Kaj pomeni JOK po spolnem odnosu?

22. 4. 2024
Deli
Kaj pomeni JOK po spolnem odnosu? (foto: profimedia)
profimedia

Če vas ali vašega partnerja ob/po spolnem odnosu preplavijo čustva in solze, ni to nič nenavadnega ali zaskrbljujočega. Poglejmo, zakaj.

Tega verjetno niste videli v nerealnih pornografskih filmih, vendar jok po ali med spolnim odnosom je nekaj povsem običajnega - tako za žensko kot za moškega. 

A predvsem dragi moški, če ženska joče ob/po spolnem odnosu od intenzivnosti, močnih čustev in ganjenosti, niste naredili prav nič narobe. Ravno nasprotno - to je lahko znak, da se je ob vas končno odprla in doživela celosten orgazem.

Bistvo spolnega odnosa je namreč, da človeka povzdigne v sfero božanskosti, če se ga ne loteva zgolj z umom ali telesom, temveč s srcem. Ob orgazmu lahko vsaj za nekaj trenutkov začutimo brezpogojno božansko ljubezen ter vsepovezanost; zlijemo se z vsem, kar je. 

Solze so poseben dar, čeprav nam je današnja družba vcepila strah pred njimi in jih zato običajno želimo skriti ali ustaviti. A s tem, ko ne dovolimo čustvom, da se osvobodijo, si delamo škodo. Potisnjena čustva povzročajo resne zdravstvene težave, saj se spremenijo v fizično obliko anomalije in bolečine na telesu. Jok je zdravilna oblika čiščenja. To je vendar način telesa, da se sooči in procesira emocije. Narava je že vedela, zakaj nam daje to možnost.

Kaj torej pomeni, če partner joka ob/po spolnem odnosu? 

Največkrat se to zgodi med spolnim odnosom s partnerjem, s katerim imamo močno in globoko povezavo. To pomeni, da vam partner tako zaupa, da se lahko ob vas povsem odpre.

V globokih kotičkih sebe imamo skrita vsa mogoča čustva, ki čakajo na osvoboditev. Ko nekomu zaupamo, odpiramo svoje srce in telo vse bolj in bolj. Blokade se počasi rušijo. Ko čutimo močno ljubezen, se povsem sprostimo in vstopimo v globino svoje duše. V teh svetih prostorih pa se skrivajo tudi strahovi, travme in bolečine. Med spolnim odnosom se lahko čustva, ki smo jih spravili oz. potlačili globko v trebušno votlino dvignejo in osvobodijo s pomočjo seksualne energije. Brez sramu torej, jok je neverjetno katarzičen - solze pa delujejo protibolečinsko. 

Jočemo lahko tudi zato, ker smo morda trenutno v težkem obdobju v življenju in nismo procesirali določenih čustev, med spolnim odnosom pa se odpremo in pridejo na plano. 

Solze so lahko rezultat močnega občutka ljubezni in stika z božanskim

Po spolnem odnosu lahko jočemo tudi zato, ker se v našem telesu, umu in duhu v enem trenutku dogaja toliko intenzivnosti. Jok ni vedno znak žalosti ali čiščenja, lahko je tudi telesna govorica čiste čustvenosti in ganjenosti. Ko se počutimo prepojeni z ljubeznijo in radostjo, doživimo stik z božanskim in jočemo od ganjenosti. Med orgazmom lahko plavamo v toku ljubezni in če jočemo zato, ker čutimo toliko ljubezni... Kaj je lahko lepšega kot to? 

In ne, ne jočejo samo ženske. Tudi moški bi si morali dovoliti solze, če tako čutijo in odvreči vzorce, da "pravi" moški ne jočejo. Ravno nasprotno; znak moči in poguma je biti sposoben pokazati čustva

Psihoterapevtka dr. Patti Feuereisen obrazloži: “Včasih je jok po seksu povsem zdrava stvar. Lahko pomeni, da se sproščajo potisnjena čustva, da čutimo neizmerno ljubezen, srečo in smo ganjeni. Jok je način sproščanja čustev in ne pomeni, da smo nesrečni."  

Vendar lahko so tudi solze nesreče

A včasih so solze lahko tudi znak nesreče... Dr. Feuereisen pove, da se jok lahko pojavi tudi takrat, kadar ne upoštevamo svojih želja in občutkov ter se spustimo v spolni odnos kljub temu, da si ga ne želimo. 

V določenem primeru gre torej lahko tudi za solze žalosti, ker si spolnega odnosa ne želimo, pa smo šli preko sebe, ker smo nesrečni v odnosu, ali morda zato, ker partner poskrbi samo zase, se ne počutimo varno in ljubljeno. Potrebno je torej ločiti jok radosti ali čiščenja ter jok žalosti ali nemoči, ki je povezan s tem, da počnemo nekaj, kar si v resnici ne želimo ali pa je povezan z določeno travmo.

Kaj storiti, ko partner joka? 

Če torej partner joče med seksom, ga nežno vprašajmo, ali je v redu in če kaj potrebuje. Ponudimo mu podporo in mu NIKAR ne govorimo, naj ne joče. Če partner joče, bodite prisotni, objamite ga, ponudite mu podporoVprašajte ga morda, o čem razmišlja. A ne silite, da vam odgovori, če ne more. Jok vedno sprejmite z nežnostjo, empatijo in nikakor ne s strahom ali obsojanjem. 

deloma povzeto po: elitedaily.com

Poglejte si še: