9 razlogov za depresijo, ki izvirajo iz otroštva

Razlogi za depresijo lahko izhajajo iz vzorcev, ki ste jih prevzeli v otroštvu. Iz ran, ki jih niste odprli in zacelili. Čas je, da odprete novo poglavje v knjigi svojega življenja, to pa lahko storite le tako, da se najprej soočite s svojo travmo in preučite svoje obrambne vzorce.

9 razlogov za depresijo, ki izvirajo iz otroštva (foto: unsplash) unsplash
18. 10. 2019

Depresija je v spodnjih primerih samo stranski učinek. Preberite razloge, zakaj do nje prihaja, in odpravite vzrok. Le zakaj bi živeli v senci, če pa si zaslužite srečo in notranji mir!

9 razlogov, zakaj ste depresivni, ki izvirajo iz otroštva:

1. Zloraba in sram

Bili ste žrtev fizične ali spolne zlorabe, čutili ste sram in ga potlačili. Tovrstne oblike nasilja lahko osebo prisilijo v umik vase. Morda so vam zabičali, da o svoji travmi ne smete govoriti, zato ste živeli v temi. Kot otrok se niste počutili varno, morda se to odraža še zdaj. Naučili ste se imeti stvari pod nadzorom, ostali ste tiho – zato, ker vsa sramota, ki ste jo občutili, v resnici ni pripadala vam. Nosite bolečino in krivdo, ki je ne znate razrešiti. Težko se soočate z bolečino, ki vsake toliko časa privre na plan.

2. Potlačitev

Bili ste priča zanemarjanju, nasilju ali zlorabi drog v družni in morali ste se zaščititi pred lastnimi starši. Naučili ste se, kako poskrbeti zase in potlačiti svoja čustva, da lahko normalno delujete. O tem s starši seveda niste mogli govoriti. Morda ste se vrgli v trening ali ves prosti čas posvetili učenju, službi … karkoli, samo da vam ni bilo treba biti doma. Morda ste se posluževali različnih tehnik, da pred starši ne bi zbujali pozornosti, da bi ostali neopaženi samo zato, da bi se izognili toksičnim odnosom. Zdaj ste odrasli in ostajate izredno previdni, delujete, kot da je vse v redu, ker nočete razočarati drugih ali privabiti težav, da ne bi bili priča toksičnim odnosom.

3. Dokazovanje

Zdelo se vam je, da morate za vsako ceno dokazati, da ste vredni. Govorili so vam, da iz vas nikoli ne bo nič, da ste preveč mehkužni … Takšne besede se usidrajo globoko v nas, otroci so pogosto priča zafrkavanju in maltretiranju, zato se na vse načine trudijo, da bi okolici dokazali, kako so sposobni. Izogibali ste se ranljivosti in se odločili, da boste storili prav vse, kar je v vaši moči, da boste uspešni.

4. Prevzemanje vloge starša

Niste imeli priložnosti okušati čarov otroštva, saj ste v lastni družini prevzeli vlogo starša. Vaša naloga je bila, da skrbite za druge. Morda je imel eden od staršev mentalno motnjo ali pa je bil nezrel. Skrbeli ste za svoje brate in sestre. Sami ste prevzeli vlogo tistega, ki je v družini najbolj odgovoren, čeprav je bilo to za vašo starost nekaj povsem nerazumnega. Na vas so se zanašali vsi, in bili ste dober skrbnik. Potlačili ste svoje potrebe, niti čutili niste, kako ste v resnici osamljeni. Morali ste biti v redu, sicer bi vse potonilo.

5. Perfekcionizem

Bili ste zvezda družine. Stalno so vas hvalili in od vas zahtevali največ. Napake niso prišle v poštev, saj so se venomer smatrale kot poraz. Označili so vas za najbolj pametnega, za najboljšega športnika, za tistega, ki mu uspe vse, česar se loti. In ta standard je bilo treba vzdrževati za vsako ceno. Starši so naokrog govorili, kako dober otrok ste – da z vami nikoli ni težav. Bili ste pod neznanskim pritiskom. Začeli ste verjeti v zgodbo, ki so jo drugi napisali za vas. Nikoli niste smeli pokazati ranljivosti in dejstva, da je to stremenje za uspehi izredno naporno.

6. Stroga moškost

Ker ste moškega spola, so vas trdo vzgajali. Kazanje čustev ni prišlo v poštev. Nikoli niste smeli pokazati, da ste ranljivi, bili ste prav takšni, kot vsi moški v vaši družini. Močni, odporni! Če ste za trenutek pokazali svojo nežno stran, so vas zasmehovali, zato ste jo hitro potlačili. Nikakor si niste smeli privoščiti, da bi izpadli šibki.

7. Prepoved izražanja čustvene bolečine

Nihče v vaši družini ni smel izražati čustvene bolečine – niti ob situacijah, kjer je to zelo naravno: ob smrti, ločitvi, razočaranju. Nihče ni govoril o težavah, nihče ni kazal čustev. Če ste padli v jok, so vas v hipu utišali, če ste bili jezni, so vas kaznovali. Nihče vam ni bil v oporo, kadar ste bili žalostni, nikoli niste dobili nujno potrebne tolažbe in ljubeznivosti. Zato ste jo nehali pričakovati.

8. Osrečevanje drugih

Od vas se je pričakovalo, da osrečite svoje starše. Govorili so vam: ''Res ne vem, kaj bi brez tebe''. Ko ste odrasli, ste zato čutili veliko dilemo: kako jih zapustiti, če pa so vendar tako odvisni od vaše pozornosti in skrbnosti? Ostali ste in potlačili svoje želje. Kadar že greste od doma, pa takoj čutite krivdo. Zaradi tega ste opustili že mnogo dobrih priložnosti, tudi v kariernem smislu. Staršev vendar ne morete zapustiti, saj bodo potem nesrečni … Igrate vlogo popolnega otroka, zato ker vam starši ne dajo dovoljenja, da bi odšli po svoje.

9. Skrivanje svoje identitete

Odraščali ste v okolju, kjer je izražanje čustev zelo zaznamovano z religijo ali določeno kulturo. Morali ste ponotranjiti vse te vzorce, saj niste smeli razmišljati s svojo glavo. Oponašali ste odrasle, saj je bil to edini način, da ste dobili njihovo naklonjenost. Če bi ravnali drugače, vas ne bi smatrali za člana družine. Možno je tudi, da ste odraščali v okolju, ki ni podpiralo vaše spolne identitete. Čutili ste sram in se obnašali, kot da je vse v redu. Vedeli ste, da odstopate od stereotipa in niste si upali pokazati svojega pravega jaza. Zamaskirali ste svojo realnost. Bilo je preveč nevarno živeti iskreno, zato imate zdaj težave, kako se vklopiti v okolje, ki bi vas morda brez težav sprejelo – niste vajeni konfliktov, saj ste jih vedno preprečevali.

Vir: Psychology Today

Preberite še:

Travme so sestavni del življenja

ali pa

Kako prepoznati otrokovo senzibilnost in ga pravilno vzgajati

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri