Ruski psiholog odkriva, kako učinkovito rešiti življenjske probleme

Mihail Litvak je en od najbolj priznanih sodobnih svetovnih psihologov. Njegovih 20 kratkih, a učinkovitih nasvetov, lahko postane vaše močno psihološko orožje. Dr. Litvak je svoj sistem poimenoval 'psihološki aikido'.

Ruski psiholog odkriva, kako učinkovito rešiti življenjske probleme (foto: Pexels) Pexels
8. 8. 2020

1. Če človek nima nič dobrega povedati o sebi, vendar želi nekaj povedati, bo začel govoriti slabe stvari o drugih.

2. Zagrizite v znanje, ki je iz granita, ne pa v vrat svojega bližnjega, če že želite gristi.

3. Depresija je dana človeku zato, da bi se zamislil nad sabo.

4. Nihče nikogar ne zavrača, le nekateri ljudje gredo naprej, medtem ko drugi zaostajajo. Tisti, ki zaostanejo, mislijo, da so zavrženi.

5. Če mislite dobro o sebi, zakaj je potem potrebno, da tudi drugi mislijo dobro o vas?

6. Če si nekaj želite, ne zahtevajte dovoljenja. Ne boste ga dobili!

7. Sposobnost imeti rad in sposobnost dobrega prenašanja samote sta pokazatelja duhovne zrelosti. Pravzaprav najbolje funkcioniramo, kadar smo sami.

8. Nezrela osebnost ima pogosto znanje, vendar ga ne zna uporabljati, medtem ko zrela osebnost znanje, ki ga ima, tudi dobro uporablja. Zato nezreli ljudje kritizirajo druge, medtem ko zreli delujejo.

9. Ne vem, katera pot vodi do uspeha, vem pa, katera pot vodi do neuspeha - to je želja, da smo všeč vsem.

10. Ne obstaja moška ali ženska logika, temveč le sposobnost ali nesposobnost, da modro premislimo stvari.

11. Če želite spoznati svojega največjega sovražnika - poglejte v ogledalo. Ko se boste soočili z njim, bodo vsi drugi lahko premagljivi.

12. Bodi uspešen in vse zamere bodo odšle.

13. Prijetno se je pogovarjati s prijatelji, vendar se je koristno pogovarjati tudi s sovražniki.

14. Obstaja le en sam dober razlog, da prekinete odnos z nekom ali da prekinete delavni odnos - nezmožnost osebne rasti v teh pogojih.

15. Svojo radost morate deliti tako s prijatelji kot sovražniki. Prijatelji se bodo veselili, sovražniki se bodo vznemirili.

16. Ne teci za srečo in našel boš kraj, kjer sreča prebiva. Sreča bo našla tebe. Lahko vam povem za kraj, kje se skriva - v vas. Pot do sreče je razvoj vaših sposobnosti do maksimuma.

17. Sreča je stranski produkt dobro organiziranega delovanja.

18. Če želite nekomu nekaj dokazati, to pomeni, da živite za to osebo. Toda če živite za sebe, potem vam nikomur ni treba ničesar dokazovati.

19. Domišljija je glas naših sposobnosti. Na primer, sanjam, da pojem v operi, vendar nimam posluha - potem bom težko prišel v opero. Vendar ča sanjam o nečem, kar je v skladu z mojimi sposobnostmi, potem bom svoje sanje ustvaril relativno hitro. Dobro je, kadar si človek reče - ukvarjam se zgolj s poskusi, da ustvarim svoje sanje.

20. Bolje je komunicirati z dobro knjigo kot s praznim človekom.

Povzeto po HealthyUpdate