Voda - najcenejša terapevtka na svetu

Pot do zdravja ne zahteva vedno kupov denarja in nepreglednih vsakodnevnih zapovedi. Zato vam predstavljamo najcenejšo terapevtko za zdravje na svetu. Je edinstvena, vendar nima naslova. Vam jo vseeno izdamo? Naj vam bo, saj jo tako ali tako vse poznate – to je spojina kisika in vodika, voda.

6. 6. 2015

“Minilo je že 46 let, odkar sem spoznal vodo kot zdravilo. Lahko se primerjam z vajencem, ki se gre k mojstru učit; moj mojster je bila drobna knjižica. Svojim izkušnjam sem sledil korak za korakom, da bi spoznal zdravilno moč vode ter jo uporabil v primerni obliki za človeško telo. Noben krojač ne naredi prve suknje tako, da bi se natančno prilegla; šele počasi, z vedno več vaje, dobiva tudi vedno več izkušenj. In jaz lahko mirno priznam, da se mi je godilo tako kakor mnogo drugim: pogosto te zrinejo s poti, ki si si jo izbral, in te potisnejo na drugo, po kateri nisi nameraval hoditi. Tako se je godilo tudi meni s hidropatijo ali vodozdravstvom,” je opisal začetek svoje ‘kariere’ v predgovoru knjige Moj testament znan bavarski duhovnik in odločen možakar z zanimivo življenjsko zgodbo, Sebastijan Kneipp.

Pravzaprav je bil on tisti, ki je prvi utemeljil in razširil zdravljenje z vodo, danes vsem znano hidroterapijo, čeprav so se blagodejnih učinkov vode zavedali Egipčani in Kitajci že pred našim štetjem, kasneje pa tudi Grki in Rimljani. Kaj je Kneippa privedlo do spoznanja o zdravilnosti vode? Kot štiriindvajsetletni mladenič je zbolel za tuberkulozo. Ko je že skoraj obupal nad ozdravitvijo, je po naključju naletel na knjižico o zdravljenju z vodo.

In ni ostalo le pri prvem navdušenju – z vztrajnostjo in vero v uspeh si je po enem letu utrjevanja z vodo povrnil zdravje. Na podlagi svojega uspeha je izdelal sistem zdravljenja z vodo in ga razširil med ljudi, med katerimi je požel neverjeten odziv. Naj bo nekaj kapljic zgodovine dovolj, da boste vedele, da kopeli, savne, ovitki, obloge in oblivi niso izum moderne dobe.

Zakaj hidroterapija

S hidroterapijo izrabljamo nekatere fizikalne lastnosti vode, na primer: obdrži toploto ali mraz, telo je v vodi lažje, pritisk vode. Zdravljenje z vodo vam lahko pomaga pri: 1. razstrupljanju skozi kožo 2. sproščanju 3. izboljšanju krvnega obtoka 4. izboljšanju napetosti in barve kože 5. okrepitvi imunskega sistema. Začnite že danes in si čez poletje utrdite in poživite telo.

Vodne norosti

Izbira je pestra: od plavanja, priljubljenega potapljanja, kajakaštva, kanuizma, raftinga, čolnarjenja do jadranja. Tokrat nekaj več o koristi plavanja kot najbolj osnovni med naštetimi dejavnostmi. Plavanje je celosten šport (če znova prebrskate po prejšnjih številkah, boste kmalu vedele, o čem govorimo; namig: oglejte si postavo Petra Mankoča).

Če želite harmonično razvito in oblikovano telo in če si želite razbremeniti hrbtenico od prisilnega šolskega sedenja, vam za letošnje poletje svetujemo čim več plavanja. Zlasti idealno je za tiste z malo močnejšo postavo, saj telo zaradi ležečega položaja v vodi in zaradi lastnosti, da je telo v vodi lažje, ni pod vplivom velikih obremenitev. Zaradi slednjega se vam lahko brez skrbi pridruži tudi babica (če bo le zmogla vaš tempo).

Plavanje pa ni le mahanje z rokami in tekma ‘kdo bo prej priplaval do otoka’. Če plavate počasneje ali z zmerno hitrostjo, lahko z njim odpravite anksioznost, depresivnost, omilite težave z nespečnostjo ter izboljšate delovanje svoje ustvarjalne, desne strani možganov, ki je običajno zapostavljena za znanstveno in verbalno levo stranjo.

Zdravilni darovi morja

Talasoterapija (thalassa pomeni v grščini morje) izrablja produkte morja in učinke morske klime v preventivne in kurativne namene. Med najpomembnejše morske darove vsekakor sodita slanica in solinsko blato. Uporabljata se za lajšanje revmatičnih bolezni, pri stanjih po operaciji, kožnih, ginekoloških in dihalnih težavah.

Zdravilno pa je že samo čofotanje v morju: kopanje na mrzel dan, torej v mrzli morski vodi, krepi imunski sistem in pripomore k izboljšanju mišične napetosti, medtem ko topla morska voda lajša bolečine v hrbtenici ali sklepih ter deluje spazmolitično (proti krčem).

Predlog: na obali se ulezite na trebuh, tako da lahko vašo zadnjo plat oblivajo igrivi valovi in jo občudujejo sončni žarki. Izvrsten in preizkušen morski recept proti celulitu!

Naravni inhalator

Ste se morda kdaj spraševali, zakaj morski zrak blagodejno vpliva na organizem? Razlogi niso izviti iz trte. V zraku obmorske klime je nizka koncentracija vlage, bakterij, alergenov in dima ter relativno visoka koncentracija mineralov, predvsem joda, natrija, klora, broma in silicija. Zaradi naštetih lastnosti se morska klima najpogosteje priporoča pri boleznih dihal, alergijah, kožnih boleznih ter tudi pri srčno-žilnih težavah in sindromu izčrpanosti.

Ta pa ni bosa

Kneipp je trdil, da se z nošnjo sandalov pomehkužimo in da oviramo krvni obtok, medtem ko naj bi hoja po vodi, mokri travi in mokrih kamnih ali celo po snegu utrjevale telo. Če bi več hodili bosi, bi bilo morda res manj težav s ploskimi nogami, pa tudi manj težav z mrzlimi nogami in rokami, ki so lahko posledica slabšega krvnega obtoka.

Za hojo po vodi, trati in kamnih izkoristite poletje. Razburljiva hoja po snegu pa vas še čaka (pri tem je Kneipp izrecno poudaril hojo po sveže zapadlem snegu – da se ne bi našel kdo, ki bi v pretirani skrbi za svoje telo hodil po zamrzlem snegu in dobil hude ozebline).

Utopite svoje težave

Vendar ne v alkoholu! Skrbi utopite v vodi, in to dobesedno. Za globoko duševno in telesno sprostitev se navdušite nad plavanjem ‘mrtvaka’ ali počivanjem na vodni blazini.

Izberite miren zalivček, ali pa se pred hrupno množico nekoliko oddaljite od obale. Stres bo popustil, obdal vas bo občutek breztežnosti in globoke sprostitve. Če boste dolgo ležali na blazini, se ne pozabite dobro namazati s sončno kremo, da ne boste prišli nazaj na kopno rdeči kot kuhani raki!

Zakaj jemo, namesto da bi pili

Brez hrane lahko živite nekaj časa (odvisno od vaših ‘zalog za hude čase’), nekaj dni brez vode pa bi bilo dovolj, da se poslovite od tega sveta. Nič kaj presenetljive niso besede strokovnjakov, da je današnji človek kronično dehidriran. Tega se največkrat ne zavedate, kajti če ne občutite žeje, še ne pomeni, da vode ne potrebujete.

Se sprašujete, kako boste vedeli, da ste dehidrirani, če vas na to ne opozori žeja? Bodite pozorni na sprva neznačilne težave, kot so utrujenost, slabost, nemir in mišična slabost. Tudi uvela koža, zaprtje, visok holesterol, infekcije sečnih poti (kot na primer cistitis), čezmerna teža, revmatične bolezni, ledvični kamni in druge neprijetnosti so lahko posledica izsušitve telesa. To ni potegavščina.

Vas zanima razlaga za odvečne kilograme? Marsikdo ne prepozna občutka za žejo in lakoto. Razlog – težava je, da sta ta dva centra v možganih blizu skupaj in njuni sporočili napačno prepoznamo – namesto, da bi pili, jemo.

Drug problem je pitje raznih brezalkoholnih pijač (od ‘dietnih’, ki so slajene z umetnimi barvili, do gaziranih). Prevelike količine gaziranih pijač – pijač z ‘mehurčki’, ki imajo odvajalne in diuretične lastnosti (pospešujejo odvajanje seča) – še otežujejo stanje izsušitve.

Pri pijačah z umetnimi barvili in sladili se mora telo najprej pošteno potruditi, da vse to razstrupi, preden pride do čiste tekočine v pijači. Začaran krog, torej. Rešitev: popijte vsaj 2 do 2,5 litra navadne vode, poleti in po intenzivnejših telesnih naporih pa še več. Da ugotovite, ali ste lačne ali žejne, popijte najprej kozarec vode. Če lakota mine, ste bile zanesljivo le hudo izsušene.

Barva vašega urina je dober kazalec stanja dehidracije. Oceno odlično dobite, če je bledo rumene barve, temnejša barva in neprijeten vonj urina pa vas opozarjata, da pijete premalo. Vse, ki dvomite v oporečnost vode iz pipe, morda ne bi bilo odveč seznaniti, da na tržišču obstajajo filtri, ki iz vode odstranijo tudi pesticide, cianide in ostanke težkih kovin.

Ko bo konec veselja

Kaj pa po koncu dopusta, ko boste imeli spet polne roke dela, ali pa (smrk!) si počitnic sploh ne morete privoščiti, kako se znebiti prenapetosti?

Umirite se, zamižite in si predstavljajte gibanje valov, njihovo šumenje in bučanje. Začutite toplino žarkov, kot da se še vedno poigravajo z vami in vas ščegetajo. Moč misli je silnejša, kot si mislite – z mislimi se lahko ubranite stresa in tako hudih bolezni, kot je rak.

Predlog: za hitrejšo sprostitev ter boljšo predstavo si umislite dobro kaseto ali zgoščenko s posnetimi naravnimi zvoki šumenja morja ali druge vode.

Amrak Zalokar