Kako zlorabljamo šport in rekreacijo?

28. 5. 2024
Deli
Kako zlorabljamo šport in rekreacijo? (foto: profimedia)
profimedia

Aleš Ernst, učitelj in avtor AEQ metode, o uporabi in zlorabi rekreacije oziroma športa. 

Če smo v položaju, kjer smo ogroženi oziroma kjer nas nekaj ovira, omejuje, ali moti, se aktivira simpatično stanje avtonomnega živčnega sistema, katerega naloga je, da se telo premakne v stanje boja ali bega. Namen boja ali bega je, da se potencialna energija v telesu spremeni v kinetično energijo za potrebe boja ali bega. Boj pomeni vpliv na okolje, beg pa pa pomeni spremembo okolja.

Tako boj kot beg sta namenjena temu, da preprečimo nemoč oziroma da se odmaknemo iz okolja, kjer smo nemočni. Akutno nemoč lahko spremenimo v boj in s tem dobimo moč ali pa akutno nemoč spremenimo v beg in gremo tako stran od tam, kjer ni v redu. Na oba načina akutno nemoč spremenimo v bivšo akutno nemoč.

Če se to zgodi, potem gremo lahko iz simpatičnega v parasimpatično stanje avtonomnega živčnega sistema in življenje gre naprej. Če pa se to ne zgodi, potem postaja življenje v takšnem okolju, ki nas moti, ogroža ali omejuje, vedno bolj neznosno. Vsak naš jutrišnji dan je vedno bolj negotov in neučinkovit ter kot tak tudi škodljiv.

Če je otrok v takšnem stanju boja ali bega, ustvarja ogromno količino energije, ki jo je treba spremeniti v določeno gibanje in izražanje. Če pa se ne more boriti, potem začne bežati. In kateri način je boljši za beg od nemoči kot šport?
Če vzamemo primer teka, je pogosta težava v tem, da skozi tek dejansko damo telesu občutek, da bežimo stran od tam, kjer nismo v redu, kjer smo nemočni, vendar se vedno znova vračamo nazaj. Bežimo stran, potem pa vedno znova pridemo nazaj v isto okolje. Telo nekaj časa to tolerira, vendar le do določene točke.

Če si predstavljamo, da nas lovi medved in da bežimo stran od medveda, ali bi med bežanjem od medveda čutili bolečine v mišicah in utrujenost? Verjetno ne. Torej telo nam da vse možnosti, da pobegnemo čim dlje stran od tam, kjer nam ni bilo dobro. Vendar če ga vsakič znova prenesemo naokoli in se vrnemo nazaj na isto lokacijo, potem po več letih takšnega vedenja dojame, da iz te moke ne bo kruha ter gre v stopnjevanje bolečin.

Zavedati se je potrebno, da ne moremo ostati v toksičnem okolju, ki je ogrožajoče, brez posledic. Telo se lahko navidezno navadi na neko zlorabo, vendar bodo posledice čez čas nekje udarile na plano, ker zloraba vedno za seboj potegne kazen. Če se nekdo navadi na kazen, to še ne pomeni, da ni kaznovan. Veliko ljudi, ki redno teče, šele po več letih ugotovi, da kakorkoli bežijo in dlje kot bežijo, bolj se vračajo nazaj v isto stanje, ki pa je po navadi z leti vedno hujše.

Taktika zlorabe teka za to, da si ustvarimo iluzijo, da bežimo stran iz okolja, v katerem se ne počutimo v redu, pogosto prinese kazen za zlorabo teka in to je alergija na tek. Alergija na tek se pokaže skozi tekaške poškodbe, kot so obrabe tetive, stresni zlomi in podobno. Lahko pa zaradi močne utrujenosti pride tudi do duševnih stisk, kot so anksioznosti in panični napadi.

Velikokrat me na programih sprašujejo, kakšen odnos do rekreativnih in športnih dejavnosti je po AEQ metodi najbolj zdrav?

Najbolj “zdrava” uporaba rekreacije in športa po AEQ metodi je, da čas in pozornost vlagamo v reševanje problemov tako, da jih imamo vedno manj. Potem ko imamo stvari vsaj zmerno dobro urejene in vedno več problemov, ki so bili prej kronični, spremenimo v bivše kronične probleme, pa se je primerno nagraditi z užitkom in dobrim počutjem ter zadovoljstvom, ki ga lahko rekracija in šport nudita.

V primerih, ko pa nam probleme v vsakdanjem življenju dovolj pogosto ustvarja neprimerna telesna pripravljenost ali druge sposobnosti, ki jih lahko z vadbo in treningi urejujemo, pa je potrebno rekracijo in šport uporabiti za to, da nam dosežene spremembe življenje olajšujejo in izboljšujejo.

Tu je ključno imeti primerno razvit občutek, ali gibanje uporabljamo ali zlorabljamo, za kar je treba nižati SMA (senzorno-motorno amnezijo) in višati čustveno zrelost.

Na AEQ programih se učimo tudi dvigovanja integriranosti agresivnega vedenja v osebnostno strukturo, kar je izjemno učinkovit protistrup za anksioznost in panične napade, saj so anksioznost in panični napadi značilni za ljudi, ki so nemočni. Primerna uporaba agresije pa nam da moč in je nasprotje od nemoči. Res pa je, da gre za proces učenja, ki traja, saj se tovrstnih stvari ne da osvojiti čez noč. Učinkovite uporabe moči in učinkovite uporabe čustev se mora otrok namreč učiti od mame in kasneje od očeta.

Pomembno pa se je zavedati, da se ženska moč uporablja na drugačen način kot moška moč. Ženska ima moč na drugih področjih in je izjemno močna, lahko bi celo rekli, da je ženska moč veliko bolj močna kot moška, vendar ne na način, ki je neposreden in močan, temveč na način, ki je bolj posreden, zmeren in pretkan. Ženska ima večji dolgoročen vpliv in je zato lahko veliko bolj močna. Če ženska zna uporabljati svojo moč, potem tudi ni anksiozna, panična in je ni kronično strah, kar pomeni, da ima lahko sproščen trebuh in je dovolj pogosto parasimpatična. Takšna ženska lahko normalno funkcionira z moškim, saj ga zna dovolj dobro voditi, da moški svoje impulzivne in silovite energije ne uporablja proti ženski, ampak zato, da rešuje probleme, ki jih imata oba. Na tak način je obema lepše.

O področju uporabe in zlorabe športa smo govorili tudi v tem podkastu.

Aleš Ernst, avtor in učitelj AEQ metode 

YouTube kanal: AEQ

Facebook: AEQ metoda

Ne spreglejte tudi: