Zakaj moški postane ŽENSKAR?

Poglejmo si, kaj se dogaja v ozadju moškega, ki je ženskar - to je tisti, ki menjuje ženske in se ni sposoben zavezati le eni osebi. 

Zakaj moški postane ŽENSKAR? (foto: profimedia) profimedia
15. 9. 2022

Peter Trachtenberg v knjigi The Casanova Complex (1988) ponudi nepričakovano razlago, da ženskarjenje korenini v zapuščenosti. Ženskar in njegove ženske to čutijo, vendar ni nujno, da se tega tudi zavedajo. Žensko vzemirja izziv premagovanja tvegaja zapuščenosti, saj si domišlja, da je prav ona tista, s katero bo ostal. Ženskar to izkorišča, saj se zaveda njene želje biti izbrana, zato se pretvarja, da ji daje priložnost. 

Nekatere ženske se večkrat zapletejo v odnos z ženskarjem. Pogosto gre za posledico njihovih nezavednih vzorcev, zato se jim priporoča psihoterapija, da te vzorce ozavestijo. 

Za žensko, ki se želi izogniti ženskarju, velja eno samo preprosto pravilo: preveč šarma prezgodaj je znak za alarm. To je obraz lažnega jaza, pokazatelj, da gre za manipulatorja. 

Tak moški ima nezdrav odnos z mamo

Moški zlit z mamo je učinkovit šarmer, saj se večinoma ne zaveda, kaj počne. Mati je moškega naučila, da igra vlogo pozornega in zapeljivega reševalca, katerega edina naloga je, da ustreže in ugodi njej, torej mami. Tega je naučil, čeprav je v resnici čutil drugače, in to "znanje" je odnesel s seboj v odraslost. Ignorira svoj pravi jaz, z lažnim pa zapelje žensko in z njo manipulira. 

Toda niso vsi ženskarji enaki. Nekateri so hladno preračunljivi, trdosrčni in popolnoma neobčutljivi za bolečino, ki jo povzročajo.

Tak moški ima fobijo pred odnosi

Moški zlit z mamo, ki je ženskar, je navadno drugačen. Želi si povezanosti z žensko, vendar tega občutka ne prenese, saj ima vendar fobijo pred zavezo. Spozna žensko, s katero se počuti povezanega, ko pa ta občutek zbledi zaradi njegove fobije pred zavezo, si poišče drugo žensko, s katero bo spet lahko začutil povezanost. 

V noči - takrat, ko bo sam - ga bo stiskala tesnoba zaradi obveznosti, ki si jih z odnosom utegne nakopati. Prevzamejo ga občutki razdvojenosti in jeze, zato je odločen, da se ne bo pustil ujeti. 

Ženskar želi imeti nadzor in groza ga je misli, da bi ga kdo nadzoroval. Prepričan je, da se sposobnost zaplejevanja in zapuščanje žensk dokaz njegove moči. Ironično je, da je v resnici sam pod nadzorom lastnih notranjih prisil in impulzov. Zapeljevanje in zapuščanje je zanj prisila, pogosto še polno razvita seksualna zasvojenost. Komuplzivno vedenje se pogosto začne kot način obvladovanja čustvene bolečine, vendar sčasoma vodi v zasvojenost in preraste v novo težavo. 

Življenje, ki ima smisel, je izpolnjeno in v ravnovesju, je najboljši protistrup za vsa kompulzivna vedenja. Sčasoma se lahko okrevajoči moški zlit z mamo nauči, kako se zavezati nekemu višjemu smislu, ki presega njega samega, in takrat bo spoznal, da zavezanost ne pomeni nujno ujetosti. 

Iz knjige Poročen Z MAMO, Dr. Kenneth M. Adams in Alexander P. Morgan, založba Pivec

Toplo priporočamo knjigo v branje.