ŠKORPIJON... Pa sploh razumemo to znamenje?

Okoli znamenja škorpijona se vrti ogromno (slabih) stereotipov. Ali zares razumemo škropijonske energije? Morda vam pomaga spodnji zapis. 

ŠKORPIJON... Pa sploh razumemo to znamenje? (foto: profimedia) profimedia
24. 10. 2021

Poglejmo malce, kaj je značilno za zloglasnega škorpijona, ki je pogosto nerazumljen. 

Škorpijonu vlada Pluton, planet transformacije in alkimije. Pluton je planet, ki je najbolj oddaljen od Sonca, zato ima v astrologiji še poseben pomen. Je sila, ki lahko veliko da, a tudi veliko uniči. Pluton (in škorpijona) lahko povežemo s simbolom feniksa, ki se iz pepela rodi v novo rojstvo. Daje moč in podporo v kriznih situacijah, ter potrebo po razmnoževanju, spolnosti in s tem podmladku – kakorkoli obračamo, je to pomemben sestavni del življenja. (vir: Tadej Šink

Škorpijon je močno in intenzivno znamenje. Škorpijon je spolnost, smrt in novo rojstvo. Škorpijon je na zunaj trden in lahko ubija s pogledom, vendar se pod njegovim oklepom skriva mehkoba in ranljivost. Je privlačen in strašljiv hkrati. 

Škorpijon nas poziva k globoki transformaciji, k temu, da se dotaknemo lastnih globin, kar prinaša tudi to, da se dotaknemo naših temnih senc. Škorpijon nas opominja, da je to edini način za ozdravitev in rast. 

Škorpijonska energija je intenzivna in strastna. Hrepeni po globokih povezavah. Zaradi svoje intenzivnosti je pogosto tudi (samo)destruktivna (še posebej v obliki ljubosumja, maščevalnosti in želji po nadzoru). Škorpijona je pogosto strah, da bi ga bližnji izdali. 

Škorpijon je izjemno zaščitniški. Postavil se bo močno v bran za tisto, v kar vrjame in za kar mu je mar. Svoje življenje bi dal za zaščito tistega, kar mu je pomembno. Ni ga sram pred celim svetom pokazati, kdo je. Tudi svoje temne plati bo pokazal. Kdor ga bo sprejel takšnega kot je, ga bo, kdor ne, lahko odide. 

Vsi imamo trenutke, ko se nam zdi, da ne bomo preživeli - vendar jih. To je škorpijon. 

Škorpijonska energija je podobna močnem plimovanju ali valovanju morja. V enem trenutku škorpijon sproščeno čofota v morju, naslednjo sekundo pa ga odnese močna in intenzivna sila, veliko močnejša od njega. 

Plimovanje predstavlja tudi veliko spremembo. Spremembo, ki je ne pričakuješ in se ji ne moreš izogniti. Prav tako se ti zdi, da je ne zmoreš predelati. To so trenutki, ko se ti zdi, da ti gre v življenju v redu, da se premikaš naprej, nato pa te življenje postavi v situacije, v katerih ne želiš biti, niti se ti ne zdi, da si jih zaslužiš. Ko se ti zdi, da izgubljaš sebe. Kaj si naredil narobe, da se ti je to zgodilo? 

Plimovanje ali valovanje morja je prav tako metafora za globoka mentalna, psihološka in čustvena trpljenja. Ko smo ujeti v valovih morja, ne vidimo in ne čutimo ničesar izven čustev. Naši globoki strahovi so takrat naša resnica - biti zapuščen, izdan, neupoštevan, zavrnjen, obkraden... 

In ko smo ujeti sredi valov, je naš prvi instinkt - borba. Takrat postane izjemno naporno. Vendar trik z valovi je prav v tem, da se prenehamo boriti. Da prenehamo plavati proti valovom. Če se prenehamo boriti z valovi in spustimo nadzor nad situacijo, bomo imeli sicer za trenutek občutek, da umiramo. A prav tedaj nas bodo valovi izpustili iz svojega primeža. 

Lekcija škorpijona je, da spustimo in se prepustimo. Da spustimo nadzor. Sile življenja so mogočnejše od vsega, ni se jim moč upirati in se boriti z njimi. 

Prav tako škorpijon globoko ljubi, zato ga je tudi izjemno strah izgube. Škorpijon ne bo nehal ljubiti tudi takrat, ko se bodo zgodile strašne stvari.

Družina. Varnost. Povezanost. Zaupanje. To so njegove vrednote ne glede na vse.

In ne, škorpijon se ne bo pozdravil tako, da si bo privoščil sproščujočo kopel in pojedel toplo juho. Škorpijon se bo pozdravil takrat, ko se bo podal na potovanje v središče svojega pekla. Ko bo stal popolnoma gol sredi pekla, kjer bo našel svoje temne resnice, ki so lahko naslednje: 

"Ne zaslužim si ljubezni."

"Nihče ne ceni mene ali mojega dela."

"Nikoli ne bom našel povezave ali podpore, ki jo potrebujem."

"Naredil sem preveč napak in zaslužim si kazen."

"Preveč sem izgubil in ne morem preživeti..." 

Škropijon predstavlja naše najgloblje strahove in rane. On predstavlja neizogiben in pošastni val čustev. 

Vse to nas uči škorpijon. In tudi to, da sprejmemo svojo bolečino. To je največji pogum v življenju. Nato pa, da skozi proces soočanja z bolečino zrastemo in se spremenimo. Da prepoznamo v sebi, kdaj smo agresivni, izkoriševalski ali manipulativni in odkrijemo in pozdravimo rane, ki nas spravljajo v ta stanja.

Na koncu škorpijonsko zdravljenje predstavlja PREREZ ZAČARANEGA KROGA. Da storimo stvari drugače, kot smo jih naredili včeraj. Da končamo z nasiljem (do sebe in do drugih). Da končamo z vsem, kar nam preprečuje, da postanemo najboljša verzija sebe. Da prevzamemo odgovornost in mi vodimo svoje moči, ne one nas. Ne glede na to, kako nas tretirajo drugi, smo mi tisti, ki sebe ne bomo nikoli zapustili, izdali ali zavrnili. 

Škorpijon je tisti del nas, ki je bil najbolj ranjen, katerega se na vse pretege poskušamo izogniti, a del, ki potrebuje največ ljubezni. In šele takrat, ko mu bomo dali ljubezen, se ga lahko osvobodimo. Tako težko in hkrati preprosto je. 

(Vir: The Spirit od Scorpio, Shaunga Tagore) 

Upamo, da sedaj malce bolj razumete to intenzivno in hkrati globoko škorpijonsko energijo, ki v sebi nosti ogromno želje po odkrivanju mističnega, okultnega, ezoteričnega, skrivnega in skrivnostnega... 

vir: foreverconscious.com, Ana V. 

Več o škorpijonih si preberite v članku: Škorpijoni so izjemno silovite osebe, polne energije in nebrzdane strasti

ali pa Razvit škorpijon te pogleda naravnost v oči in vidi tvojo dušo