5 znakov, da ne skrbite dovolj za svojo zvezo

26. 3. 2024
Deli
Težav v vajinem odnosu ne boste rešili, če si jih najprej ne priznate. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Težave v odnosu so dejstvo življenja in vsak par jih doživlja. Po končanem začetnem obdobju medenih tednov se običajno začnejo problemi. Takrat pozorno razmislite, koliko časa namenjate odnosu s partnerjem. Ste se začeli bolj kot ne posvečati samo še delu ali otrokom?

Eden najpogostejših problemov, ki jih strokovnjaki opažajo pri parih v svoji praksi, je njihova nezmožnost obvladovanja konfliktov. Dr. John Gottman, ustanovitelj Inštituta Gottman, je ugotovil, da imajo vsi pari konflikte. Pomembno pa je, da po konfliktu popravite odnos in se jih naučite obvladovati.

Kaj to pomeni? Razumeti morate problem, preden ga lahko rešite. Nič ni slabše kot občutek, da vas partner ne razume. To je trenutek, ko se začnete v zvezi počutiti osamljeni. Če ne delate na razumevanju, lahko to pomeni začetek konca. Tukaj je 5 znakov, da ne skrbite dovolj za vajin partnerski odnos.

1. V njem prevladuje negativno vzdušje

Ko se pari znajdejo v prevladi negativnega vzdušja, večinoma ne opazijo več pozitivnih lastnosti partnerja. Prevladovanje negativnega vzdušja ne nastopi čez noč. To lahko traja leta. Ko pa enkrat nastopi, tega ni enostavno popraviti. Kaj to pomeni? Pomeni, da morate delati na ustvarjanju bolj pozitivnega odnosa. Trudite se razumeti svojega partnerja in ne bodite tako kritični do njega.

2. Močno se vznemirjate

To pomeni, da med konfliktom s partnerjem vaš srčni utrip naraste na 100 utripov na minuto ali več. Če ste športno aktivni, pa na 85 utripov na minuto ali več. Takrat vaše telo preide v stanje boja ali bega. To je zelo neprijeten občutek. Kar morate takrat storiti, je, da si vzameta odmor drug od drugega. Zmerite svoj srčni utrip in partnerju povejte, da potrebujete nekaj časa zase, tako da se fizično ločita drug od drugega.

Potrebnih je vsaj 20 minut, da se vaš srčni utrip spusti nazaj. Včasih, še posebej pri moških, lahko traja dlje. Torej: odmor mora biti najmanj 20 minut, vendar ne več kot 24 ur.

3. Ne sprejemate partnerjevih predlogov in mnenj

Ko ste v razmerju, lahko hitro zapadete v rutino. Imate družino in službo, in oboje zahteva veliko časa in pozornosti. Morda se vam zdi težko pritisniti na gumb za premor. Toda če tega ne storite, bo vaš partner začel čutiti, kot da ne obstaja ali ni pomemben za vas.

Poskrbite, da si bosta vzela čas drug za drugega, da se pogovorita o tem, kaj se dogaja v vajinem življenju, tako da lahko slišite svojega partnerja in sprejmete njegovo mnenje in predloge. Biti v zdravem razmerju pomeni imeti odprt um in dovoliti partnerju, da izrazi svoje misli in ideje.

4. Nikoli se ne zabavata skupaj

Na začetku je zabava naravni del razmerja. Toda po nekaj časa pade nižje na seznamu prioritet. Imate novo službo, otroke in hišo, za katero morate skrbeti. Prenehali ste dajati prednost vajinemu razmerju, ker se osredotočate na druge stvari.

Če se je to zgodilo tudi vama, to pomeni, da morata načrtovati čas za zabavo, tako kot sta to počela na začetku zveze. Zabava je lepilo v zvezi. To je tisto, kar vaju bo na dolgi rok držalo skupaj.

5. Dovolite, da zunanji stresorji vplivajo na vajin odnos

To je trenutek, ko je ključnega pomena, da se pogovorite s svojim partnerjem in da vas posluša. Ne morete vedno nadzorovati, kaj se dogaja zunaj razmerja. Če sta zgradila trdne temelje, pa to ne bo povzročilo razkola med vama.

Za to morate imeti zaupanje v razmerje. To pomeni, da ko govorite o tem, kaj vas spravlja v stres, vas partner ne bi smel soditi ali poskušal rešiti problema. Moral bi vas poslušati in vas podpirati. In obratno.

Povzeto po Yourtango.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel