Tanja Skaza: Šele takrat, ko smo svoje slabosti pripravljeni sprejeti, smo jih pripravljeni tudi o(d)pustiti

»Osvobodite se samokritičnosti; začnite se zavedati neustrašnega ognja, ki gori globoko v vas.«
(V. Tugaleva)

Tanja Skaza: Šele takrat, ko smo svoje slabosti pripravljeni sprejeti, smo jih pripravljeni tudi o(d)pustiti (foto: shutterstock) shutterstock
16. 5. 2021

Če ste takšni, kot sem bila sama, ste do sebe zagotovo zelo zahtevni. No, saj ne, da bi bilo s tem kaj zelo narobe. Le dovolimo si, da ne zaidemo predaleč in se zavedajmo, da lahko slabosti, ki jih opazimo pri sebi, zmeraj obrnemo sebi v prid.

Da bi se neke lastnosti, navade, ki nas ovira, znebili, najprej ugotovimo, kdaj in zakaj se je pojavila. Oziroma kaj nas je pripeljalo do tega, da se tako počutimo.

Saj veste, da vse naše rane izhajajo iz dogodkov v preteklosti, kajne? Če je torej naša slabost pretirana samokritičnost, se je to morda zgodilo, ko v otroštvu nismo dobili pohvale, ki smo jo pričakovali. Ali nismo bili izbrani za vlogo, projekt … ki smo si ga želeli. Ali pa je vodja zavrnil/a našo novo idejo … Pomembno je, da se zavedamo, kaj je tisti vzgib, ki v nas vzbudi samokritiko. Ko se tega zavemo, takrat, prosim vas, samo sprejmite in spustite.

Ne, ne bo nam pomagalo, da vodji, ki je zavrnil/a našo idejo, ne bomo predlagali ničesar več. Ali da se nikoli več ne bomo poskusili potegovati za kakšno vlogo ali projekt, ker prvič nismo bili izbrani. V našem življenju se bodo namreč vedno pojavljale situacije, v katerih bodo izbruhnile na plan tudi lastnosti, ki nas ovirajo. Zato je dobro in koristno za nas ter naše otroke, da se z njimi soočimo in se jih naučimo odpraviti.

Kako?

Če smo preveč kritični do sebe, si lahko to na primer zapišemo na list papirja, enako pa ravnamo tudi z drugimi lastnostmi, ki nas ovirajo v našem življenju.

Lahko je to prehuda samokritika, zamujanje ali pa to, da nismo izpolnili dane obljube. Naredimo seznam in se »spopademo« z vsako lastnostjo posebej. Najprej je nujno, da svojo slabost sprejmemo. Šele ko jo sprejmemo, ko se je zares zavemo in jo ponotranjimo, šele takrat jo lahko spremenimo ali odpravimo. Najbolje, da si kar na glas rečemo: Sprejmem, da sem preveč samokritičen/na, a sem se pripravljen/a spremeniti. Sprejmem, da pogosto zamujam, a sem se pripravljen/a spremeniti. In tako z vsako našo slabostjo. Ne, to niso naše slabosti. To so naše priložnosti za izboljšavo! 

In šele takrat, ko smo pripravljeni stvari sprejeti, smo jih pripravljeni tudi opustiti. Pomembno je, da v sebi poiščemo moč, da se zavemo in razrešimo nezavedne vzorce iz preteklosti ter da odpustimo tako sebi kot tistim, ki so nas v preteklosti prizadeli. Prej, kot se zavedamo vseh bolečin, ki jih imamo v sebi in se z njimi soočimo, prej se nam bo spremenilo življenje, tako na osebnem, kot poslovnem področju. Kar naenkrat se ne bomo več spraševali, zakaj so nas drugi prizadeli, zakaj nismo bili dovolj dobri, ampak se bomo vprašali, kaj je to, kar še nismo ozavestili. Šele takrat bomo lahko zaživeli polno in resnično.

Vem, te stvari je lažje zapisati kot izpeljati. Zavedam se, ker sem tudi sama šla skozi te procese. Vam pa lahko na tej poti do lepšega, sr(e)čnejšega življenja pomagam s 4-mesečnim online tečajem, v katerem se ukvarjamo s točno takšnimi temami.

Tako boste dobili moč, da boste vedeli, da vse zmorete in da ste kreator/ice svojega življenja. In da vam ni treba stati na mestu, ampak lahko stopite na naslednjo stopničko.

Začnite. Že danes.

Tanja Skaza

Preberite še: