Svet potrebuje dar, ki ga imate samo VI!

25. 3. 2024
Deli
Svet potrebuje dar, ki ga imate samo VI! (foto: shutterstock)
shutterstock

To je res in to veste. To veste, že odkar ste bili majhni. Od nekdaj čutite, da je v vas nekaj posebnega, nekaj drugačnega in izjemnega, kar ste na ta svet prišli ustvarit in izrazit samo vi, in nihče drug. Zaupajte temu občutku. To je vaša življenjska sila. Tisto, zaradi česar ste genialni. Vaša usoda, ki kliče po tem, da jo uresničite.

Odkrivanje, razvijanje in deljenje svojih darov z drugimi – to je razlog, zakaj ste tukaj, na Zemlji.

Ne potrebujete darov epskih razsežnosti

Vsak prispevek je potreben in dragocen. Morda je zdaj vaš največji dar to, da znate za svoje prijatelje in domače skuhati slastne pojedine. Ali pa sočutje in razumevanje, ki ju znate vtkati v težke pogovore. Morda so vaši darovi povezani z izdelovanjem lesenih kipov, slikanjem, vodoinštalaterstvom, aktivizmom, gasilstvom, risanjem stripov, režiranjem dram, raziskovanjem, pomočjo živalim, oblikovanjem okolju prijaznih urbanih prostorov, izdelovanjem nakita ali pa treniranjem šolske ekipe...

Vaši darovi se morda izražajo v prostovoljstvu ali pozornosti, spoštljivosti in toplini, ki jih naklonite vsakomur, ki ga srečate – naj gre za bančnega uslužbenca pri okencu ali tujca, ki ga srečate na ulici. Morda je vaš dar način, kako skrbite za svoj vrt, ki s svojo lepoto vam in sosedom prinaša harmonijo, dobro počutje ter je deležen občudovanja. Zelo verjetno imate več darov in ti darovi se tako kot vi razvijajo in spreminjajo skozi vse vaše življenje.

VSE je pred mano že naredil kdo drug.

Predstavljajte si svojo najljubšo kavarno ali trgovino z oblačili (nekaj, kar je za vas vir radosti in vam je pomembno). Zdaj pa si predstavljajte, da bi lastnik tiste kavarne ali trgovine imel enaka omejujoča prepričanja, kot jih imate vi.

Predstavljajte si, kako odneha, še preden je sploh začel: »Zakaj bi se sploh trudil?!? Vsi so me že prehiteli. Na svetu je že dovolj kofeina/majic s kratkimi rokavi!« To bi bilo bedno, kajne?

Še sanja se vam ne, kako pomembni ste za druge

Če se ukvarjate z umetnostjo, znanostjo, športom, glasbo ali kulturo – vztrajajte. Vsi glasbeniki na svetu niso ustavili Beyoncé, Lady Gaga, Stevie Nicks ali Kendricka Lamarja, da ne bi dodali še svojega glasu. Priljubljenost Phila Donahueja ni ustavila Oprah. Komedijantska nadarjenost Margaret Cho ni ustavila Ali Wong, da bi izrazila svojo. Samo predstavljajte si, česa vsega ne bi doživeli, če bi se katero od teh sijajnih bitij ustavilo ob misli, da je njegov prispevek nepotreben, ker je to nekdo že storil pred njim. Kot je rekel Fred Rogers: "Če bi lahko vsaj dojeli, kako pomembni ste za življenje ljudi, ki jih srečate; kako pomembni ste za ljudi, o katerih se vam še sanja ne."

Ja, na svetu je že na milijone knjig in pesmi in dram in podjetij in izdelovalcev pikantnih omak ter društev za kvačkanje in pletenje. Ampak če vi še niste predstavili svoje različice, potem je odgovor "ne" – pred vami še ni bilo narejeno vse. Ker se še ni izrazilo skozi edinstveni čudež, ki se mu reče vi.

Povzeto po knjigi Za vse se najde rešitev

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel