Petje alikvotnih tonov je tehnika SAMOZDRAVLJENJA

Petje nadtonov ali petje alikvotnih tonov ima veliko terapevtskih učinkov. Najbolj očitne so hipnotične, kot recimo trans, tako na poslušalca kot izvajalca. Ta efekt je oblika globoke meditacije, ki sprošča stres, uravnoveša in čisti čakre in ustvarja občutek lahkotnosti in zdravja.

Petje alikvotnih tonov je tehnika SAMOZDRAVLJENJA (foto: shutterstock) shutterstock
14. 4. 2021

Petje nadtonov ima veliko terapevtskih učinkov. Najbolj očitne so hipnotične, kot recimo trans, tako na poslušalca kot izvajalca. Ta efekt je oblika globoke meditacije, ki sprošča stres, uravnoveša in čisti čakre in ustvarja občutek lahkotnosti in zdravja. Zvok nadtonov pomaga uravnovesiti dve možganski hemisferi, saj upošteva tako logično, razumno levo polovico, glede na matematične natančnosti lestvice nadtonov in kreativno, desno možgansko polovico skozi glasbeni izraz (takrat, ko je že izvajalec vešč tehnike).

Petje nadtonov, ko je prakticitano z namenom, lahko služi kot zelo močno orodje za vibracijsko preprogramiranje našega fizičnega, mentalnega in čustvenega telesa z bolj naravnim, ki je v harmoniji z vsem, kar je. Lepota te tehnike je, da gre mimo intelektualnega uma in skozi bitje brez, da bi jo najprej analizirali.

Ne glede na to, da je izvor te tehnike nekako nejasen oz. mističen, se je v raziskovanju v zadnjem času pojavilo ogromno informacij o sedanji uporabi te tehnike in tudi nekaj izvornih informacij le-te iz različnih delov sveta.

Petje nadtonov kot tehnika in kulturna ali spiritualna glasbena oblika se je razvila v Mongoliji, Južni Sibiriji, Centralni Aziji, Tibetu ter Južni Afriki. Več teorij obstaja, da je imela ta tehnika ritual in duhovni namen v Kabalističnih ceremonijah, mističnih šolah in Sufijskih vajah. Nekatere teorije govorijo, da je bila uporabljena dolgo tega v Atlantidi, starem Egiptu in Majevski Centralni Ameriki.

Nadtoni, poznani tudi kot harmonični toni, so bili najprej videni na zahodu, odkril jih je Pitagora okoli 2600 let nazaj. Slavni grški filozof in matematik je bil tudi glasbenik in skupaj s svojimi štidenti je preživel veliko učnih let o zvoku in vibraciji. Ko se je učil igranja monochorda, enostavni eno strunski instrument, je ugotovil, da so bili vsi zvoki zgrajeni iz več vibracij ali frekvenc, ne le ene, kot naša ušesa navadno zaznajo.

Z Nestorjem smo se o zdravilnih zvokih in tehnikah pogovarjali tudi mi in pripravljamo ekskluzivni intervju, ki bo objavljen v naslednji poletni številki revije Sensa. Delček intervjuja vam za pokušino ponujamo tudi tu.  

Gospod Nestor ali imamo vsi sposobnost petja nadtonov ali je ta način petja rezerviran le za posebne ljudi?

(smeh) Vsi imamo sposobnost, da se naučimo alikvotnega petja in ko se ga enkrat naučimo avtomatsko postanemo posebni. Potrebna je le resnična želja in zavedanje, da bomo v učenje morali vložiti veliko svoje enerigije. Potrebnih je več mesecev, let priprav, da nadtone resnično izoblikujemo in se jih naučimo pravilno nadzorovati ter izbirati, ko želimo izraziti melodijo srca. Sam glasbo zavestno ustvarjam, kot čutim in želim, da se izrazi. Vsa moja glasba nastaja v trenutku. Za takšno ustvarjanje morate biti resnično in popolnoma v sozvočju s svojim instrumentom - s sabo. Vaše telo, vaš um, vaše srce, vaša zavest, vaše zavedanje tako postane glasbeni instrument. Vsak posameznik ravna na svoj edinstven način in iz tonov naredil nekaj zelo svojega, zelo osebnega. In to je tisto, kar ga dela posebnega in drugačnega od katerega koli glasbila na sveta.

Sam sem razvil veliko nežnejši, lažji in hitrejši slog petja nadtonov, od tradicionalnega alikvotnega, ki ob nepravi rabi lahko povzroči poškodbe glasu. Moje tehnike se lahko nauči vsak in to v zelo kratkem času. 


Z zvočno terapijo lahko zdravimo tudi bolezni, kaj ne? Kako je videti zdravilna zvočna terapija?

Zvočna terapija lahko pomaga kot podpora celotnemu imunskemu sistemu in endokrilnemu sistemu, ki ustreza vedskemu sistemu čaker, pomaga telesu, da se okrepi in vzpostavi ravnovesje, pripomore k zmanjšanju telesnih bolečin in nelagodju. Z uporabo harmonično nadtonsko uglašenih vilic pa lahko vrnemo gibanje tudi v sklepe telesa. Povečamo lahko pretok krvi, limfe, okrepimo imunski sistem in telesno obrambo. 

Verjamem, da lahko zvok zelo pomaga pri zdravljenju, seveda pa je vedno ta odvisen od namere bolne osebe. Sam sem imel veliko uspešnost pri zmanjševanju rakavih tumorjev, s terapijo alikvotnega petja, uglaševanja z vilicami in terapijo s pojočimi skledami. Pri zdravljenju bolezni ne smemo nikoli pozabiti, da bolezen oseba deloma ustvarja sama. Razlogi so lahko posledica izbire življenjskega sloga, pomembna je hrana, bolezen je lahko tudi posledica škodljivih prepričanj o sebi, negativnega programiranja, da nismo vredni, da nismo dovolj posebni ali da nismo tako dobri kot drug. Veliko vzorcev ali bolezni izvira od naših staršev, morda tudi od šikaniranja, ki smo ga deležni v šoli, vse to so težave, ki jih moramo premagati. 

Z zvokom se ustvari poseben prostor, mehurček, ki nam omogoča, da se vsaj za nekaj časa osvobodimo programiranja. Tako dobimo možnost, da se lahko reprogramiramo, da predrugačimo način razmišljanja, verovanja in posledica tega je lahko ozdravitev. Zdravljenje z zvokom omogoča krepitev sistema prepričanj in njenih sposobnosti, da se pozdravi. 

V resnici noben terapevt ne more pozdraviti človeka, lahko mu le pomaga, da se človeško telo pozdravi samo. Dober zvočni terapevt je tisti, ki se nauči ravnati z energijo, ki teče skozi njega, preko njega. Je kot luknja v bambusu, skozi katero teče zvok za zdravljenje obolelega, preostalo delo pa mora bolnik narediti sam. Zdravilec je tisti, ki zagotovi prostor, podporo, brezpogojno ljubezen in omogoči osebi zadrževanje zunaj časa in prostora do trenutka, ki je potreben za zdravljenje.

Edino področje, na katerega lahko sodobni instrumenti vplivajo, je na ravni čustvenega in psihološkega telesa. Vendar le z uporabo naravnih harmonijskih tonov lahko vplivamo na globlje zdravljenje telesa.

Ne pozabite, da je zvočna terapija še vedno precej nova in še zdaleč nedokončno raziskana znanost. Veliko ljudi se nanjo obrne prepozno, kot zadnjo možnost, potem ko so že preizkusili vse drugo, pa ni delovalo. 

Kako deluje zvok alikvotnega petja v terapevstki vlogi? 

Zvok iz ustne votline potuje navzgor v možgane, kjer uskladi frekvence možganskega valovanja in uravnovesi obe hemisferi, ki nadzorujeta različne vidike našega življenja. Možganski valovi iz stanja budnosti (valovi beta) preidejo v bolj umirjeno, meditativno stanje (valovi alfa) ali celo theta (nizka frekvenca možganskih valov, pri kateri smo lahko budni ali v spanju), v katerem ima telo dejansko možnost, da se naravno pozdravi. 

Zdravilni učinki na človeka so veliko močnejši pri tistemu, ki petje izvaja, kot pri poslušalcu. S petjem se zavestno odločite vibrirati v harmoniji s stvarstvom. S petjem nadtonov ustvarjamo naravne zvočne intervale, ki se v zahodnih lestvicah ne pojavljajo, zato sta na primer klavir in vsa sodobna zahodna glasba nekoliko neusklajeni z naravo. Vsa zahodna glasba nas ohranja rahlo neuravnovešene in neusklajene, saj smo žrtvovali harmonijsko preprostost in namesto osmih naravnih tonov oktavo razdelili na dvanajst medseboj ločenih tonov in poltonov. 

Prepevanje nadtonov je edini način za ustvarjanje glasbenih odnosov, kakršni obstajajo v naravi in vseh vibrirajočih stvareh.

Celoten članek bo objavljen v naslednji poletni številki revije Sensa

Preberite še: