5 užitnih rastlin, ki jih lahko naberete v svoji bližini

Vsi že poznamo šparglje in regrat, a naša izjemna narava ponuja tudi številne druge okusne in užitne rastline. Preverite, kaj vse lahko naberete in uporabite v kulinariki.

5 užitnih rastlin, ki jih lahko naberete v svoji bližini (foto: Profimedia) Profimedia
6. 5. 2022

Da bi živeli čim bolj trajnostno in okolju prijazno, moramo uvesti tudi spremembe na svojem krožniku. Najboljše je, da kupujemo čim več lokalnih in sezonskih živil pri kmetih, ki posegajo po ekoloških načinih pridelave.

Nekaj živil pa lahko naberemo kar sami na sprehodu v naravi. Preverite, katere so tiste rastline, ki jih brez slabe vesti lahko naberete in uporabite v svojih jedeh.

Vijolice

Krasne spomladanske rože so privlačne na pogled, brez težav pa jih lahko uporabljate tudi v kulinariki. Vijolice so pogosta dekoracija spomladanskih solat in lahkih sladic.

Kopriva

Čeprav na prvi pogled ne deluje tako, je tudi kopriva pogosto uporabljena v kulinariki. Bodite pozorni, da se med nabiranjem ustrezno zaščitite z rokavicami. Koprivo lahko uporabite v čaju, juhi, omaki ter drugih slastnih jedeh.

Preverite, kako pripraviti juho iz koprive >

Deteljice

Na veliko travnikih v toplih mesecih najdemo deteljice. Cvetovi so užitni in bogati z beljakovinami. Pripravite jih tako, da cvetove prelijete z vročo vodo in jih pustite za 5 do 10 minut, nato pa jih uporabite v solati, kot prilogo ali v drugih jedeh.

Marjetice

Tudi ikonične cvetlice so užitne! Cvetovi marjetic bodo zelo lepo popestrili vaše krožnike, brez težav pa jih lahko tudi zaužijete. Super se podajo k spomladanskim solatam in kremnim juham.

Trobentice

Le kdo ne obožuje čudovitih trobentic? Na naslednjem sprehodu jih brez slabe vesti poberite; tako cveotovi, kakor tudi listi so užitni in hranilni. Listi so nekoliko bolj grenki, a jih vseeno lahko drobno narežete in vmešate v solato, cvetovi pa so odlična užitna dekoracija solat in sladic.