Travme iz otroštva: "Kaj pa naj naredim, saj za nazaj ne morem nič spremeniti?"

10. 5. 2024
Deli
Travme iz otroštva: "Kaj pa naj naredim, saj za nazaj ne morem nič spremeniti?" (foto: shutterstock)
shutterstock

"Naše izkušnje v otroštvu oblikujejo našo sedanjost na načine, ki jih pogosto ne prepoznamo," pojasnjuje Aleš Ernst, avtor in učitelj AEQ metode. 

Žal nimamo vpliva na temelje, na katerih gradimo sebe

To, kako stoji hiša, je povezano z njenimi temelji. Ko začnemo graditi hišo, se lahko zavestno odločimo, kakšne temelje bomo postavili. Nimamo pa nobenega zavestnega vpliva na temelje, na katerih gradimo sebe, ker se temelji za naše življenje oblikujejo že takoj pri spočetju.

Potem se skozi razvoj v maternici otrokov avtonomen živčni sistem sinhronizira in oblikuje skozi avtonomen živčni sistem matere. V maternici torej dobimo prve konkretne temelje, ki definirajo, kako se bomo vedli in odzivali v določenih okoliščinah, na kar nimamo absolutno nobenega vpliva.

Po porodu smo nemočni, nimamo ne zavesti ne nikakršne moči, da bi zavestno vplivali na kogarkoli nekaj let. Lahko se sicer odzivamo in poskušamo manipulirati z okoljem z različnimi verbalnimi oglašanjem, ampak večinoma ne gre za zavestno vedenje, temveč za podedovane odzive. Vsak od nas je unikatna kombinacija očeta in mame ter njihovih očetov in mam - kdo ve koliko generacij nazaj. 

Ko na tak način začnemo opazovati temelje in dodamo sodobna dognanja znanosti in medicine, lahko vedno bolj jasno vidimo, kakšen je vpliv našega razvoja med nosečnostjo ter kakšen je vpliv otroštva na našo sedanjost. Lahko opazimo, da imamo zelo deformirane in neustrezne temelje, ki pa se jih običajno ne zavedamo, ker takrat še nismo imeli razvite zavesti. 

Tudi če smo morda čutili nepravilnosti neustreznega okolja in odnosov, nismo morali vplivati na njih. Če smo hoteli vplivati na odnose, se je okolica negativno obrnila proti nam in smo bili za njo nadležni, moteči in zahtevni. Ko otrok začuti, da starš na njegove upravičene in avtentične pozive odreagira negativno, bo moral otrok začeti ustvarjati potlačitve in popačitve (saj je v popolnosti odvisen od starša). Kot pravi dr. Gabor Mate; primorani smo žrtvovati avtentičnost izražanja za ohranitev ljubeče povezave. 

To, kar otrok čuti v telesu, mora zmanjšati in popačiti, da svoje vedenje prilagodi zahtevam okolja. Ta prilagoditev pa potem ustvari določene temelje oziroma tudi pritličje hiše. 

Ali res ne moremo narediti ničesar? 

Pri veliko ljudeh so zaradi travm, ki so jih doživeli in nato potlačili, temelji in pritličje takšni, da jih vodijo v kronične težave kasneje v življenju. Vendar pa jih ne čutijo oziroma jih ne znajo povezati z dejanskimi vzroki v zgodnjem otroštvu ali pa si mislijo "kaj pa naj naredim, saj za nazaj ne morem nič spremeniti". Kar pa ni res.

Namen AEQ programa je ravno v tem, da sodelujočim omogoči, da lahko s spremembo v sedanjosti spremenijo vplive in stanja, ki so jih razvili v preteklosti ter s tem dosežejo drugačno prihodnost, predvsem na področju kroničnih stanj. 

POGLEJTE SI CELOTEN VIDEO: 

Urejanje družinskih vezi: globlje razumevanje otrok in sebe; vodi avtor AEQ metode Aleš Ernst

AEQ metoda vam pomaga razkriti skrite vplive in vam omogoča, da se soočite s kroničnimi stanji, ki izhajajo iz nepredelanih travm.

Vabljeni na prihajajoči AEQ program, ki ga vodi avtor AEQ metode Aleš Ernst. Več informacij na: aeq.si

Program bo potekal med 12. 5. in 16. 6. 2024.

Program vas bo popeljal do:

  •  boljšega razumevanja lastnih travm iz otroštva (da, tudi če mislite, da ste imeli popolno otroštvo! Veliko ljudi se travm ne spomni),
  •  uspešnejšega reševanja problemov in razumevanja obnašanja vašega otroka,
  •  pomagal bo tudi vsem, ki otrok še nimate ali o tem še ne razmišljate.
  •  

Preberite si še: Zakaj ne morem zanositi? Zakaj pride do splava? (Pojasnjuje Aleš Ernst)

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk