Čarobni utrinki že osvetljujejo nebo! Kdaj bomo lahko videli 150 utrinkov na uro?

11. 8. 2023
Deli
Čarobni utrinki že osvetljujejo nebo! Kdaj bomo lahko videli 150 utrinkov na uro? (foto: profimedia)
profimedia

Pred nami so čudovite poletne nočne predstave, ki bodo postregle s padajočimi zvezdami. Ne zamudite meteorskega dežja, ki kmalu doseže svoj vrhunec. 

Kot vsak avgust, bomo tudi letos deležni meteorskega dežja Perzeidov. Perzeidi so meteorji, ki se pojavljajo od 17. julija do 24. avgusta.

Vrhunec z največjim številom vidnih meteorjev pa lahko pričakujemo v noči iz 12. na 13. avgust 2023. Po tej noči začne število meterojev hitro upadati. 

V Evropi so Perzeidi znani tudi pod imenom "solze svetega Lovrenca", saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc (10. avgusta). Največ utrinkov lahko opazimo okoli 12. avgusta. V glavnem jih vidimo na severni polobli.

Vrhunec roja je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči. Ko doseže roj vrhunec, lahko vidimo od 60 do 150 utrinkov na uro! Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu. Število meteorjev pa narašča vse do jutra. Srednja hitrost meteorja je okoli 59 km/s, zato kaj hitro izginejo. 

Meteorski dež je naraven pojav, pri katerem Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti (nad 80 km) Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled. Vzrok za nastanek meteorskega roja Perzeidov, ki so na Zemlji vidni že okoli 2000 let, je komet Swift-Tuttle. Za meteorski roj Perzeidov je značilno, da so utrinki zelo svetli.

Največ jih lahko pričakujemo v nočeh na 11., 12. in 13. avgust.

Če boste našli prostor, ki ni osvetljen z lučmi, boste lahko imeli nepozabno predstavo! 

Vidimo jih sicer lahko tudi že sedaj (vse od 17. julija do 24. avgusta) le da v manjšem številu.

Kdaj bo najboljši čas za opazovanje? 

Najboljši čas za opazovanje je po polnoči ter vse do jutranjega svita. 

Dan prej se dobro naspite, da boste lahko budni, počakajte na popolno temo in najdite prostor, ki je čim bolj stran od mestnih luči ter ima čim širši razgled. Najbolje je seveda nekje na deželi ali v hribih, sicer pa jih boste zagotovo lahko "ujeli" tudi iz vrta ali terase. Ne pozabite tudi, da vaše oči potrebujejo vsaj 20 do 30 minut, da se navadijo na temo, šele potem boste lahko dobro videli nočno nebo.

Pravijo, da imajo utrinki tudi moč, da usmerijo energijo v tisto, kar si želimo in osvetljujejo našo pot. Morda je prav to priložnost za premislek o spremembah v življenju in o uresničitvi novih ciljev ter tistih resničnih srčnih želja, ki bdijo v vas. Opazujte jih sami ali v družbi ter ne pozabite, da si z vsako padajočo zvezdo nekaj močno zaželite. Zaupajte v čudeže. 

Lepe poletne večere in veliko izpolnjenih želja vam želimo! 

Viri: wikipedia, space.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu