Psihološki vzroki ALERGIJE na cvetni prah

Kakšni bi lahko bili nefizični vzroki za težave z alergijami? Telo je namreč zgolj manfestacija naših misli in čustev. 

Psihološki vzroki ALERGIJE na cvetni prah (foto: pexels) pexels
10. 3. 2021

Te dni veliko ljudi pestijo težave z alergijo na cvetni prah. Pregledali smo nekaj zapisov o tem, kakšne so lahko povezave med alergijami in njihovimi psihološkimi vzroki. 

Iz metafizičnega vidika so alergije zelo zanimiv pojav. Naše fizične težave nam le sporočajo, da nekaj v naši notranjosti potrebuje zdravljenje. Naše misli so namreč vibracije, ki se odražajo na telesu. 

Ni enakega ali univerzalnega vzroka pri vseh ljudeh, a pomembno je, da vsak najde svojega, da se lahko pozdravi. Telo nas vedno opominja, da poskrbimo zase fizično, psihično in čustveno!

Glavni vzrok, da se telo odzove na nekaj z alergijo je NESPREMANJE. Telo nečesa na sprejema; bodisi nekatere substance bodisi nekaterih (potlačenih) čustev. Gre za ODPOR. Še posebej se v telesu zgodi odpor, če smo zelo zaprti in zaverovani sami vase ter si ne dovolimo odprtosti oz. se ne odpremo ljubezni in toku življenja. 

Alergija je lahko pokazatelj:

 • občutka jeze in nejevolje, netolerantnosti.
 • Obtoževanja drugih, lahko tudi obtoževanja situacije.
 • Velike kritičnosti do sebe in do drugih.
 • Težkega prilagajanja.
 • Pretiranega obtoževanja ljudi, ki so nas prizadeli.
 • Zatiranja lastne moči.
 • Nesposobnosti postavljanja mej.
 • Občutka prestrašenosti in ogroženosti, občutka napadenosti. 
 • Vzrok je lahko tudi stres iz otroštva. Pogosto so imeli ljudje, ki imajo danes alergije, starše, ki so se veliko prepirali, kar je v otroku povzročilo velik konflikt, na katerega se je telo odzvalo z alergijo.

Louise Hay’s priproča nove mislene vzorce:

 • Svet je varen in prijazen.
 • Sem varen/varna.
 • Sem pomirjen/a z življenjem.
 • V vseh trenutkih sem varen/varna. 

Konkretno alergija na cvetni prah pa je običajno povezana s potlačenimi čustvi, frustracijami, jezo in občutkom krivde. Tudi ujetosti v nekaj. Ali z občutkom preganjenosti, nesprejetosti. Lahko je jeza na nekoga, ki ga krivite za svoje trpljenje. Občutek, da ne morete početi, kar bi želeli. 

Alergija je opozorilo, da je čas za proces resničnega odpuščanja. 

Pisateljica Lise Bourbeau pravi, da alergija na cvetni prah kaže na prebujanje stare rane, ki se je pojavila v življenju takrat, ko so se pojavili prvi znaki alergije. Gre za težko izkušnjo. Alergija danes samo opominja na podzavestni spomin tega dogodka in ponovno odpira to čustveno rano. 

Alergija se običajno prične s travmatično izkušnjo, ki povzroči podzavesten strah. Veliko zgodb obstaja o tem, kako so ljudje pozravili svoje alergije s tem, da so se soočili z metafizičnimi vzroki, ki so tičali v ozadju. 

V knjigi "All is Well", ki sta jo napisali Louise L. Hay in Mona Lisa Schulz, pravita, da imajo alergije ljudje, ki se ne počutjo, da pripadajo oz. da nikamor ne spadajo. To jim daje občutek, da je svet njihov nasprotnik, zato se telo odzove z alergijo.

Zanimive so tudi alergije na živali ali hrano, ki naj bi prav tako bile posledice občutka ogroženosti. Mačke so recimo močno povezane z mističnimi, ženskimi, kreativnimi močmi. Ljudje, ki so alergični na mačke, imajo pogosto težave s svojo lastno ustvarjalnostjo - ali so jo potlačili v zgodnjih letih, ali pa se predali občutku življenjske nemoči. Pogosto zanikajo svoje mehke in ženske kvalitete ter si ne dovolijo odprtega čustvovanja. 

Intolerance oz. alergije na določeno hrano načeloma nimajo toliko specifičnih pomenov, so pa povezane s sposobnostjo "prebavljanja" določene izkušnje in s spuščanjem situacij, spominov, ki nam ne služijo več. 

Če želite razrešiti svoje alergije, je potrebno vsaj v nekem segmentu pogledati na življenje iz druge perspektive. Biti hvaležen, odpuščati, pozdraviti rane iz preteklosti, biti toleranten s seboj in z drugimi, odložiti sodbe in obsojanja ter ponotranjiti občutek varnosti ter dejstva, da življenje ni vaš sovražnik.

Potrebno je torej reprogramirati misli - še posebej misli, ki jih imamo o sebi. Nato pa še misli o svetu in drugih.

Morda se sliši kot veliko dela... Sicer pa tako ali tako vemo, da se lahko pozdravimo le, če si dovolimo iskreno pogledati vase. 

Vir: believeinchange.co.za

Poglejte si še: Seznam duhovnih vzrokov bolezni (po Louise L. Hay): Vsaka bolezen ima svoj vzrok

ali Edini način, ki nas bo pripeljal do ozdravitve