Čustveni incest in zakaj nekdo postane ženskar? Odgovarja Aleš Ernst

Zakaj nekdo postane ženskar? Gre za posledico čustvenega incesta v primarni družini?

Čustveni incest in zakaj nekdo postane ženskar? Odgovarja Aleš Ernst (foto: shutterstock) shutterstock
24. 3. 2023

Čustveni incest nastopi, ko otrok postane objekt naklonjenosti ali ljubezni staršev, njihovih strasti ali zavzetosti, ki bi morale biti usmerjene v partnerja. Prikriti ali čustveni incest se lahko pojavi v vsaki disfunkcionalni družini, v kateri obstaja kronična praznina med partnerjema. Starši so lahko zasvojeni, bolehajo za kronično boleznijo, imajo rigidna ali pretirana religiozna stališča ali drug razlog, katerega posledica je njihova čustvena neodzivnost. Kateri koli od staršev, ki je osamljen ter zanika lastno frustriranost in praznino v problematičnem partnerskem odnosu, se v psihološkem smislu do otroka lahko vede kot do nadomestnega partnerja. Vir: petertopic.si

Ana Vehovar v Sensa podkastu: "Velikokrat moški, ki so v čustvenem incestu z mamo, zapuščajo ženske, ker niso mogli zapustiti svoje mame..."

Aleš Ernst odgovarja:

"Ja, čeprav zapustitev ženske v resnici nastane zato, ker z žensko ne razvije dovolj globokega odnosa, ker ga niti ne zna. Problem globljega odnosa je, da zahteva več časa in sproži močnejša čustva - tako pozitivna kot negativna. Če hočeš prenesti ta čustva, ki so neizogibna posledica bolj globokega odnosa, pa moraš imeti primerno stopnjo čustvene zrelosti. Te pa otrok, ki je živel v čustvenem incestu z mamo ali očetom, ne more imeti.

Sam čustveni incest je posledica tega, da starša nista imela dovolj visoke čustvene zrelosti, da bi lahko imela s svojim pravim partnerjem partnerski odnos in posledično bi imela primerno obliko starševskega odnosa do otroka. Zaradi nezmožnosti imeti močnejši čustveni odnos z odraslo osebo, je enemu od staršev bolj ustrezalo, da je razvil čustveni odnos z otrokom, ki pa ni tako zahteven, saj ni prisotnih tako močnih čustev in še ta so bolj enostranska. Otrok je odvisen od starša in starš lahko s tem dejstvom konkretno manipulira, medtem ko je odrasel partner pogojno odvisen od drugega partnerja. Če vidi, da je zloraba prehuda, bo šel stran. Otroka pa ne glede na to, kako huda zloraba je, gre lahko stran samo, če močno zboli, gre v kakšna huda stanja, da se izloči iz okolja ali da umre.

Poleg tega ima otrok v sebi instiktivni vzorec, da s svojim vedenjem pomaga staršu v njegovi stiski. Če je starš dovolj odrasla oseba, da več problemov uredi kot naredi, potem ne more priti do kroničnih stisk. Stiske so lahko samo akutne, ko pride po tekočem traku v življenju več problemov, ima gnečo in je v stiski, je anksiozen, ima takšna in drugačna čustvena stanja. Vendar je to samo prehodno, akutno stanje, ki tudi na otroka vpliva samo akutno. Če je starš sposoben več problemov urediti kot narediti, bo slej kot prej to gužvo dal skozi kot se prebije skozi zastoj na avtocesti. Potem se bo njegovo življenje vrnilo v bolj umirjen način delovanja in otrok ne bo potreboval kronično pomagati pri reševanju njegovih problemov. Tako niti ne pride do čustvenega incesta med staršem in otrokom. Otrok pa prav tako vidi pri starših, kaj pomeni bolj globok odnos, ter sam dojema, da je normalno, naravno in potrebno, da ima z drugim človekom bolj globok odnos in potem niti ne more priti do tega, da bi recimo moški lahko postal ženskar."

Poglejte si tudi:

POGLEJTE SI CELOTEN PODKAST:  

O tematiki čustvenega incesta priporočamo tudi knjigo Poročen Z MAMO, Dr. Kenneth M. Adams in Alexander P. Morgan, založba Pivec