Teh 7 simptomov nakazuje, da vam primanjkuje beljakovin

Beljakovine so zelo pomembno hranilo za normalno delovanje našega telesa. Preverite, kateri simptomi lahko nakazujejo na to, da jih zaužijete premalo.

Teh 7 simptomov nakazuje, da vam primanjkuje beljakovin (foto: profimedia) profimedia
30. 11. 2022

Le malo hranil je za naše telo tako pomembnih kot beljakovine. Te so namreč ključne za ohranjanje naših mišic, kože, encimov in hormonskega ravnovesja. 

Večina živil, ki jih uživamo na vsakodnevni ravni, vsebujejo vsaj malo beljakovin, zato je hudo pomanjkanje beljakovin precej redko - a nekateri ljudje so lahko še vedno nagnjeni k temu.

Nizek vnos beljakovin v telo sčasoma povzroči subtilne spremembe v telesu, ki lahko kasneje privedejo do zdravstvenih težav. 

Najpogostejši simptomi, ki kažejo na pomanjkanje beljakovin so:

  1. otekla koža

  2. zamaščena jetra 

  3. težave s kožo, lasmi in nohti (predvsem izpadanje las)

  4. izguba mišične mase

  5. krhke kosti

  6. povečana dovzetnost za okužbe in druge bolezni

  7. nepojasnjeno povečanje apetita

 

Vsak od teh simptomov je lahko povezan tudi s številnimi drugimi stanji, zato ga bolniki pogosto ne opazijo kot znak pomanjkanja beljakovin, kar oteži zdravljenje.

Nutricionisti opozarjajo, da so zgoraj našteti vzroki eni izmed najpogostejših, a jih obstaja še veliko več. Ko pa govorimo o posledicah, lahko pomanjkanje vzporedno z nepravilno prehrano povzroči bolezen jeter in ledvic ter malabsorbcijski sindrom (bolezen, pri kateri pride do motenega vsrkavanja hranil v črevesju).

Zato je dobro vsak dan poskrbeti, da zaužijete zadostno mero beljakovin - sploh, če ste čez dan zelo aktivni. Ne potrebujete jesti hrane živalskega izvora, saj so z beljakovinami polne stročnice, oreščki, avokado, kvinoja … Po zadnjih raziskavah se priporoča, da posameznik dnevno poje najmanj 0.8 g beljakovin na kilogram telesne teže - če ste aktivni pa še nekoliko več.

Vir: Danas.rs in Healthline.com

Preberite si še: Najbolj pomembni datumi v DECEMBRU

in Kaj vaše DUŠNO ŠTEVILO pove o vašem značaju?