Kaj je pomembno vedeti, če imate težave s hrbtenico?

Poglejmo si, kaj o težavah s hrbtenico pravi učitelj in avtor AEQ metode, Aleš Ernst.

Kaj je pomembno vedeti, če imate težave s hrbtenico? (foto: profimedia) profimedia
20. 11. 2022

Hrbet lahko razbremenimo tako, da smo učinkoviti v urejanju problemov. Vsak problem, ki pride v življenju, predstavlja za človeka obremenitev. Izogniti se problemom ne da oz. če si želite, da ne bi imeli problemov, se morate spraviti v vedenje otroka. Otrok namreč vse svoje probleme preloži na nekoga drugega.

Realno pa je tako; če ste odrasla oseba, se morate znati soočati s problemi. Soočanje s problemi pa pomeni, da znate problem dobro definirati. Bolje kot ga znate definirati, lažje ugotovite, na kakšen način se ga da primerno urediti. Nato ga primerno uredite in se s tem razbremenite. 

Primerna sposobnost čutenja svoje notranjosti, čutenja okolice, povezave med telesom in zavestjo omogoča bolj učinkovito prepoznavanje problema, iskanje rešitve in ureditev problema. S tem razbremenite sebe oz. je obremenitev le akutna - se spreminja. Ko pride problem, se obremenitev v telesu zviša, ko rešite problem - pade v sproščenost. S tem pride do dinamične obremenitve hrbtenice. 

Kadar pride do večje obremenitve, se pojavi strah, ki zategne trebuh. To vam da več moči in sposobnost, da dvignete potencialno energijo, s katero lahko ustvarite višjo kinetično energijo in to uporabite za reševanje večjega problema. To pa je mogoče samo pod pogojem, da imate višjo čustveno zrelost. 

Če čustvena zrelost ni primerna, začne veljati pravilo; ko gredo čustva gor, gre inteligenca dol. To pravilo velja samo v primeru nezadostne čustvene zrelosti. Če je ta primerna, gredo čustva gor, inteligenca pa ne gre dol. 

Višja” čustva lahko primerno uporabite za reševanje večjih problemov. Boljši kot ste v reševanju večjih problemov, bolj imate stvari urejene in lažje se sprostite. Potrebno pa je ohraniti občutek, koliko zmoremo in koliko smo pripravljeni reševati probleme drugih ljudi. 

Če je napetost v trebuhu akutna in dinamična, je primerna problemu, ki ga rešujete. Sposobni ste enako dobro trebuh napeti kot tudi sprostiti. V takem primeru ne pride do kronične preobremenjenosti v hrbtenici in s tem zmanjšamo verjetnost ali pa preprečimo ponovitev težav, ki nastanejo zaradi kronično povišanega tlaka v ledvenem delu hrbtenice. Potem tudi ni potrebno imeti kronično, preventivno zaščitno napetost v trebuhu, s katero ščitite hrbtenico.

Ko pa izgubiš sposobnost sprostiti trebuh, ne moreš več sprostiti tudi hrbta. Takrat nastrada hrbtenica. 

Bolj kot imate kronično zakrčen trebuh, bolj napravilno je tudi dihanje. Bolj kot je nepravilno dihanje, manj imate občutka, kakšno je dejansko stanje, kaj zmorete in kaj ne zmorete ter ste bolj nagnejni k pretiravanju, kar zopet negativno vpliva na hrbtenico in vse ostalo. 

Več na aeq.si 

Poglejte si podkast: 

Preberite si še: