Sestrska podpora ženski omogoča varnost, da lažje spusti vse, kar ji ne služi več

17. 1. 2022
Deli
Sestrska podpora ženski omogoča varnost, da lažje spusti vse, kar ji ne služi več (foto: shutterstock)
shutterstock

Bolj ko smo ženske povezane in usklajene z Luninimi cikli, več sočutja imamo druga do druge. S tem, ko se vračamo domov k svetim ženskim obredom, lajšamo bremena vsaki ženski na planetu in pomagamo zdraviti skupnost. 

Rdeči šotor je sveti kraj, kjer se ženske »v krogu« enkrat na mesec družijo v svetlobi lastne resnice, izmenjujejo znanja in svoje najglobje misli in občutke. Rdeči šotor (menstrualni šotor, Lunin šotor) se je pojavil v skupnostih, ki so v obdobju neolitika častila Boginjo. V času Luninega ciklusa, med menstruacijo, so se ženske umaknile v tišino svetega prostora, da so počivale in obnovile svoje moči. Mlade ženske so v Rdečem šotoru poučevali o vseh vidikih ženskosti, ritualih in njihovi povezanosti s ciklusi Matere Zemlje. Zaradi vzpona cesarstev, ki so prepovedovala vsa z naravo povezana čaščenja, je tradicija Rdečega šotora sčasoma začela padati v pozabo. Dolgo časa v zgodovini je veljalo, da so skrita znanja žensk bogokletna.

Sveti cikel življenja

Običajno so ženske med menstruacijo v rdečem šotoru počepnile na seno, ki so ga potem uporabili kot naravno gnojilo na svojih njivah. Zaradi tehnološkega razvoja se je družbe vse bolj odmikala svete prakse naravnih ciklov ter jo zamenjala z gnojili, ki uporabljajo živalske iztrebke. Kljub nekaterim pogledom, da je menstruacijo nekaj umazanega in strupenega, se vedno več žensk odloča darovati svojo sveto kri Zemlji. Tako s pralnimi vložki ali menstrualnimi skodelicami opravijo ciklično dajatev Materi Zemlji s krvjo, ki je bogata s hranili in sposobna ustvariti novo življenje.

Če bi same rade to storile, preprosto pralne vložke namočite v vodo (v  razmerju 10 : 1, voda : kri) in potem uporabite tekočino kot naravno gnojilo za svoje rastline. Če uporabite menstrualni lonček, preprosto zlijte kri v vodo in polijte po rastlinah. To je zdrava alternativa za okolje in telo, saj so ženski higienski pripomočki beljeni s klorom, kar dokazano poveča možnost nastanka raka. Sintetični tamponi in higienski vložki pa vsebujejo pesticide in nevarne kemikalije, kot sta BPA in BPS, ki motita razvoj embrija, a jih kljub temu še naprej prodajajo nič hudega slutečim ženskam.

Sveti ženski krogi

Sveti Ženski krogi omogočajo ženskam, da lažje slišimo svoj notranji glas, se uglasimo s svojo resnico in izrazimo svojo prvinsko naravo. Pomagajo nam, da ostanemo pretočne in odprtega srca, da ne postanemo brezčutne in se ne branimo ranljivosti. Ko smo usidrani v svojem srcu, spoznamo, da je lažje v življenju delovati intuitivno iz modrosti srca.

Če ženske nimamo varnega prostora, kjer bi se povezale in izrazile svoje občutke, smo nagnjene k dramam in sposobne škoditi sebi in drugim. Sestrska podpora žensk nam omogoča, da se počutimo varne in lažje spustimo vse, kar nam ne služi več.

Vpliv Lune

Mnoge ženske, ki ne razumejo, kako Luna vpliva na njihovo psiho-čustveno stanje in niso del ženskega svetega kroga, se v počutijo nemočne, zato se veliko težje soočajo z življenjskimi izzivi. Bolj ko smo ženske povezane in usklajene z Luninimi cikli, več sočutja imamo druga do druge. S tem, ko se vračamo domov k svetim ženskim obredom, lajšamo bremena vsaki ženski na planetu in pomagamo zdraviti skupnost.

Lunini obredi


Prazna Luna

 • Poiščite najbližji krog žensk, kjer vas bo voditeljica vodila skozi proces prepoznavanja lastnih senc, ki prihajajo na površino.
 • Napišite jasen namen za prihajajoči mesec in si ga položite pod blazino. Na tak način ga vaša podzavest lahko manifestira, medtem ko spite.
 • Posvetujte se z orakljem za intuitivni vpogled, tako da iz kupčka kart izvlečete eno in potem razmišljajte o pomenu.
 • Opravite ritualno kopel, ki jo pripravite v skladu s sveto namero na svetem prostoru.  Zavrtite kakšno transcendentalno glasbo, prižgite sveče, dodajte v vodo vibracijske esence, olja in zelišča, minerale soli ali cvetne liste in si dovolite čutiti in osvoboditi vsako neizraženo čustvo.
   

Polna Luna

 • Pripravite pojedino. Naj vsak prinese nekaj hrane, da si jo podelite med seboj.
  V krogu z meditacijo ob zvoku tolkala potegnite navzdol Lunine energije. Potem naj vsaka pove, kakšne intuitivne vpoglede je dobila.
 • Ustvarite ritual. Uporabite vse dele svete slavnosti za okrepitev svojega namena ob prazni Luni, ko se zaklinjate ali pojete.
 • Berite zgodbe modrih žensk, kot so miti ali ljudske pripovedi o ženskah (Ženske, ki tečejo z volkovi, Clarisse Pincola Estes) in se o njih pogovarjajte.

Moč rdečega šotora

V Rdečem šotoru ženske podpirajo druga drugo, da se lažje soočijo s svojo temno stranjo, ki je del naše ženske celote. Ko sprejmemo lastne sence, smo bolj samozavestne. Temu se reče »delo s sencami« in zato se Rdeči šotor uporablja med temno Lunino fazo, tri dni prej, med in potem točno ob prazni Luni. Zanikanje lastnih senc pripelje do tega, da jih začnemo projicirati na druge

Pripovedovanje zgodb

Pripovedovanje zgodb je most med našimi prednicami, nami in našimi potomci, ki nosi mnoge skrivnosti in življenjske modrosti. Pripovedovanje zgodb zdravi in nam pomaga bolje razumeti sebe in svet v katerem živimo, da naša ženska modrost še bolj raste.

Meditacija

V času temne Lune so ženske najbolj umirjene za meditacijo za svoj najvišji namen in skupnost.

Manifestacija

Čas ob novi Luni je čas, ko ženske postavimo svojo »prečiščeno« namero za naslednji mesec.

Magična kri

Ženske učijo, da spoštujejo magične regenerativne lastnosti svoje svete »Lunine krvi«, ki se uporabi v iniciacijah pri obredih in za zdravilne amulete. Sveta kri se prav tako uporablja kot sveta tekočina, ki se zliva na magična in zdravilna zelišča, da jih kodira s sveto žensko modrostjo in z zdravljenjem.

Moč obrednega kopanja

Po obrednem kopanju se ženska počuti ponovno rojena in pripravljena na nov ciklus.

Več o tradiciji in ritualih starodavne Boginje v knjigi Modrost Boginje

 

Tekst: Mirela Smajić, mentorica za osebno knjižno zapuščino
Izbrano z Mirelo; www.pravljicna-agencija.si; www.zlatazgodba.si

 

 Vas zanima tudi:

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman