3 znaki, da plačujete DRUŽINSKO KARMO

11. 5. 2024
Deli
3 znaki, da plačujete DRUŽINSKO KARMO (foto: shutterstock)
shutterstock

Družinska karma je nevidna nit, ki povezuje posameznika z njegovimi predniki.

Družinska karma je navidez nevidna nit dedovanja, ki predstavlja vez med posameznikom in vsemi njegovimi predniki. To vrsto karme imenujemo tudi krvna karma in je povezana z nerazrešenimi odnosi, propadlimi sanjami in različnimi vrstami krivic, s katerimi so se srečali ali jih celo zagrešili vaši družinski člani in predniki.

Karmo lahko razumemo tudi v kontekstu podedovanih družinskih travm. Več o tem si preberite v članku: Kako otroci prevzamejo travmo starša.

Naloga vsakega posameznika je, da usklajuje in urejuje bremena, ki ji je prejel v tem življenju. Zaradi tega se pogosto dogaja, da mora nekdo v tem življenju prevzeti odgovornost za karmične dolgove svojih prednikov. Samo spoznanje o obstoju družinskih bremen, ki se dedujejo, lahko prispeva k boljšemu razumevanju lastnih življenjskih okoliščin, pa tudi izzivov, s katerimi se soočamo.

Toda prvo vprašanje je, kako sploh prepoznati, da smo pod vplivom družinske karme? Poglejmo si nekaj najpogostejših znakov:

1. Vaši simptomi nimajo nobene povezave z vašim življenjem 

Čutite, da nekaj enostavno ni vaše. V sebi občutite močna čustva, ki nimajo logične povezave z vašim življenjem. Imete težave z zdravjem, odnosi ali kaj drugega... Morda ste ekstremno anksiozni ali depresivni brez očitnega razloga. “Včasih se bolečina potuhne. Zapiše se v telo ter z ljudmi hodi skozi življenje, dokler ne najde načina, na katerega se lahko izrazi ali razreši. To se lahko zgodi šele v naslednjih generacijah in se kaže v obliki simptomov, ki na prvi pogled "nimajo nobene logične povezave s posameznikovim življenjem”. To, kar čutite in doživljate, vaša zgodba, je morda zgodba vaših staršev, njihovih staršev ali celo generacij pred njimi, je zapisal Mark Wolynn v knjigi Podedovane družinske travme.

2. Žalost in jeza sta čustvi, ki sta močno vtkani v vaš vsakdan

Če bi se morali opisati z enim čustvom, bi bila to verjetno žalost ali jeza. Tudi ko za to ni jasnega razloga, se znate ujeti v tem, kako nepremično sedite in obžalujete stvari iz preteklosti ali v glavi pletete namišljene situacije. Radi imate žalostne pesmi, ganljive filme in romane, ob katerih vas zaboli duša. Žalost je preprosto vseprisotna v vašem vsakdanu. Pri drugih pa je v ospredju velika jeza, ki jo čutite tudi do tistih, ki vam niso v resnici storili nič žalega. 

3. Težave so vas pripeljale do tega, da ste postali najbolj ozaveščena oseba v vaši družini

Včasih se ne morete počutiti povezane z lastno družino ali širšo družbo zaradi prevelikih razlik v dojemanju življenja in težav - in največja se vam zdi ta, da niso tako ozaveščeni o zakonih življenja. Ostali so precej racionalni in na situacije gledajo mnogo bolj ozkogledno ter so udani v usodo. Vas pa so težave pripeljate do tega, da ste nagnjeni k globokemu razmišljanju in nenehnemu iskanju rešitev. 

Deloma prirejeno po Sensa.story.hr

Preberite si še: 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk