3 razlogi, zakaj vedno znova privlačimo iste težave

28. 3. 2024
Deli
3 razlogi, zakaj vedno znova privlačimo iste težave (foto: shutterstock)
shutterstock

Se vam v življenju vedno znova pojavljajo iste težave in se soočate z istimi ali podobnimi preizkušnjami? 

Se vam zdi, da se vrtite v začaranem krogu? Glede na to, da naše misli in čustva ustvarjajo našo realnost, to vključuje tudi naše težave. Navajamo tri običajne navade, kateri posledica so težave, ki si jih vedno znova ustvarimo sami. Ko odkrijete, da se znova in znova soočate z istim problemom, preverite, ali so v igri morda katera od sledečih obnašanj: 

1. Veliko govorite o določenem problemu in se pritožujete glede njega, ne lotite pa se sistematičnega in učinkovitega reševanja

Za mnoge od nas je to glavni razlog, zakaj vedno znova privlačimo iste težave. Veliko govorimo, a vedno znova se lotimo stvari na enak način in seveda dobimo tudi enak rezultat. 

Pritožujemo se o težavah z zdravjem, o slabi zvezi s partnerjem, o slabi službi, nič pa ne naredimo za to, da bi se kaj izboljšalo. Ne poiščemo pomoči tam, kjer bi morali. Če se trudimo, pa se trudimo na povsem neučinkovit način, ki ne prinese boljših rezultatov. 

Dobra novica je, da je precej enostavno nehati jamrati. Sprva je lahko malce nenavadno 'ugrizniti' se v jezik, a z malo vaje se da omejiti negativno govorjenje in energijo usmeriti v iskanje boljših rešitev. Dobro je, če si pripravimo praktičen plan, kako se bomo lotili reševanja težav. Morda poiščemo pomoč pri usposobljenem terapevtu

2. Ne razumete, da težave izhajajo iz vaših podzavestnih mehanizmov

Čeprav mnogi od nas razumejo, da negativno razmišljanje povzroča težave, je spremembo naših misli še vedno težko storiti. Naše misli se premikajo zelo hitro in prihajajo brez posebnega napora, zato je "nadzor misli" lahko težaven.

Pomembno si je zapomniti, da čeprav ste sposobni spremeniti veliko svojih namernih misli, imate tu in tam še vedno nekaj neželenih nenamernih misli – in to je v redu. Nekaj ​​negativnih misli vam ne bo uničilo življenja, zato bodite nežni do sebi.

Hkrati pa so vaše zavestne misli eno, podzavest pa ima lahko povsem druge namene in se je sploh ne zavedamo. Če želimo izstopiti iz začaranega kroga težav, je potrebno pričeti raziskovati, kaj vse se skriva v naši podzavesti. 

3. Ne spreminjate svojih dejanj

Ne samo, da so naša dejanja odraz našega notranjega počutja, ampak imamo z dejanji tudi moč spremeniti sebe in svoje okolje. Naše težave in naša dejanja delujejo skupaj v tandemu. Sprememba našega vedenja bo spremenila naše razpoloženje, sprememba našega razpoloženja in vedenja pa bo spremenila tudi naše težave. 

S spremembo vedenja v odnosu do problema torej spremenimo način dojemanja problema in potem se problem začne drugače manifestira v naši realnosti oziroma se transformira. 

Zaradi spremenjenega dejanja močno vplivamo na okoliščine, ki jih privlačimo. Ko se večkrat spopadamo z istim problemom, lahko običajno najdemo nekatera vedenja, ki kažejo na strah pred problemom. Z zmanjšanjem in odpravljanjem teh vedenj lahko zavestno spremenimo svoja prepričanja in nato tudi samo situacijo. 

Ko privlačimo ponavljajoče se neželene dogodke, bi se bilo pametno se ustaviti in se vprašati, ali morda nezavedno sami tečemo k težavam in bežimo stran od tistega, kar si sicer želimo.

Torej, ko se znajdete ujeti v začaran krog in ponavljate isto težavo, naredite nekaj korakov nazaj, da ocenite in prilagodite svoj pristop k težavi. Izogibajte se hitrim reakcijam iz podzavesti, ampak se ustavite in temeljito poglejte, kaj se dogaja. 

Počasnejši in mnogo bolj zavesten pristop lahko upočasni ter na neki točki tudi končno ustavi to, da v vaše življenje znova in znova privabljate isti problem.

Ne spreglejte tudi:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel