Ajurvedska modrost pravi, da metinih listov ne bi smeli preliti z vrelo vodo. Zakaj?
Meta je aromatično zelišče, ki se uporablja tako v kulinariki kot tudi v tradicionalni medicini. Obstaja več vrst mete, vendar sta najpogosteje uporabljani poprova meta in navadna meta.
Zdravilne lastnosti
Metin čaj velja za zdravilnega zaradi svojih blagodejnih učinkov na prebavo. Lahko pomaga pri sproščanju mišic prebavil, zmanjšuje napihnjenost in blaži prebavne težave. Olje mete lahko pomaga tudi pri lajšanju glavobolov. Meta pa je znana tudi po svojih sprostitvenih lastnostih, zato je skodelica metinega čaja pogosto prijetna pijača za večerni počitek ali za pomiritev živcev.
Kako pripraviti najbolj zdrav metin čaj?
Najboljši in najbolj zdrav čaj boste naredili, če boste lističe mete prelili z zmerno toplo vodo, jih pustili stati nekaj ur in jih šele nato precedili.
Če bi zelišče prelili z vrelo vodo in ga ne bi precedili po treh do petih minutah, bi se v vodo začel sproščati tanin, sestavina, ki škoduje stenam želodca in čaj dela grenek.
Torej, če pripravljate metin čaj z vrelo vodo, morate čaj nujno precediti po treh ali petih minutah.
- Preberite si še: Ajurvedska prehrana: Prepoznajte nezdružljive kombinacije živil