Zakaj je dobro, če stopala namakate v kisu?

30. 3. 2024
Deli
Zakaj je dobro, če stopala namakate v kisu? (foto: shutterstock)
shutterstock

Poskrbite večkrat za svoja stopala, ki vas tako potrpežljivo nosijo vsak dan. Pripravite jim posebno kopel z jabolčnim kisom. 

Namakanje stopal v kopeli z jabolčnim kisom pomaga lajšati srbečico, ki jo povzroča dermatofitija stopala (atletska noga). Gre za glivično okužbo stopala in/ali prstov na nogi. Podobno naj bi kis učinkoval tudi na glivice na nohtih. 

Kopel s kisom lahko preprečuje tudi neprijeten vonj stopal. Neprijeten vonj je posledica potenja, ki ni nujno le rezultat aktivnosti. Stopala se lahko prekomerno potijo tudi zaradi psihičnih vzrokov, pri drugih pa je razlog (neprimerna) obutev. Včasih se stanje poslabša zaradi rasti bakterij in glivic. Kis ima protimikrobne lastnosti, zato pravijo, da lahko namakanje stopal v kopeli s kisom pomaga uničiti bakterije in glivice, ki povzročajo neprijeten vonj. 

Redno namakanje naj bi preprečilo tudi nastajanje bradavic. Bradavice povzroča humani papiloma virus (HPV). Te se lahko pojavijo tudi na stopalih in običajno niso boleče, so pa lahko precej neprijetne. Redno namakanje stopal naj bi preprečilo rast bradavic.

Nenazadnje pa kis naredi stopala mehka in gladka. Deloval naj bi kot blag piling - odmrle kožne celice je tako lažje odstraniti. Hkrati pa pomaga tudi suhi in razpokani koži. 

Kako pripraviti kopel s kisom? 

Enostavno. Zmešajte jabolčni kis s toplo vodo v posodo. Stopala namakajte 15 do 20 minut. 

Če se boste kopali s celim telesom, dodajte 2 skodelici kisa v kad napolnjeno s toplo vodo. 

OPOZORILO! Nikoli ne uporabite nerazredčenega kisa, saj lahko povzroči opekline in draženje. Prav tako kisa nikoli ne nanašajte na odprte rane. Če koža peče in je razdražena, stopala temeljito sperite z vodo in takoj prenehajte z uporabo. 

Vir:aktivni.si

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja