Bi si ženske med menstruacijo morale vzeti prost dan?

23. 1. 2024
Deli
Bi si ženske med menstruacijo morale vzeti prost dan? (foto: shutterstock)
shutterstock

Menstruacija je čas čiščenja - svojemu telesu moramo omogočiti, da se obnovi in uravnovesi, to pa nam bo prineslo pozitivne učinke za cel prihajajoči mesec.

Med menstruacijo je povsem naravno, da se počutimo brez energije in bolj utrujeno kot ponavadi. Zaradi sodobnega hitrega tempa življenja pa si le redko katera ženska v tem času zares prisluhne in svojemu telesu omogoči potreben počitek. Poglejmo si, zakaj je tako pomembno, da se med menstruacijo upočasnimo in s seboj ravnamo še bolj nežno in sočutno kot ponavadi.

Počitek je naravna potreba telesa med menstruacijo

Počitek je naravna potreba telesa, ki jo je treba spoštovati, ko jo začutimo. Žal pa veliko žensk na počitek še vedno gleda kot na slabost ali šibkost in s tem svoje telo vodijo v vse večje neravnovesje, ki prinaša še več težav.

Za zdrav pretok in ravnovesje zgoraj opisanih energij bi morale ženske vsak mesec med menstruacijo narediti naslednje stvari:

  • poslušati svoje telo in mu privoščiti počitek, ki ga potrebuje - vsaj za en dan
  • Slediti 7 do 8 urnemu ciklu spanja vsak dan ob istem času
  • Poskrbeti za sproščanje telesa 
  • Uživati sveže sadje in zelenjavo ter ostalo hrano, ki je lahko prebavljiva

Menstrualni dopust za ženske

Po podatkih Women's Health Concerna kar 80 % žensk občuti bolečine v času menstruacije na neki točki v svojem življenju; 5 do 10 % žensk pa doživlja tako močne bolečine, da med menstruacijo niso zmožne normalno funkcionirati.

Menstrualno bolečino povzročajo krči maternice, ki so lahko podobni krčem med porodom. Njihov namen je, da se med menstruacijo odlušči notranja sluznica maternice. Bolečina se lahko iz trebuha širi v spodnji del hrbta in v noge. Običajno boleči krči trajajo en dan, lahko pa tudi več dni. 

Vse ženske žal nimajo enakih možnosti in si v času menstruacije ne morejo privoščiti izostanka v službi. Za ženske, ki doživljajo boleče menstruacije, je to še posebej pomembno. 

Menstrualni dopust je trenutno na voljo le v nekaj državah po svetu, med drugim na Japonskem, v Indoneziji in Zambiji.

Španija pa je nedavno postala prva evropska država, kjer so uvedli možnost plačanega menstrualnega dopusta za ženske, ki doživljajo boleče menstruacije. Španke si zdaj lahko pridobijo odobritev takšnega dopusta s pregledom pri zdravniku, ki jim glede na njihovo stanje predpiše število dni, ki ga lahko v tistem času v mesecu izkoristijo za počitek. S tem so naredili pozitiven korak naprej, opozorili na pomembnost te poprej stigmatizirane tematike in postavili vzor drugim evropskim državam. Bomo tudi v Sloveniji v prihodnosti dobili možnost menstrualnega dopusta?

Menstruacija skoz ajurvedski pogled

V ajurvedi se menstrualni cikel obravnava kot čiščenje. Velja za darilo ženskemu telesu, ki ga je treba vsak mesec nežno sprejeti. Kot pri vsakem čiščenju telo potrebuje počitek, da se obnovi in uravnovesi tri doše (biološke energije v telesu - Vata, Pitta in Kapha). Zaradi neravnovesja teh energij se lahko ženska med menstruacijo sooča z različnimi neželenimi simptomi. 

Doša, ki nadzoruje gibanje v telesu, je Vata. Sub-doša, ki uravnava menstrualni ciklus, pa se imenuje Apana Vata. Ta sila deluje navzdol in je povezana z izločanjem "odpadkov" iz telesa ter pomaga pri nemotenem procesu poroda ali menstruacije. Apana Vata mora delovati usklajeno s Prano Vato - energijo, ki upravlja gibanje življenjske sile. Prana deluje navzgor in je odgovorna za zdravo delovanje uma.

Ti dve nasprotni energiji se morata za dobro delovanje telesa premikati vsaka v svojem toku in vsaka v svojo smer, a v času neravnovesja velikokrat poskušata druga drugo podpirati. 

Ker je mentalna, delovna obremenitev v današnjem hitrem življenjskem tempu velika, in če se v času menstruacije ne znamo ustaviti, se Apana Vata obrne navzgor in skuša podpreti Prana Vato, kar pušča omejen tok energije navzdol v času menstruacije. Ta nizka energija povzroča različne simptome, kot so bolečine v ledvenem delu in neredne menstruacije.

V pomoč menstruacijskemu procesu pa se Prana Vata premakne navzdol, kar povzroči različne duševne učinke, kot npr. nizko razpoloženje, negativne čustvene spremembe in utrujenost.

Viri: sepalika.com, healthshots.com in womens-health-concern.org

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije