Zakaj je pomembno, da jeste dovolj ogljikovih hidratov (tudi če hujšate!)

26. 12. 2023
Deli
Če je v dieti premalo ogljikovih hidratov, se telo zateče k ustvarjalnim mehanizmom za pridobivanje goriva, da si ustvari življenjsko pomembno energijo. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ogljikovi hidrati so glavni vir energije, ki jo telo pridobiva iz hrane. Celice najbolje delujejo, ko prejmejo določeno količino ogljikovih hidratov v obliki glukoze, in že majhen upad lahko povzroči težave. Možgani, živčni sistem in rdeče krvničke so za gorivo odvisni izključno od glukoze. Ker je ta tako pomembna, njene ravni skrbno uravnavata dva hormona, inzulin in glukagon.

Telo lahko shrani le malo ogljikovih hidratov

V jetrih je v obliki glikogena shranjena zelo omejena količina ogljikovih hidratov, ki pomaga dovajati glukozo v kri, kadar se njene ravni preveč znižajo. Vendar ta dragocena zaloga goriva traja samo tri do šest ur. (Razen ponoči, ko jetrni glikogen traja dlje, ker je potreba po energiji manjša.) Kako to zalogo nadomestimo? Z uživanjem jedi, bogatih z ogljikovimi hidrati.

Če telo ne dobi dovolj ogljikovih hidratov, začne razgrajevati mišice

Če je v dieti premalo ogljikovih hidratov, se telo zateče k ustvarjalnim mehanizmom za pridobivanje goriva, da si ustvari življenjsko pomembno energijo.

Razgradi beljakovine, večinoma iz mišic, in jih pretvori v energijo, predvsem v obliki glukoze. Podobno bi ravnali, če bi za ogenj v kaminu porabljali les iz konstrukcije hiše. Les pogori in ustvari potrebno energijo, vendar za visoko ceno. Načeli smo celovitost stavbe! (Raziskava The Biggest Loser je pokazala, da so udeleženci do konca oddaje izgubili več kot deset kilogramov mišične mase; šest let pozneje jo je bilo še vedno več kot pet kilogramov manj v primerjavi z izhodiščno vrednostjo pred tekmovanjem.)

Visoko beljakovinska dieta ni varovalo!

Če mislite, da prehrana z veliko beljakovinami to razgradnjo prepreči, se motite. Če zaužijemo nezadostno količino energije ali ogljikovih hidratov, se beljakovine iz prehrane prav tako preusmerijo v proizvodnjo energije.

Zato »visoko beljakovinska dieta« ni nobeno varovalo. Beljakovine se namreč porabijo kot drag vir goriva, ne pa za svoj namen v telesu. Če bi nam dobavitelj dovažal veliko lesa, da bi popravili hišo, mi pa bi ga nenehno porabljali za kurjenje ognja, bi bila hišna konstrukcija še vedno okrnjena. Podobno so beljakovine potrebne za vzdrževanje in nastajanje mišic, hormonov, encimov in celic v telesu. Kadar je energije iz ogljikovih hidratov premalo, se beljakovine preusmerijo od svoje primarne vloge in se porabijo kot gorivo.

Darilo za Sensa bralce: Brezplačen priročnik s skrivnostmi tradicionalne kitajske medicine

Ne drži, da ko uživamo manj ogljikovih hidratov, začnemo hujšati

Mnogi klienti Evelyn Tribole in Elyse Resch, strokovnjakinj za prehranjevanje in avtoric knjige Intuitivno prehranjevanje, so prepričani, da kadar v telesu ni dovolj energije, telo končno začne porabljati maščobe. Vendar telo ne deluje tako.

Ne pozabimo, možgani in drugi deli telesa potrebujejo ogljikove hidrate izključno za gorivo. Samo zelo majhen delež (pet odstotkov) shranjene maščobe se lahko pretvori v takšno gorivo, pač pa ima telo veliko encimov, ki v glukozo pretvarjajo beljakovine.

Eden od razlogov, da ljudje tako hitro shujšajo na dietah z malo ogljikovimi hidrati ali med postenjem, je, da za gorivo uporabljajo lastna beljakovinska tkiva. Obenem se z vsakim kilogramom telesnih beljakovin izgubijo tudi trije do štirje kilogrami vode. Če bi telo s takšno hitrostjo še naprej jedlo samo sebe, bi se smrt pojavila v približno desetih dneh.

Celo življenjsko pomembna srčna mišica se pokuri kot gorivo, kar je deloma razlog, da ljudje na nizkokaloričnih dietah umirajo. Tudi kadar je srčna mišica okrnjena, mora še vedno opravljati enako delo, le z manj moči in pri počasnejšem srčnem utripu. V bistvu mora kanibalizirana srčna mišica narediti več z manjšim, poškodovanim motorjem; črpanje se ne zmanjša v sorazmerju z obsegom izgubljenega srčnega tkiva.

Na koncu lahko telo shranjeno maščobo pretvori v uporabno obliko energije za možgane in živčni sistem, imenovano ketoni. To stanje se imenuje ketoza. Ketoza je prilagoditev na podaljšano postenje ali pomanjkanje ogljikovih hidratov. In sklep? Zadostne količine ogljikovih hidratov in energije so pomembne! 

Povzeto po knjigi Intuitivno prehranjevanje.

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj