke besede. Ko bi bilo vsaj tako preprosto, ampak na žalost ni. Na njenem seznamu zaviralcev so izčrpanost, občutek, da je debela, milijon opravil, ki jo čakajo, pes v postelji, ženina osredotočenost na svoj orgazem, vse stvari, ki se ji podijo po glavi, in še marsikaj drugega. Pri Rachel zaviralci zadušijo in izničijo sprožilce, in ne more se spolno razvneti, zato se mora truditi, da bo vzpostavila erotično okolje in spolni scenarij v okolju, v katerem je število zaviralcev precej zmanjšano. 

Več primerov in raziskav najdete v knjigi dr. Iana Kernerja Povejte mi, kako je bilo, ko ste nazadnje seksali?, ki je prevedena tudi v slovenski jezik, s strokovno pomočjo Špele Gornik, dipl. sinologinje, spolne in partnerske terapevtke, učiteljice svete spolnosti, trenerke intimnosti in jasnoslišne zdravilke.

VSAK JE DRUGAČEN

Pri nekom drugem je mogoče treba povečati število sprožilcev in se bolj vzburiti. Vsak je drugačen. Spolni terapevti pogosto uberejo biopsihosocialen pristop k ocenjevanju spolnih težav, saj lahko v katerem koli trenutku na našo spolnost vpliva ogromno različnih dejavnikov.

Pripravila: Mirela Smajić, www.izbranozmirelo.si

Vas zanima: Kako spodbuditi spolno željo in uživati v izpolnjujočem spolnem življenju?