Ima veliko žensk sindrom Cankarjanske matere?

Pravijo, da je v vsaki mami malo požrtvovalne Cankarjanske matere. Sindrom je dobil ime po Cankarju, čeprav bi in bo obstajal tudi brez njega. Običajno gre za čustven incest matere in sina, lahko pa tudi matere in hčerke. 

Ima veliko žensk sindrom Cankarjanske matere? (foto: shutterstock) shutterstock
18. 3. 2023

To je mati, ki se žrtvuje za otroke do skrajne meje in uživa v svojem žrtvovanju ter pestuje svojo bridkost. Ne bi prenesla tega, da ostane brez tistih, ki so od nje odvisni. Otroku običajno ne dovoli, da se osamosvoji tudi po 30. letu. Žrtvovanje je bistvo njenega obstoja. Potrebuje prekomerno skrbeti za druge. 

Sinovi takšnih mater so lahko "poročeni z mamo" oz. žrtve čustvene incesta, saj so navajeni hudega žrtvovanja in posledično težko vzpostavijo realno zvezo z žensko, saj se nobena zanje ne bo tako žrtvovala in odrekala, kot je to počela njegova mama.

Pojav je dokaj pogost pri osebah, ki si najdejo mesto v družbi s skrbjo za druge. Te osebe zanikajo svoje potrebe in želje, svoje življenje in usodo generirajo tako, da vedno "ostanejo na cedilu".

Gre za odvisniške odnose. Cankarjanska mati tako potrebuje nekoga, ki je nebogljen in potreben pomoči. Cankarjanska ženska je ponosna na to, da lahko vleče cel družinski voz in drži vse štiri vogale hiše. Samoumevno je tudi, da ji zmanjka časa za krepitev svojega partnerskega odnosa. Nemalokrat se zgodi, da se zaradi tega cankarjanska ženska preveč naveže na svojega sina, ki nato vse življenje hodi naokoli z občutkom krivde, da je zavrnil njeno skodelico kave.

Potrebno pa se je zavedati, da so bili pretekli časi drugačni in da ni bilo prisotnega zavedanja o zdravih odnosih. Danes pa imamo možnost, da stvari spremenimo. 

Vir: forum.over.net

Preberite si še: